Items filtered by date: Tuesday, 22 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

UE: sanctiuni impotriva Rusiei

Uniunea Europeană va pregăti sancțiuni precise împotriva Rusiei în domeniul tehnologiilor de ultimă generație și apărării în urma prăbușirii unui avion malaezian în Ucraina, a anunțat marți șeful diplomației austriece Sebastian Kurz, citat de AFP.

"Comisia va fi mandatată să pregătească sancțiuni precise în sectoarele tehnologiilor-cheie și militare", a declarat ministrul austriac pe marginea unei reuniuni a omologilor săi la Bruxelles. Această decizie a fost confirmată și de o altă sursă europeană, neprecizată, potrivit AFP.

Potrivit unei alte surse, măsurile sectoriale avute în vedere, pe lângă sectoarele apărării și al înaltelor tehnologii, ar putea viza accesul la piețele financiare europene, bunurile cu dublă folosință — civilă și militară — și sectorul energetic, în special cel petrolier și gazier.

Pe de altă parte, nu era clar marți după-amiază dacă aceste eventuale măsuri ar intra în câmpul sancțiunilor economice de anvergură așa-numite de "fază a 3-a", a căror adoptare ar presupune o nouă reuniune a șefilor de stat și de guvern ai statelor membre, sau dacă ele ar urma să rămână în cadrul sancțiunilor precise mai limitate.

AGERPRES

 

Read more...

Ultimul zbor al victimelor MH17

Avionul ce transportă primele rămășițe pământești ale victimelor catastrofei aviatice produse joia trecută în estul Ucrainei va sosi miercuri în Olanda, a asigurat marți premierul olandez Mark Rutte, relatează AFP.

"Mâine, avionul ce transportă rămășițelor victimelor catastrofei aeriene din Ucraina va pleca spre Eindhoven", în sudul Olandei, a declarat premierul, în cursul unei conferințe de presă. Avionul va ateriza la Eindhoven, în sudul Olandei, unde rămășițele pământești vor fi transportate spre o bază militară la Hilversum, sud-est de Amsterdam, la aproximativ 100 kilometri de aeroport. 

"De îndată ce o victimă va fi identificată, familia va fi informată cu prioritate și nimeni altcineva. Uneori aceasta merge foarte repede, alteori poate dura săptămâni sau chiar luni", a menționat premierul olandez. 

Trenul cu camere frigorifice ce a transportat corpurile neînsuflețite ale pasagerilor zborului MH17, doborât la 17 iulie probabil de o rachetă sol-aer, a sosit marți, chiar înainte de prânz, la Harkov, oraș din estul Ucrainei. 

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit, joia trecută, în estul separatist al Ucrainei, provocând moartea a 298 de oameni, dintre care 193 de olandezi. 

AGERPRES

Read more...

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale: Ponta - 41%, Iohannis - 28%

Dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta ar fi votat de 41% dintre români, iar președintele PNL, Klaus Iohannis de 28%, arată un sondaj CSCI.

În acest clasament urmează președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care ar fi votat de 10% dintre români, Mihai-Răzvan Ungureanu (FC) și Dan Diaconescu (PP-DD), fiecare cu câte 7%, Cristian Diaconescu (PMP) și Kelemen Hunor (UDMR) cu câte 3% iar 1% dintre respondenți spun că ar vota cu altcineva.

În turul doi al alegerilor prezidențiale 55% dintre cei chestionați au răspuns că ar vota cu Victor Ponta iar 45% cu Klaus Iohannis.

De asemenea, sondajul relevă că Iohannis ar fi cel mai potrivit pentru a fi desemnat candidat unic al partidelor de dreapta din România. Astfel, 38% dintre cei chestionați au dat acest răspuns. Președintele PNL este urmat în acest top de Mihai-Răzvan Ungureanu cu 20%, Crin Antonescu cu 13%, Cătălin Predoiu cu 8%, Cristian Diaconescu cu 7%, Elena Udrea cu 5%, 8% dintre români au răspuns că niciunul dintre cei menționați nu este cel mai potrivit candidat al dreptei iar 1% au altă opțiune.

