Items filtered by date: Saturday, 28 December 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Un român a fost felicitat de Obama. "Sper că eşti mândru de contribuţia ta la perpetuarea artei în America"

  Muzicianul român Nicolae Feraru a fost felicitat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Artistul a primit o scrisoare de la Obama în care acesta îl felicită pentru premiul care i-a fost acordat în urmă cu trei luni la Washington. Românul a primit atunci, în prezenţa mai multor membri ai Congresului, cea mai înaltă distincţie acordată unui artist.
  Ţambalistul român, Nicolae Feraru, a fost felicitat de preşedintele american Barack Obama pentru contribuţia adusă culturii americane.
  Nicolae Feraru i-a cucerit de mult pe americani şi spune că este onorat de recunoştinţa preşedintelui american. Trăieşte în Statele Unite din 1988, dar nu a uitat nicio clipă de unde a plecat.
  "Artele tradiţionale şi populare au puterea de a ne lărgi orizonturile şi de a ne îmbogăţi viaţa, ne unesc şi ne amintesc că suntem oameni şi unii şi ceilalţi (...) Sper că eşti mândru de contribuţia ta la perpetuarea artei în America. Felicitări, încă o dată, pentru distincţia primită. Îţi doresc toate cele bune.

Cu sinceritate,
Barack Obama"
sursa: antena3.ro

Read more...

România, aceeaşi populaţie ca în 1930

România are în prezent exact acelaşi număr de locuitori ca acum 83 de ani.  Suntem 18 milioane de români, în interiorul graniţelor, cum eram şi în 1930. Totuşi, când vine vorba despre origini, apar unele diferenţe.

Este demonstrat cu cifre clare că, de la an la an, reprezentanţii minorităţilor din România au rămas tot mai puţini.

Maghiarii reprezintă una dintre cele mai importante comunităţi minoritare din România. Pe 29 decembrie 1930, la recensămîntul general al populaţiei României interbelice, situaţia era următoarea: români - 71,9%; maghiari, inclusiv secui - 7,9%.

În 2011, la recensământ, populaţia de etnie maghiară reprezenta  6,5% din populaţia stabilă a ţării. Deci, mai bine de un procent diferenţă.

În intervalul 2002 - 2011, numărul persoanelor de etnie magiară, cea mai mare etnie din România, a scăzut. Astfel, dacă în 2002 în România erau 1,4 milioane de maghiari, în 2011 numărul acestora a scăzut la 1,2 milioane.

Şi în 1930 şi în 2011, ponderea populaţiei de origine română era cea mai mare în Bucureşti. În 2011, etnia română din Municipiul Bucureşti reprezenta 96,6%. Cam acelaşi procent era înregistrat în anii 30.

În 1930, ponderea populaţiei de origine rromă nu era prea bine luată în calcul. Dar, analizele specialiştilor arată că scăderea e continuă. Aşa că în 2011 persoanele de etnie romă reprezintă 3,2% din totalul populaţiei stabile, fiind repartizaţi relativ uniform în teritoriu, cu ponderi variind între 1,1% în judeţul Botoşani şi 8,8% în judeţul Mureş.

În intervalul 2002 - 2011 majoritatea minorităţilor naţionale şi-au diminuat prezenţa în România, aici fiind incluse comunităţile de ucrainieni, germani (unde s-a înregistrat şi una din cele mai drastice scăderi), turci, ruşi/lipoveni, tătari.
Sursa: antena3.ro

Read more...

Meteo: Cald in weekend, dar de luni vin ploile.

Vremea va fi calda in weekend, iar cerul va fi mai mult senin, insa dimineata si seara este posibil sa apara ceata, in zone izolate, arata datele Administratiei Nationale de Meteorologie.
  Sambatavremea va fi in general frumoasa si calda in vestul, centrul si nordul tarii, unde cerul va fi variabil, mai mult senin.
  In restul tarii vor fi innorari temporare, iar izolat va fi ceata. Vantul va sufla mai tare in sudul Banatului si la munte, insa temperaturile maxime vor depasi valorile normale pentru aceasta perioada, astfel ca vor fi cuprinse intre 3 si 12 grade.
  Duminica vremea va fi frumoasa in majoritatea regiunilor tarii. Cerul va fi variabil si este posibil ca dimineata si seara sa apara din nou ceata.
  Cativa fulgi ar putea aparea in sudul si estul tarii si izolat in centru. Vantul va sufla slab pana la moderat, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 0 si 14 grade Celsius, iar cele minime se vor incadra intre -5 si 5 grade.
  Luni vor veni ploile, cu precadere in Banat si Crisana si izolat in Transilvania. In restul regiunilor vremea va fi inchisa, iar soarele va fi acoperit de nori. Mercurul din termometre va urca pana la maximum 10 grade, iar temperaturile minime se vor situa intre -6 grade si -1 grad.
Sursa: ziare.com

Read more...

O nouă modă: hoți îmbrăcați în Moș Crăciun

  Mai mulți bărbați îmbrăcați în costume de Moș Crăciun au jefuit două magazine de bijuterii, în Albania și în Kosovo, relatează AFP.
  În Albania, patru indivizi costumați în Moș Crăciun au furat marți bijuterii de la un magazin dintr-un mall din Tirana, capitala țării, a anunțat ieri poliția locală. Totodată, un alt grup de Moș Crăciuni a rănit două persoane în timpul unui jaf desfășurat în Kosovo.
  Înarmați cu arme automate, cei patru hoți care au dat spargerea din magazinul din Tirana l-au amenințat pe proprietar, forțându-l să le umple sacii cu bunuri de lux, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne albanez. Apoi, hoții și-au abandonat mașina la doi kilometri distanță de mall.
  Ieri, în statul învecinat Kosovo a avut loc un jaf similar. Doi oameni au fost răniți când trei bărbați înarmați și îmbrăcați în Moș Crăciun au jefuit un magazin de bijuterii din orașul Prizren.

Moș Crăciun a jefuit o bancă

  Și în Statele Unite un bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun a jefuit o bancă în această săptămână. Incidentul a avut loc luni, în localitatea Port Orange din Florida. Pentru a nu fi recunoscut, hoțul purta o barbă albă falsă, o perucă albă, o căciulă roșie și ochelari de soare, potrivit CNN.
  Individul a venit în fața unui funcționar de la tejghea și a pus în fața acestuia o cutie învelită în hârtie pentru cadouri. Hoțul i-a dat funcționarului un bilet în care cerea bani și sugera că pachetul învelit în hârtie este periculos.
  După ce a primit banii, bărbatul a plecat și a lăsat coletul pe tejghea. Poliția a descoperit că pachetul nu conținea niciun dispozitiv exploziv (yahoo news).

Read more...

