Items filtered by date: Wednesday, 15 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Atenţie la radare! Află unde vor fi amplasate joi, 16 ianuarie, în judeţul Alba!

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea
Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Șibot - limită judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana
Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac
Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Micești - Ighiu
Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş
Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa
Drumul Județean 750 C - Teiuş – Stremţ
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir - strada Victoriei

Read more...

POVESTEA UIMITOARE A MEDICULUI CARE A DECIS: SE ÎNTOARCE ÎN ROMÂNIA

  După mulţi ani de pribegie, în care a tratat cariile germanilor şi elveţienilor, medicul Christian Marmandiu s-a întors acasă, unde a investit 1 milion de euro într-o clinică dentară „ca afară“
Decizia de a pune pe picioare o clinică stomatologică în România, în 2011, a venit după o experienţă anterioară de antreprenor, la clinicile înfiinţate în Elveţia, în 2003, şi în Germania, în 2007. Vă puteţi imagina cu care afacere „a pătimit“ mai mult, copleşit de birocraţie, dar şi de concurenţă, pentru că în lipsa alternativei publice, românilor nu le rămâne decât să meargă la cabinetele private, care sunt în continuă expansiune.
  Se naşte o întrebare firească pe care medicul stomatolog o aude foarte des: de ce a revenit în ţară, când avea două afaceri de succes în ţări mult mai dezvoltate economic? Răspunsul său este mereu acelaşi: a revenit aici pentru că se simte apropiat de ţara sa natală şi pentru că vrea să împărtăşească ceea ce a învăţat atât colegilor, cât şi pacienţilor. „Am privit plecarea din România ca pe o şansă de a învața mai mult“, spune medicul Christian Marmandiu, care are 25 de ani de experienţă şi peste 15.000 de implanturi dentare la activ.

Antreprenor de voie, de nevoie

  Meseria de stomatolog este, potrivit acestuia, una care se desfăşoară într-un mediu antreprenorial, iar România nu este singurul exemplu din Europa în care stomatologia nu mai este un serviciu medical public.
  „Sistemul elveţian dentar nu diferă foarte mult de cel românesc în ceea ce priveşte susţinerea costurilor, care rămân tot la pacient. Totuşi, serviciile sociale elveţiene preiau tratamentele de urgenţă pentru cei care sunt arondaţi, iar anumite case de pensii preiau costurile pentru pensionarii cu venituri mici“,  spune acesta.
  Acest lucru, dar şi vremurile competitive în care trăim, l-au determinat să transforme meseria  de nivel înalt pe care o practică într-o afacere.
  Cu ocazia aceasta, a descoperit că este şi un bun manager, capabil să ia deciziile potrivite pentru câştig. A renunţat la clinica din Germania, pentru a o deschide pe cea din România, care se numeşte Swiss Ecodent. Totdată, s-a concentrat mai mult pe clinica din Elveţia, care se numeşte Oekodent.
  La numai un de la înfiinţare, clinica din România a înregistrat o cifră de afaceri de jumătate de milion de lei, iar în  2013, fondatorul ei estimează o cifră de afaceri cel puțin la acest nivel, poate chiar mai bună.
  În prima perioadă de funcţionare, strategia lui a fost reinvestirea veniturilor în noi echipamente medicale moderne, precum şi antrenarea personalului pentru a asigura  activitatea la standardul elveţian. De altfel, acesta a fost modul principal de promovare a unei noi clinici dentare într-o ţară cu alte 20.000 de cabinete dentare independente şi de specialitate. Cele mai multe fonduri au mers către dotarea cu aparatură specializată pentru anestezia generală şi pentru pregătirea personalului în acest sens, clinica fiind singura din ţară care oferă un astfel de serviciu. Anul trecut, a introdus un produs „business to business“, printr-o serie de pachete corporate care pot fi modificate  pentru fiecare angajator în parte.
  Investiţia nu a fost deloc una de neglijat, mai ales că piaţa serviciilor medicale private a luat o pauză de la proiectele mari. Milionul de euro investit a fost deja recuperat: „Am asigurat sesiuni de training a personalului din România, la clinica-mamă din Elveţia. Acum putem spune că am ajuns la break-even“, spune medicul.
  Marmandiu nu îşi face planuri de viitor pe termen lung cu privire la investiţia autohtonă, însă nu exclude posibilitatea de extindere, dacă evoluţia clinicii se menţine ca şi până acum, lucru care nu depinde numai de modul în care îşi gestionează el afacerea. Din nou, s-a ciocnit cu o marcă nefastă a mediului de afaceri românesc: incertitudinea.