Cercetarea mai arată că Victor Ponta conduce în topul încrederii în personalități cu 35%. El este urmat de Călin Popescu-Tăriceanu cu 32%, Klaus Iohannis cu 29%, Mihai-Răzvan Ungureanu cu 21%, Traian Băsescu cu 20%, Cristian Diaconescu cu 16%, Elena Udrea cu 15%, Crin Antonescu cu 14%, Cătălin Predoiu cu 13%.

În ceea ce privește intenția la vot pentru partide, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 41% dintre respondenți au răspuns că ar vota cu reprezentanții Alianței PSD-UNPR-PC, 29% cu cei ai alianței PNL-PDL, câte 6% cu cei ai PP-DD și PMP, 5% cu cei ai UDMR, câte 3% cu cei ai PFC și PRM, 2% cu cei ai PNȚCD iar 5% cu alții.

Sondajul CSCI a fost realizat la nivel național în perioada 10-16 iulie, pe un eșantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de +/—3%.

AGERPRES

 

Read more...

Noul obiectiv HALEP: Castigarea US Open

  • Published in Sport

Jucătoarea de tenis româncă Simona Halep și-a stabilit ținta pentru turneul de Grand Slam al anului, US Open. Ea dorește să iasă învingătoare din turneul de Grand Slam. Ținta Simonei Halep a fost transmisă de antrenorul său, belgianul Wim Fissette.

Simona Halep, care recent a câștigat al optulea titlu, Bucharest Open, în turneul WTA, și-a stabilit următorul target: câștigarea turneului de Grand Slam. Halep a fost de două ori aproape de câștigarea unui nou trofeu. Prima oară a fost la Roland Garos French Open, când a pierdut în finală în fața rusoaicei Maria Sharapova, a doua oară a fost la Wimbledon, unde s-a accidentat în semi-finale.

"Obiectivul nostru este să câștigăm US Open. Simona a fost aproape de a câștiga în Paris și Wimbledon. Vom încerca să facem din ea o jucătoarea mai bună. Totul stă în detalii. Sunt sigur că un titlu Grand Slam va veni anul acesta sau, dacă nu, anul viitor", a spus Wim Fissette, la Digi Sport. 

Aflată pe locul 3 în clasamentul WTA, Simona Halep e pe locul 4 în ceea ce privește câștigurile din tenis în acest an.

Maria Sharapova este jucătoarea de tenis care a câștigat cei mai mulți bani din premii în acest an - câștigătoare la Roland Garros, în fața Simonei Halep, Sharapova a primit cumulat din premii 3,8 milioane de dolari în acest an. Simona este pe locul 4 în acest clasament cu 3,2 milioane de euro, cu mai bine de 1 milion peste liderul mondial în WTA, Serena Williams!

Totuși, Serena Williams rămâne lider absolut în clasamentul all-time al premiilor câștigate din tenis cu 56 de milioane de dolari.

 

Read more...

Omagiu adus primului om care a pasit pe Luna

Cel de-al doilea om care a pășit pe Lună în cadrul celebrei misiuni Apollo 11, Buzz Aldrin, pilotul modulului de comandă din aceeași misiune, Mike Collins, și comandantul misiunii Apollo 13, Jim Lovell, s-au alăturat, luni, oficialilor NASA și membrilor familiei astronautului Neil Armstrong pentru a-i aduce un omagiu primului om care a pășit pe Lună în urmă cu 45 de ani, conform CBS News și Washington Post.

Cu această ocazie, corpul de clădiri Operations and Checkout Building din cadrul Centrului Spațial Kennedy a primit numele celebrului astronaut.

