Items filtered by date: Monday, 02 March 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Raport ONU: Peste 6.000 de persoane au fost ucise in conflictul din Ucraina

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictelor în aprilie 2014, iar cei mai afectați au fost femeile, copiii și bătrânii, potrivit unui anunț făcut luni, de Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raad Al Hussein.

Raportul ONU denunță totodată detențiile arbitrare, torturile și disparițiile forțate comise în special de grupurile armate, dar, în anumite cazuri, și de forțele ucrainene.

"Peste 6.000 de vieți au fost pierdute în mai puțin de un an în luptele din estul Ucrainei" a spus Zeid Raad Al Hussein, într-o declarație făcută publică la Geneva.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a făcut apel să se respecte acordul de la Minsk, pentru că situația este una foarte gravă pentru civili, cărora li s-au încălcat drepturile fundamentale. "Femeile, copiii, bătrânii și grupurile vulnerabile sunt în special afectate. Este imperativ ca toate părțile să respecte deciziile de la acordul de la Minsk și să înceteze bombardamentele fără discriminare și alte ostilități care au creat o situație catastrofică pentru civili, încălcând flagrant legile internaționale umanitare și drepturile omului", a subliniat Zeid Raad Al Hussein.

Textul semnalează și situația dificilă pentru sutele de mii de oameni care au fost forțați să plece din țară din cauza conflictului.

Read more...

Exponatul lunii martie: Sceptrul-maciuca de la Sard

Marți, 3 martie 2015, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii martie.

Cu această ocazie va fi expusă o piesă din colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii aparţinând unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei sud-estice. Este vorba despre un sceptru-măciucă din piatră, prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn. Piesa a fost donată muzeului albaiulian în anul 1984 de un localnic din Şard (com. Ighiu, jud. Alba), din relatările acestuia ea fiind descoperită cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale. Sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre. Piesa de la Şard este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de cca. 6000 de ani.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed