Items filtered by date: Monday, 13 July 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Ponta, inculpat oficial in dosarul lui Sova - DNA i-a pus sechestru pe avere

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), 
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, 
- spălarea banilor. 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt: 
La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.

Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei.

În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.
În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ponta Victor-Viorel.

 

Read more...

Daca nu a primit de baut, a sunat la 112

Când un cunoscut a refuzat să-i dea de băut, un bărbat din Cugir s-a răzbunat pe acesta apelând numărul 112 şi reclamând un act de violenţă imaginar. Un echipaj mixt de ordine şi siguranţă publică a descoperit minciuna acestuia şi l-a sancţionat.

Viorel S. ( 46 de ani ) locuieşte în Cugir şi duminică, 12 iulie, în jurul orei 21.00, s-a întâlnit cu un cunoscut care, alături de mai mulţi prieteni, se îndrepta spre un local. Deoarece acesta urma să-şi aniverseze ziua de naştere i-a cerut permisiunea să i se alăture dar, pentru că se afla în avansată stare de ebrietate, a fost refuzat şi îndemnat să plece acasă. Afectat de acest gest a apelat 112 şi a solicitat ajutor de urgenţă pe motiv că ar fi fost înjurat, ameninţat cu acte de violenţă şi chiar îmbrâncit de prietenul său. În sprijinul bărbatului a intervenit imediat un echipaj mixt de ordine şi siguranţă publică, format dintr-un poliţist şi un jandarm, care l-a găsit pe strada Rozelor din localitate şi, împreună, au plecat în căutarea presupusului agresor. L-au găsit în scurt timp sărbătorind la o terasă şi, din spusele acestuia, confirmate şi de cei care îl însoţeau, a reieşit faptul că apelul la 112 a fost total nejustificat. Aşa cum avea să admită mai târziu, domnul Viorel a dorit să se răzbune pentru faptul  că prietenul nu l-a acceptat în grupul cu care a ieşit să consume băuturi alcoolice. Pentru fapta sa s-a ales cu o amendă în valoare de 500 de lei şi cu un scurt instructaj referitor la cazurile în care se justifică apelarea numărului pentru semnalarea situaţiilor de urgenţă, 112.

Read more...

Universitatea de Vara de restaurare de monumente si situri sub inaltul patronaj al Academiei Romane

Repertoriu patrimoniu rural Bucium ediția a V-a

organizată de RPER – Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18 iulie – 2 august 2015, Asociația Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie - RPER, organizează la Bucium, jud. Alba, a V-a ediție a „Universității de Vară de restaurare de monumente și situri”- UdV Bucium, sub înaltul patronaj al Academiei Române. Continuare a edițiilor 2011, 2012, 2013 și 2014, UdV Bucium 2015 este un stagiu anual de 2 săptămâni, care asigură cursanților, în majoritate arhitecți (studenți, masteranzi și doctoranzi), dar și istorici, istorici de artă, sociologi, politologi și antropologi, un program multidisciplinar de pregătire în domeniul cercetării și protejării patrimoniului rural, în contextul decalajului uriaș dintre percepția și tratarea arhitecturii vernaculare în România și cea din țările vest-europene.

Inițiat în 2011, pe fondul unei crize acute de preocupare privind moștenirea culturală, situație oglindită în lipsa unei legislații specifice și a unor programe de stimulare fiscală și financiară pentru prezervarea patrimoniului rural, proiectul își propune sensibilizarea societății românești fațã de valorile tradiționale încă existente dar extrem de fragile și încurajarea demersurilor ce țin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ și promovarea acestei moșteniri. Conceptul proiectului este inspirat de modelul european de prezervare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritorială, de declarația ICOMOS, Salvarea spiritului locului, de la Quebec din 4 octombrie 2008, de Convenția Europeană a Peisajului de la Florența, din 20 octombrie 2000, precum și de misiunea asociației Fondation du Patrimoine privind salvarea și valorizarea patrimoniului rural neprotejat și se poate constitui ca model adaptabil în orice comună din țară.

Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a județului Alba și se compune din 30 de sate, adunate în văile apelor, răsfirate pe coline și risipite pe versanții munților Vulcoi-Corabia și Detunatele. Bucium este atestat documentar în 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populații ce practica mineritul aurifer încă din Antichitate.

Unul dintre obiectivele centrale de preocupare și studiu ale UdV este Școala Veche, edificiu etalon al spiritualității locale, construit în 1887 și sortit, în 2011 demolării, dar care, datorită colaborării dintre RPER și Primăria Bucium, beneficiază în prezent de protecție temporară, de studiu de fezabilitate și de expertiză tehnică, în căutarea fondurilor necesare pentru reabilitare. Se preconizează transformarea sa în Centru de studii de arheologie, arhitectură și agricultură montană, cu ateliere-școală de meserii tradiționale și spații de cazare aferente.

Casa Colda, locuință tradițională de țăran miner aurar, datând din 1851, reabilitată după principiile restaurării, cu finanțare RPER, oferă localnicilor, autorităților locale și cursanților UdV, un exemplu și un element pilot în dezvoltarea patrimoniului rural.