De pe locurile lor, pe un podium în fața unei capsule Orion, de nouă generație, ce va fi testată într-o primă misiune spre sfârșitul acestui an, astronauții Buzz Aldrin și Mike Collins au împărtășit amintiri despre colegul lor dispărut și au intrat în legătură directă cu Stația Spațială Internațională (ISS), ocazie cu care comandantul Expediției 40, Steve Swanson și inginerul de zbor Reid Wiseman și-au transmis mesajele legate de eveniment.

"Aceștia sunt eroii vieții mele. Am știut aceste nume în fiecare zi din viața mea", a declarat Wiseman, pilot de F-14 care s-a născut în 1975, la șase ani după istorica misiune Apollo 11. "Aș vrea să vă mulțumesc din suflet. Vă mulțumesc că ați deschis acest drum pentru țara noastră, un drum pe care continuăm să mergem și acum. Fără voi, domnilor, nu m-aș afla acum aici. Visurile mele au devenit realitate datorită lor", a mai adăugat el. 

Astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Mike Collins au pornit spre Lună la 16 iulie 1969, într-o capsulă purtată în spațiu de o rachetă Saturn 5. În timp ce Collins a rămas pe orbita circumselenară, Armstrong și Aldrin sunt primii oameni care au pus piciorul pe Lună, în urmă cu 45 de ani, în data de 20 iulie 1969. Cuvintele lui Armstrong din momentul aselenizării au rămas în istorie: "Un pas mic pentru om, un salt gigantic pentru omenire".

Neil Armstrong a încetat din viață la 25 august 2012, la vârsta de 82 de ani. În cursul acestui an, NASA a redenumit și centrul său de cercetări aerospațiale de la Baza Aeriană Edwards, din California, în onoarea primului om care a pășit pe Lună.

AGERPRES

 

 

Read more...

Ucraina: O noua mobilizare partiala

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat marți un decret prezidențial privind o nouă mobilizare parțială, cu 232 de voturi pentru, în condițiile în care erau necesare doar 226, informează Reuters și Interfax-Ukraina.

Potrivit decretului, aceasta va fi a treia etapă de mobilizare de la începerea operațiunii speciale de către Kiev în luna aprilie în estul Ucrainei, care prevede chemarea sub arme a mai multor militari în rezervă și a bărbaților sub 50 de ani pentru a lupta împotriva rebelilor proruși înarmați.

După o perioadă de circa 45 de zile de la ultima suplimentare a rezerviștilor, care a expirat acum, Kievul a repetat, practic, decretul privind "declararea și efectuarea mobilizării parțiale" pentru a se asigura că are suficiente forțe de a continua "operațiunea antiteroristă".

După votul de marți au avut loc încăierări scurte între politicienii naționaliști și membri ai Partidului Regiunilor, care a fost condus de fostul președinte Viktor Ianukovici, răsturnat de la putere în luna februarie.

Trupele ucrainene presează rebelii proruși în cele două bastioane ale lor, Lugansk și Donețk, cucerind pas cu pas sate și suburbii din jurul celor două capitale regionale.

Armata are ordin să nu recurgă la atacuri aeriene și artilerie împotriva celor două orașe, ceea ce complică operațiunile pentru preluarea controlului asupra acestora. Kievul și rebelii se acuză reciproc de doborârea avionului de linie malaezian joia trecută, cu 298 de persoane la bord, cu o rachetă sol-aer de fabricație rusă.

"Rusia continuă politica sa de escaladare a conflictului armat", a declarat Andrii Parubii, secretarul Consiliului ucrainean pentru apărare și securitate națională, înainte ca 232 de deputați din parlamentul format din 450 de locuri să voteze în favoarea "mobilizării parțiale'.

"În cursul ultimei săptămâni a avut loc o redesfășurare și o reîntărire de trupe. În prezent, sunt aproape 41.000 de militari ruși la frontiera cu Ucraina în nord, în est, sud și în Crimeea", peninsulă ucraineană anexată în martie la Rusia, a precizat Parubii, reiterând acuzațiile formulate de oficialii ucraineni față de Moscova.