Modificări fiscale de la 1 ianuarie 2014

  Codul Fiscal va suferi unele modificări privind impozitarea profitului, a accizelor, a veniturilor, a microintreprinderilor, a construcţiilor speciale sau a redevenţelor. Aceste modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Impozitul pe profit
Actul normativ prevede scutirea câştigurilor de capital, prin:
- scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terţe cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri;
- scutirea câştigurilor de capital realizate de contribuabili din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare;
- scutirea veniturilor obţinute de o persoană juridică română din lichidarea unei alte persoane juridice.
Aceste scutiri se acordă în condiţiile în care contribuabilul deţine pe o perioadă neîntreruptă de un an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.
Au fost introduse, respectiv modificate, şi prevederile referitoare la:
- scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoană juridică română de la altă persoană juridică română;
- scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoană juridică română de la altă persoană juridică străină situată într-un stat membru;
- neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române.
De asemenea, noul act normativ prevede:
- condiţiile de schimbare a anului fiscal pentru contribuabilii care solicită modificarea exerciţiului financiar, potrivit art. 27 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările si completările ulterioare;
- revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea, în sensul reportării sumelor care rămân nededuse în anul fiscal, întrucât depăşesc limita minimă care se scade din impozitul pe profit, 3 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit, în următorii 7 ani consecutivi;
- veniturile impozitate în străinătate, incluse în profitul impozabil atribuibil sediului permanent din Romania al unei persoane juridice din alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat din Spaţiul Economic European, vor beneficia de avantajul fiscal al creditului fiscal extern acordat unei persoane juridice române, ndifferent dacă convenţia de evitare a dublei impuneri aplicabilă încheiată între România şi statul sursă a veniturilor prevede sau nu în mod explicit acest avantaj fiscal în favoarea sediului permanent.
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
- nu mai aplică sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor contribuabilii care realizează venituri din consultanţă şi management dacă ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în total venituri este peste 20%;
- s-au eliminat din baza de impunere veniturile reprezentând diferenţele de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
Impozitul pe venit
Principalele modificări şi completări în ceea ce priveşte impozitul pe venit se referă la:
- acordarea deductibilităţii cheltuielilor cu dobânzile aferente împrumuturilor în valută de la persoane fizice şi juridice, altele decât instituţiile care desfăşoară activitatea de creditare cu titlu profesional, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente la care venitul net anual se determină pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, la nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută;
- crearea cadrului legal pentru deducerea din venitul brut din salarii a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, indiferent de faptul dacă acestea sunt plătite în Romania sau într-un alt stat membru UE sau stat membru al SEE, potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, a legislaţiei SEE sau a convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care Romania este parte
- posibilitatea de actualizare a preţului mediu pentru determinarea venitului impozabil în cazul veniturilor obţinute de persoanele fizice sub formă de arendă primită în natură
- simplificarea tratamentului fiscal al veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal prin abrogarea prevederilor referitoare la opţiunea contribuabililor de a determina venitului net din arendă în sistem real
- deducerea din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate
- neimpozitarea veniturilor obţinute din cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit sau care obţin venituri neimpozabile din activităţi agricole
- stabilirea tratamentului fiscal în cazul persoanelor fizice care primesc materiale publicitare, pliante, mostre, puncte bonus acordate cu scopul stimulării vânzărilor.
crearea cadrului legal pentru ca persoanele fizice rezidente într-un stat UE sau SEE, care obţin venituri impozabile din România, să beneficieze de deducerile fiscale prevăzute de lege pentru contribuabilii rezidenţi, ţinând seama de situaţia contribuabilului
- s-au introdus prevederi referitoare la tratamentul fiscal al veniturilor obţinute din străinătate de natura celor obţinute din România în situaţia în care acestea din urmă sunt venituri neimpozabile în sensul că se aplică acelaşi tratament fiscal ca şi pentru cele obţinute din România.
Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi
În cazul impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România noul act normativ prevede reducerea perioadei de deţinere a minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice române de la 2 ani la 1 an pentru acordarea scutirii de impozit a veniturilor de natura dividendelor plătite de persoanele juridice române către persoane juridice nerezidente.
Taxa pe valoarea adăugată
- se modifică prevederile referitoare la ajustarea TVA, în sensul că nu se impune ajustarea în cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate, în condiţiile în care pierderea, distrugerea sau furtul bunurilor sunt demonstrate corespunzător
- a fost eliminată condiţia referitoare la achitarea TVA solicitate la rambursare de către persoanele impozabile nestabilite în România. Potrivit noilor prevederi, rambursările de TVA către persoanele impozabile nestabilite în România se vor acorda chiar dacă TVA solicitată la rambursare nu este achitată, sub rezerva îndeplinirii celorlalte condiţii prevăzute de lege
- a fost exclus din baza de impozitare a TVA aferentă serviciilor de leasing costul cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, acest cost urmând a fi recuperat de societăţile de leasing prin refacturare de la utilizatori.
Accize
- se interzice vânzarea de ţigarete către persoane fizice la un preţ mai mic decât preţul de vânzare cu amănuntul declarat;
- s-a stabilit modul de calcul al valorii accizelor în lei, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, în sensul că valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică, până la data de 15 octombrie.
Impozitul pe construcţii speciale
Prin noul act normativ, se instituie un nou impozit asupra valorii construcţiilor, altele decât clădirile pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit Codului Fiscal.
Contribuabili care datorează impozitul pe construcţii speciale sunt:
- persoanele juridice române;
- persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
- persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene;
Fac excepţie:
- institutele naţionale de cercetare-dezvoltare;
- instituţiile publice;
- asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial.
Baza impozabilă este reprezentată de valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor, din care se scade:
- valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX din Codul Fiscal, de către contribuabil sau proprietar, după caz;
- valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale;
- valoarea construcţiilor reprezentând terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole conform subgrupei 1.2.9. din grupa 1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.
Această deducere din baza impozabilă a avut în vedere evitarea dublei impuneri şi stimularea agenţilor economici care administrează construcţii din domeniul public de a continua efectuarea de lucrări de consolidare, modernizare sau extindere.
Construcţiile pentru care se va plăti noul impozit de la 1 ianuarie 2014 sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.
Astfel, acest impozit se aplică pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nuclearo-electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare-descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje etc.), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice, canale de irigaţii.
Declararea şi plata se fac astfel:
- cota este de 1,5%;
- impozitul asupra valorii construcţiilor se datorează începând cu 1 ianuarie 2014 iar calculul şi declararea acestuia se efectuează de către contribuabili anual, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul;
- plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.
Impozitul asupra valorii construcţiilor reprezintă venit la bugetul de stat.
Alte măsuri de natură financiar-fiscală. Redevenţele pentru exploatările de resurse minerale
Potrivit noului act normativ, se majorează cota redevenţelor cuvenite bugetului de stat, ca urmare a exploatării resurselor minerale aflate sub incidenţa Legii minelor nr. 85/2003. Majorarea aplicată va fi de 25% faţă de cotele în vigoare, cu excepţia:
- cotei de redevenţă pentru exploatarea metalelor nobile, în cazul cărora majorarea va fi de 50%, respectiv de la 4% din valoarea producţiei miniere la 6% din această valoare;
- cotei de redevenţă pentru exploatarea cărbunilor în cazul cărora cota procentuală a redevenţei rămâne nemodificată faţă de cota în vigoare, respectiv 4%.
Sursa: mediafax