Problemele pieței

  Nu numai incertitudinea le face viaţa grea antreprenorilor din medicina stomatologică, în România, ci şi lipsa implicării statului în această ramură. Privită de departe, piaţa cabinetelor dentare pare un paradis pentru antreprenori: în lipsa aproape totală a serviciilor publice, românii cu probleme dentare plătesc la privat orice serviciu de care au nevoie. Se vede cu ochiul liber cum cabinetele şi clinicile dentare au ajuns să fie la fel de numeroase ca farmaciile sau cazino-urile, în oraşe. Numai că nu toţi respectă legea, iar atunci când cineva practică preţuri de dumping, mai mult ca sigur face rabat de la dotări şi materiale moderne.
  „Exista aici o lipsă destul de mare, din păcate, de deontologie a medicului faţă de pacient. În acelaşi timp, ne confruntăm cu educaţia slabă a pacientului cu privire la importanţa sănătăţii orale: elveţienii, spre deosebire de români, vin la stomatolog cel puţin o dată pe an, chiar dacă nu au probleme“ , spune medicul.
  Servicii destul de întâlnite în străinătate, pe care le-a implementat aici, par de neconceput din România. De exemplu, transportul gratuit cu maşina pentru pacienţi, de acasă la clinică şi invers. Mai este însă cale lungă până când se va regla ceva pe piaţa cabinetelor dentare, care deocamdată pare scăpată din frâu, însă există mulţi oameni dedicaţi meseriei care vor accelera schimbarea, crede medicul.
  0,4 milioane de lei este cifra de afaceri a clinicii din România la doar un an de funcţionare, iar dacă evoluţia se va menţine, vor apărea  şi alte unităţi
  Piaţa de stomatologie se confruntă cu educaţia slabă a pacientului, dar și cu concurenţa neloială a multor clinici şi cabinete
Sursa:www.capital.ro

Read more...

MINUNEA din Bulgaria. S-a întâmplat după ce o CREDINCIOASĂ cu numele MARIA a avut un vis PROFETIC

  O icoană veche de peste 320 de ani a fost descoperită după ce o credincioasă a visat locul unde era ascunsă aceasta.
  Femeia se numeşte Maria! Şi a sunat la Mănăstirea cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, din nord-vestul Bulgariei, explicând exact locul unde era ascunsă relicva, potrivit publika.md.

Într-o bucată de pânză

  Icoana Maicii Domnului şi a Pruncului era zidită într-un perete al mănăstirii, lângă unul dintre geamuri, fiind învelită într-o bucată de pânză. O parte a icoanei, pe care sunt pictaţi doi chiparoşi - simbolul ortodoxismului, este arsă.
  Călugării cred că aceasta ar fi fost pusă acolo pentru a fi protejată în timpul invaziilor otomane din 1688. Unul dintre călugări este cel care a spus că „femeia cu visul profetic este o doamnă credincioasă”.
Sursa:www.evz.ro

Read more...

Un automobil plin cu pasageri a derapat şi a intrat în gardul unei pensiuni din cauză că şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum

  Miercuri 15 ianuarie, la ora 09,45, Poliţia Municipiului Sebeş a fost sesizată cu privire la faptul că pe DN 67C, la ieşirea din Petreşti, a avut loc un accident rutier.
  Echipa de cercetare deplasată la fata locului a constatat că M.I.D., de 20 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67 C, în direcţia Săsciori - Petreşti, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum iar într-o curbă la dreapta a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu gardul unei pensiuni.
  În urma accidentului o femeie în vârstă de 28 de ani şi un bărbat în vârstă de 60 de ani, ambii din comuna Săsciori, pasageri în autoturism, au suferit leziuni corporale şi au fost transportaţi la spitalul din Sebeş de unde bărbatul a fost transferat la spitalul din Alba Iulia.
  În autoturism erau pasageri şi 3 minori în vârstă de 4 luni, doi ani şi 9 ani care nu au suferit leziuni corporale.
  În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorului auto a rezultat că în momentul producerii accidentului mu era sub influenţa alcoolului. Cercetările sunt continuate.

Read more...

Povestea lui Ghita Ciobanul a ajuns la BBC. Simbol al evolutiei, ajuns celebru datorita internetului