Casa Doicear din cătunul Ferești, premiată în cadrul concursului RPER „Casa cea mai dichisită”, ediția 2013, datorită valorii sale arhitecturale și a voinței proprietarilor de a o locui și întreține în ciuda vechimii ei de 150 de ani va fi, în ediția 2015 a UdV Bucium, eroina șantierului-școală de reabilitare a învelitorii de șindrilă, susținut de meșteri locali, cu materiale și tehnici locale tradiționale. Cursanții vor deprinde tehnicile de crăpare, tăiere, mezdreluire și gărdinărit specifice confecționării șindrilei în Țara Moților.

Programul UdV va cuprinde activități practice, în vederea identificării, repertorierii și inventarierii obiectivelor de arhitectură vernaculară și de peisaj cultural cu valoare patrimonială: relevee, documentație fotografică, localizare GPS, studiu sociologic, studiu peisagistic. Programa UdV 2015 introduce releveul de arhitectură al unei biserici (Biserica „Buna Vestire” din Bucium Sat, sec. XVIII), ce se adaugă continuării proiectului de restaurare pentru o troiță-monument istoric și a studiul asupra amplasamentului istoric al șteampurilor (instalații de prelucrare a minereului aurifer), în care vor colabora cursanți peisagiști și sociologi.

Activitățile didactice sunt susținute de specialiști și cadre universitare, prin conferințe, dezbateri și colocvii, ce au loc zilnic, pe toată perioada universității.

Repertoriului rural Bucium care însumează, după 4 ediții UdV, mai mult de 150 de obiective de arhitectură vernaculară și de peisaj identificate ca valori de patrimoniu, este instrumentul propus de RPER comunităților din România pentru a-și cunoaște și evalua obiectiv potențialul patrimoniului vernacular, în stare să încurajeze și să dezvolte capacitățile locale în menținerea tradiției în construcții, agricultură, eco-turism și meșteșugărit. Trei noi case dintre cele cuprinse în Repertoriului rural Bucium se vor alătura celor nouă deja premiate în cadrul edițiilor precedente ale concursului "Casa cea mai dichisită", deșteptând mândria identitară a proprietarilor și îndreptând atenția comunității spre valorile tradiției.

Șase troițe și cruci cuprinse în Repertoriului rural Bucium au fost clasate ca monument istoric, categoria memoriale, împreună cu zonele lor de protecție, pe baza documentației RPER, prin Ordinele Ministrului Culturii nr. 2034-2039, publicate în Monitorul Oficial nr. 108 din 12.02.2014 și au fost asimilate în reglementările Planului Urbanistic General al comunei Bucium. Plachetele de semnalizare a monumentelor istorice, elaborate de RPER și avizate în conformitate cu legislația în vigoare, vor fi montate de către reprezentanții Consiliului local, cu sprijinul UdV.

Cu ocazia deschiderii oficiale a UdV 2015, duminică, 19 iulie 2015, ora 16:00, ce va avea loc la sediul UdV (Pensiunea „Carmen”, vis-a-vis de primăria comunei Bucium), va fi prezentată misiunea Universității de Vară Bucium, va fi distribuit Caietul de prezentare al UdV Bucium, ediția a V-a și vor fi lansate concursurile pentru localnici – "Casa cea mai dichisită" și cel de desen, pentru copii.

Invitați de onoare sunt reprezentanții partenerilor de proiect, ai administrației locale și județene și mai ales locuitorii comunei Bucium.

La festivitatea de închidere, sâmbătă, 1 august 2015, ora 16:00, vor avea loc decernarea certificatelor de participare cursanților, decernarea premiilor la concursuri, formularea concluziilor celor cinci ediții ale UdV Bucium. Festivitatea se va încheia cu o masă câmpenească și vizita la Casa Doicear, în cinstea noii sale învelitori de șindrilă.

Organizarea și realizarea celei de a V-a ediții a UdV Bucium este posibilă datorită:

Parteneriatelor și susținerii financiare oferite de: Ambasada Franței în România; Institutul Francez din România; DACIARomânia; Firma SOLIDE; Firma IMAGE FACTORY; RPER-Franța

Partenerului logistic: Primãria Comunei Bucium; Partenerilor științifici:; Universitatea "Lucian Blaga" – Facultatea de Patrimoniu, Sibiu; Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" – UAUIM, Facultatea de Arhitecturã și Facultatea de Urbanism; Universitatea Tehnicã "Gheorghe Asachi", Facultatea de Arhitecturã "G.M.Cantacuzino", Iași; Universitatea București – Facultatea de Științe Politice; Universitatea Tehnicã Cluj-Napoca – Facultatea de Arhitectură și Urbanism; Institutul Național al Patrimoniului - INP Institutul de Istorie Oralã, Cluj-Napoca; Complexul Naþional Muzeal ASTRA, Sibiu; Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca; ICOMOS Internațional.

Partenerilor media : S.C. Igloo Media SRL, editor al revistei "Igloo"; Uniunea Arhitecților din România, editor al revistei "Arhitectura"; Fundația Arhitext Design, editor al revistei "Arhitext" Radio France Internationale România – RFI Arhimania,websitewww.arhimania.ro

Contacte:

Ștefana BIANU, coordonator UdV Bucium, președinte RPER – Franța,  tel: 0754716433

Iozefina Postăvaru, consultant științific, din partea INP, tel: 0743646462

Dr. Ioana BOGDAN CĂTĂNICIU, președinte RPER – România, tel: 0745334750 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.patrimoniu-rper.com

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686