Potrivit aceluiași oficial ucrainean, 150 de tancuri, 400 de blindate și 500 de sisteme de artilerie ruse se află lângă frontieră, în zona regiunii Donețk.

O parte din rezerviștii mobilizați prin noua lege se vor alătura unităților de luptă, iar ceilalți vor ajuta la apărarea frontierei cu Rusia, a mai indicat el.

Rusia și-a retras o bună parte din cei 40.000 de militari pe care i-a avut de-a lungul frontierei cu Ucraina de la începutul acestui an, reducând numărul acestora la mai puțin de 1.000 până la mijlocul lunii iunie. Dar, de atunci, Moscova a început o nouă mobilizare de forțe la granițele sale, după cum a declarat un oficial NATO luna aceasta. 


AGERPRES

 

Read more...

Utilizatorii Facebook vor beneficia de o functie noua

  • Published in Monden

Facebook introduce o nouă funcționalitate care permite salvarea unor link-uri, articole sau video-uri pe care un utilizator nu are timp să le vadă în acel moment, ci mai târziu. Facebook spera că oamenii vor sta mai mult timp în rețea, ceea ce va aduce companiei venituri mai mari din publicitate.

Va exista un buton de Save care va permite utilizatorilor să facă o listă de Bookmark-uri (semne de carte) cu link-uri, articole sau video-uri care li se par interesante. Apoi, când au timp, probabil la sfârșitul zilei, pe ecran mai mare de tableta, laptop sau PC, le pot vedea în liniște.

Lista poate fi văzută doar de utilizator,iar Facebook speră că acest buton va convinge oamenii să intre mai des în rețea și să petreacă mai mult timp, scrie HotNews. Scenariul gândit este că utilizatorul va salva lucrurile dorite de pe telefon și le va viziona pe tabletă sau PC.

Funcția Save va fi disponibilă pentru toți în următoarele săptămâni.

Read more...

Ce raspuns a dat Basescu, intrebat ce culoar de zbor alege pentru deplasarea in Polonia

Președintele Traian Băsescu a fost întrebat, marți, înainte de plecarea la Reuniunea șefilor de stat din Europa Centrala și de Est, care se desfășoară la Varșovia, ce culoar de zbor alege pentru a ajunge la acest eveniment. La finalul declarației de presa de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, șeful statului a răspuns râzând: ”Pe cel mai sigur”.

Președintele Traian Băsescu a plecat, marți, în jurul orei 10.00, la reuniunea șefilor de stat din Europa Centrala și de Est. Șeful statului va ajunge în jurul orei 11.50 (ora României) la Palatul Prezidential din Varșovia.

Reuniunea va începe la ora 12.05 (ora României), iar la ora 14.10 (ora României) va avea loc un dejun de lucru oferit de președintele Poloniei, Bronisław Komorowski.

 

Read more...

Zi importanta in instanta pentru Voiculescu

Curtea de Apel București judecă marți cererea lui Dan Voiculescu de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii DNA în dosarul de șantaj.

Pe 10 iulie, Tribunalul București i-a respins solicitarea lui Voiculescu, însă acesta a contestat decizia la Curtea de Apel București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus, la începutul lunii iulie, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Dan Voiculescu, acuzat de șantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial.

În perioada în care se află sub control judiciar, Voiculescu trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de denunțători, de martori și să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

AGERPRES

 

Read more...

Presedintele Basescu participa la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est

Președintele Traian Băsescu participă marți la reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est care se desfășoară la Varșovia.

Potrivit Administrației Prezidențiale, înainte de plecarea la Varșovia, la ora 9,45, șeful statului va susține o declarație de presă pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă".

La ora 11,50, președintele Băsescu va sosi la Palatul Prezidențial din Varșovia, urmând ca de la 12,05 să participe la reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est iar de la 14,10, la dejunul de lucru oferit de președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

AGERPRES

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686