  • Published in Monden

   BBC prezinta in editia online povestea ciobanului Ghita, care a ajuns o vedeta in Romania datorita retelor de socializare.
  "Ciobanii ocupa un loc special in istoria si cultura Romaniei, iar stilul lor de viata nu s-a schimbat prea mult in atatea secole. Asta pana acum, cand cel putin unul dintre ei a ajuns o celebritate datorita retelelor de socializare", scrie BBC News.
  Britanicii prezinta povestea lui Ghita, care acum cateva saptamani pleca cu oile la iernat, pe jos, insotit de doar cateva ajutoare, magari-carausi si caini de paza.
  "Pentru o tara ale caror mituri se invart in jurul oierilor, Romania nu este ceea ce isi doresc toti pastorii. Balada Oitei (Miorita) este despre un cioban care se lasa ucis de alti 2 ciobani rivali, chiar daca una dintre mioarele sale, care obtinuse darul vorbirii in mod miraculos, il avertizeaza despre acest pericol. De multe ori, Miorita este vazuta ca o interpretare ca crestinismului, un alt fel in care este scos in evidenta curajul lui Isus de a intoarce si celalalt obraz. De asemenea, poate fi considerata si o oglinda a experientei traite de poporul roman, care s-a confruntat cu numeroase invazii, ocupatii si umilinte, dar fara sa-si piarda identitatea, se afirma..." - scrie BBC.
  "Si totusi, in timpul comunismului, unii ciobani au trait bine. lumea inca vorbeste despre Domnul B. din Poiana Sibiului care i-a cerut voie lui Ceausescu sa-si cumpere un elicopter. Turmele de oi ale Domnului B. se imprastiau de multe ori prin munti, iar el a sustinut ca are nevoie de acel elicopter pentru a le supraveghea. Cererea lui a fost refuzata, insa Poiana este celebra pentru multe alte motive. multi dintre ciobanii de acolo isi construiau case luxoase in niste timpuri in care lumea statea la cozi mari pentru a cumpara mancare. Inaccesibile marii masinarii comuniste, multe gospodarii din munti au scapat de colectivizare, iar barbatii si femeile care se mutau acolo vorbeau despre "fuga in America".
  "Spune cioban unui roman, iar el sau ea iti va afisa o privire piezisa si te va intreba daca ai auzit de controversatul politician, filantrop si patron de club de fotbal care a fost prins facand afaceri dubioase cu terenuri. Insa lucrurile se pot schimba. In august, o companie de telefonie mobila a inceput o campanie de marketing care punea accent pe oamenii normali care au ocupatii normale. Unul dintre ei este ciobanul Ghita.
  Imbracat in cojoc si cu clopul pe cap, sprijinindu-se in toiag sau dansand cu oile, Ghita Ciobanul a facut valuri in Romania. Dupa doar 10 zile de la infiintarea pe Facebook, pagina sa adunase peste 200.000 de like-uri. Dupa o luna, numarul se dublase.
  In trecut, Ghita a fost nevoit sa isi mute oile in mod ilegal, in timpul noptii, din cauza urbanizarii si motorizarii rapide a Romaniei. Accidentele si vanatorile cu arme de foc l-au costat vietile a multe oi si caini. Poate ca anul acesta, multumita celebritatii, Ghita va avea mai mult noroc." - concluzioneaza editorul BBC, Caroline Juler.
Sursa: stirileprotv.ro

Read more...

Nu a păstrat distanţa corespunzătoare în trafic şi s-a ciocnit de un automobil din faţă

  În după amiaza zilei de marţi, 14 ianuarie, pe strada Regimentul V Vânători din municipiul Alba Iulia, P.D., de 45 de ani, din municipiul Bucureşti, în timp ce conducea un autoturism, nu a păstrat o distanță corespunzătoare în mers față de un autoturism care circula în faţă şi era condus de un bărbat de 49 de ani, din municipiul Târgu Mureş, intrând în coliziune cu acesta.
  În urma accidentului conducătorul celui de-al doilea autoturism a suferit leziuni corporale uşoare, fără a rămâne internat în spital.
  Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest care a evidențiat faptul că în momentul producerii accidentului nu erau sub influenţa alcoolului. Cercetările sunt în desfăşurare.

Read more...

Olanda vrea ca deţinuţii să-şi plătească încarcerarea

  Guvernul olandez vrea ca deţinuţii să participe la cheltuielile pentru încarcerarea lor, plătind 16 euro pe noaptea petrecută în spatele gratiilor timp de maximum doi ani, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Wiebe Alkema, citat de AFP.
  Pentru viceministrul justiţiei, Fred Teevan, aflat la originea proiectului de lege, 'deţinuţii condamnaţi ar trebui să participe parţial la cheltuielile pentru încarcerarea lor', a adăugat Alkema.
  Deţinuţii care au fost condamnaţi de justiţie, precum şi rudele minorilor încarceraţi vor trebui să plătească 16 euro pe noapte în închisorile olandeze, timp de cel mult doi ani, precizează purtătorul de cuvânt, explicând că în prezent statul olandez trebuie să plătească în fiecare zi câte 250 de euro pentru un deţinut.
  Iar dacă deţinuţii ar participa şi la cheltuielile anchetei care îi vizează, statul olandez ar urma să obţină 65 de milioane de euro anual.
  Dacă proiectul va fi adoptat de Parlamentul olandez, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.
  Rezultat al unui acord între liberali şi laburiştii aflaţi la putere în ţară de la alegerile din 2012, proiectul a fost făcut public luni cu scopul de a suscita comentarii din partea instituţiilor vizate, potrivit purtătorului de cuvânt.
  Sistemul penitenciar olandez are în detenţie circa 12.000 de condamnaţi, potrivit datelor Oficiului Central pentru Statistici (CBS).
  Olanda anunţase în 2013 că vrea să închidă 20 de închisori în urma tăierilor bugetare.
  Potrivit lui Alkema, proiectul de lege al lui Teeven este analog măsurilor adoptate deja în alte ţări europene.
  Asociaţia olandeză 'Cei care ocolesc legea' (BWO), care apără drepturile deţinuţilor, asigură că o astfel de măsură ar fi contrară legislaţiei europene.
  'Viceministrul vrea să-i facă pe deţinuţi să plătească doi ani, ceea ce ar echivala cu suma cochetă de aproape 12.000 de euro', a precizat pentru AFP preşedintele acestei asociaţii, Pieter Vleeming.
Sursa:www.economica.net

