Items filtered by date: Friday, 20 February 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Ziua Dezrobirii romilor din România

O data importantă ca parte a istoriei romilor pe teritoriul României este ziua de 20 februarie, zi în care aceștia marchează   ”Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” semnată de domnitorul Barbu Știrbei, în baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, la 11 martie 2011, data de 20 februarie a fost declarată oficial ”Ziua dezrobirii romilor din România”.

Astăzi, Asociația Pakiv România, în parteneriat cu Prefectura Alba, a organizat o Masă Rotundă  în cadrul ședinței de lucru a Grupul de Lucru Mixt din cadrul Instituției Prefectului, în care președintele Asociației Pakiv România, domnul Bumbu Ioan Gruia, a avut un discurs pe această temă și s-a vizionat în premieră filmul Sclavia Romilor – Lungul drum către libertate, o producție Centrul Naţional de Cultură a Romilor - ROMANO KHER, acest film fiind realizat în scop didactic.

În cadrul acestei întâlniri s-a dezbătut, ca o aducere aminte a unei părți importante din istoria romilor, și anume sclavia romilor și in final dezrobirea acestei comunități. Conform istoricului Nicolae Iorga apariția romilor pe teritoriul Principatelor Române corelează cu Invazia Mongolă din 1241, sugerând probabilitatea ca robii romi (care erau cercetașii, iscoadele, rotarii, crescătorii de cai, căruțașii, căldărarii, pielarii, cortorarii și fierarii mongolilor și mai târziu ai tătarilor) să fi fost preluați de la mongoli și tătari în secolul al XIV-lea, odată cu înfrângerea acestora de către regii poloni sau ungari, de către voievozii români sau de către țarii ruși (robia romilor existând în toate aceste țări, dar și în Persia și Asia centrală care au fost de asemenea dominate de mongoli și tătari).

Domnul Bumbu Ioan Gruia și-a dorit ca acest eveniment să fie ținut și la Alba Iulia concomitent cu evenimentul similar de la București.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686