Read more...

Programul special de funcţionare al magazinelor, farmaciilor şi al autobuzelor în Alba Iulia

  Albaiulienii care doresc să îşi realizeze ultimele cumpărături pentru acest an, au la dispoziţie programe speciale de sărbători oferit de supermarketurile din oraş. De asemenea, farmaciile vin în întâmpinarea clienţilor cu program de funcţionare special:

Kaufland Alba Iulia:


Sâmbătă, 28 decembrie: 7.00 – 22.30
Duminică, 29 decembrie: 7.00 – 22.30
Luni, 30 decembrie: 7.00 – 22.30
Marţi, 31 decembrie: 7.00 – 17.00
Miercuri, 1 ianuarie: ÎNCHIS
Joi, 2 ianuarie: 9.30 – 14.30

Penny Market:


Marţi, 31 decembrie: 8.00 – 19.00
Miercuri, 1 ianuarie 2014: ÎNCHIS
Joi, 2 ianuarie 2014: ÎNCHIS
Vineri, 3 ianuarie 2014: 8.00 – 22.00

LIDL ALba Iulia:

Duminică, 29 decembrie: 8.00 – 20.00
Marţi, 31 decembrie: 8.00 – 19.00
Miercuri, 1 ianuarie: ÎNCHIS
Joi, 2 ianuarie: 10.00 – 18.00

Profi Alba Iulia:

29 – 30 decembrie: NON STOP
Marţi, 31 decembrie: 7.30 – 19.00
1 ianuarie 2014: ÎNCHIS
2 ianuarie 2014: 10.00 – 18.00

Ambient Alba Iulia:

Sâmbătă, 28 decembrie: 8.00 – 18.00
Duminică, 29 decembrie: 9.00 – 16.00
Luni, 30 noiembrie: 8.00 – 20.00
Marţi, 31 decembrie: 8.00 – 14.00
Miercuri, 1 ianuarie – ÎNCHIS
Joi, 2 ianuarie 2014: ÎNCHIS

Farmacia „Remedia” are program non stop

Cu excepţia urgenţelor ce vor fi primite la spitalele din judeţ, în perioada sărbătorilor, pentru medicamente, puteţi apela la Farmacia “Remedia”, din centrul Alba Iuliei, Blocul 280, care va funcţiona non-stop şi în 25 decembrie. Farmacia din Cetate, din M-uri, de Bd, 1 Decembrie, “Sic Volo” are ÎNCHIS în 1 ianuarie, în rest, funcţionează cu program normal, 7.00 – 24.00.

Societatea de Transport Public Alba Iulia, program de circulaţie al autobuzelor pentru Zonele Metropolitane 1-7:
Vineri, 27 și marţi, 31 decembrie 2013 – program de sâmbătă
Miercuri, 1ianuarie și joi, 2 ianuarie – program de duminică
Vineri, 3 ianuarie 2014 – program de sâmbătă
Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.
Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, puteți apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686