Read more...

Se schimba banii. Noua fata a uneia dintre cele mai folosite bancnote

  Membrul consiliului director al Bancii Centrale Europene, Yves Mersch, a dezvaluit astazi cum va arata noua bancnota de zece euro, potrivit site-ului oficial al institutiei, new-euro-banknotes.eu.
  Bancnotele euro reprezinta simbolul Uniunii Europene, fiind folosite de 334 milioane de oameni din 18 tari.
  Ultima varianta a celei de 10 euro, aratata astazi la Frankfurt, va intra in circulatie incepand din 23 septembrie 2014.
  Designul sau va fi asemanator versiunilor anterioare, cu diferenta ca beneficia de cele mai noi tehnologii, pentru a fi mai greu de contrafacut, dar si mai durabila.
  Noile serii vor fi introduse treptat, in toata Europa, pe parcursul mai multor ani, cand vor ajunge sa le inlocuiasca definitiv pe cele vechi.
  Asemenea ultimei bancnote de cinci euro, si aceasta va avea niste elemente noi, precum o reprezentare din mitologia greaca si originile numelui batranului contiment. Ambele se vor regasi atat in holograma, cat si pe watermark.
  O alta metoda de verificare a autenticitatii este cifra scrisa in culoarea verde-smarald, care isi va schimba nuanta in albatru inchis, atunci cand inclinam hartia.
  Potrivit lui Mersch, schimbarile sunt menite sa sporeasca increderea oamenilor in utilizarea euro.
Sursa: incont.ro

Read more...

L-aţi văzut ? Poliţiştii sunt în căutarea unui bărbat dispărut de la domiciliu

  În zilele de 14 şi 15 ianuarie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu jandarmi, lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi ai Salvamont Alba, au organizat o acţiune de căutare a unui bărbat în vârstă de 78 de ani, din comuna Miraslău, dispărut de la domiciliu.
 În data de 10.01.2014, poliţiştii Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Aiud au  fost sesizaţi cu privire la faptul că în data de 09.01.2014, în jurul orelor 21.30, Călin Petru, de 78 de ani, din localitatea Cicău, comuna Miraslău, a plecat de la domiciliu şi nu s-a mai întors.
 Imediat după sesizare au fost demarate activităţile de căutare a vârstnicului şi a fost dat în urmărire la nivel naţional, însă până în prezent nu a fost identificat.

La data plecării de la domiciliu, Călin Petru avea următoarea vestimentaţie:
-    haină de stofă de culoare gri ;
-    pantalon de stofă, culoare bleumarin;
-    cizme din cauciuc de culoare verde;
-    căciulă din lână de culoare maro ;

Persoana dispărută are următoarele semnalmente:

-    înălţime 1.70 m;
-    constituţie astenică;
-    păr grizonat, cu început de calviţie;
-    faţa rotundă;
-    ochi căprui;
-    nas drept;
-    frunte lată;
-    urechi apropiate;
-    nu are semne particulare ;

Cercetările sunt continuate în vederea depistării persoanei dispărute.

      Persoanele care pot da relaţii sunt rugate să apeleze numărul de urgenţă 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie.

Read more...

Un automobil s-a răsturnat pe raza localităţii Petreşti. 6 persoane au fost rănite

  Garda de intervenţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş a fost solicitată să intervină în dimineaţa zilei de miercuri, 15 ianuarie, la ora 09.53, pe DN 67 C, pe raza localităţii Petreşti la un accident rutier, în care un autoturism s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma accidentului 6 persoane au fost rănite. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD pentru scoaterea uneia dintre victime, rămasă captivă între fiarele contorsionate ale maşinii şi pentru acordarea primului ajutor medical calificat. Victimele au fost transportate la Centrul de primiri Urgenţe Sebeş, în cooperare cu Substaţia de Ambulanţă Sebeş.

Read more...
Subscribe to this RSS feed