Items filtered by date: Wednesday, 02 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Ziua Regalităţii sărbătorită în fiecare an la Alba Iulia. Pe 15 octombrie va fi prezent şi Principele Radu al României

  Principele Radul al României va fi prezent pe data de 15 octombrie la Alba Iulia, unde va participa la o serie de manifestări dedicate Zilei Regalităţii.

  Alba Iulia şi-a consacrat de-a lungul istoriei poziţia de oraş capitală: Capitală a Prinicipilor Transilvani, Capitală a Unirii, Capitala Încoronării.

Marcând momentul istoric de mare însemnătate – Încoronarea Familiei Regale la Alba Iulia – oraşul şi-a afirmat o identitate complexă, de certă poziţionare între marile oraşe europene strâns legate de Casele Regale.

  Loialitatea, statornicia, tăria, răspunderea, iubirea, generozitatea – simbolurile Casei Regale sunt elemnte ce contribuie la păstrarea cursului firesc al vieţii istorice și patrimoniului ancestral din orașul UNIRII.

  Alba Iulia a fost, este şi va continua să fie un partener apropiat al Familiei Regale de care ne leagă, pe lângă conştiinţa unui un trecut comun şi dorinţa unui viitor construit pe elemente fundamentale redutabile.

  Devotamentul neîncetat de care Famila Regală a României a dat dovadă pentru naţiunea română, interesul constant și preocuparea pentru oameni, exemplul oferit românilor în ceea ce priveşte respectarea unor principii fundamentale precum libertatea, dreptatea, toleranţa și democrația sunt doar câteva din principalele considerente pentru care data de 15 Octombrie trebuie menţinută în calendarul celor mai importante evenimente ale oraşului.

  Casa Regală a României împreună cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba au convenit asupra semnării unui protocol care să definească, încă o dată, rolul deosebit pe care îl joacă oraşul pe plan regional, naţional şi european. Protocolul va proiecta pe o perioadă de 10 ani modul de colaborare dintre cei trei parteneri subliniind în principal un calendar de activităţi ce se vor desfăşura în luna octombrie a fiecărui an ca expresie a susţinerii şi recunoaşterii publice reciproce. Temele propuse implică diverse domenii de activitate (educaţie, cultură, turism, diplomaţie ş.a.) şi se concretizează prin organizarea unor evenimente la nivelul municipiului Alba Iulia, ca expresie a susţinerii Casei Regale a României pentru obiectivele de dezvoltare locale, judeţene şi regionale şi în bună măsură ca apreciere a actorilor locali faţă de sprijinul şi vizibilitatea conferite judeţului Alba şi municipiului Alba Iulia de către Casa Regală a României.

 

Programul propus pentru 15 octombrie 2013 este:

Ora 09.15 DEPLASARE ASR Principele Radu al României de la aeroport Traian Vuia Bucureşti la Alba Iulia.

Ora 11.30 SOSIRE ASR Principele Radu al României la Alba Iulia. Liceul de arte „Regina Maria”

* dezvelirea plăcii cu denumirea Liceul de arte „Regina Maria”

* înmânarea accept Casa Regală a României pentru denumirea şcolii

* înmânare insigne de rever catre corpul profesoral

* Speech-uri: iniţiatori, istorici, ASR Principele Radu  

Ora 12.30 DEPLASARE ASR Principele Radu al României de la Liceul de arte Regina Maria la Muzeul Naţional al Unirii

* semnare protocol în Sala Unirii: Casa Regală a României, Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia

* lansare/prezentare carte: Regina Maria, Regele Ferdinand

* speech-uri.

Ora 19.00 CONCERT în onoarea Familiei Regale „Regal de Toamnă”la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

 

Read more...

Acţiuni în cadrul campaniei "Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba

  Campania „a continuat în marţi, 1octombrie 2013cu activităţidedicate prevenirii infracţiunilor de tâlhărie.Astfel, la nivelul întregului judeţ au fost desfăşurate o serie de activităţi de informare destinate cetăţenilor.

  Poliţişti de la structurile de prevenire, investigaţii criminale, ordine publică  şi proximitate au fost prezenţi în unităţile de învăţământ, gări/autogări, centrele de zi pentru vârstnici, zone cu locuinţe izolate, unde au încercat să informeze un număr cât mai mare de cetăţeni cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime al infracţiunii de tâlhărie.

  Pentru prevenirea  infracţiunilor de tâlhărie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă cetăţenilor:

- să fie atenţi la genţi, poşete şi buzunare  în zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, supermarketuri!

- să ţină, pe cât posibil, genţile şi poşetele aşezate în faţa!

- să nu păstreze banii, telefoanele mobile şi cardurile în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei!

- să nu poarte la vedere bijuterii de valoare;

- să nu se deplaseze neînsoţiţi, pe timp de noapte, în zone neiluminate sau rău famate;

  Activităţile cuprinse în programul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii ediţia a VIII-a vor continua azi, 02 octombrie şi maîne, 03 octombrie cu activităţi de informare şi prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.

  

Read more...

AJOFM Alba organizează gratuit cursuri de formare profesională pentru şomeri şi alte categorii de persoane

  Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă vor avea posibilitatea de a participa la cursurile de calificare pentru şomeri, oferite de AJOFM Alba. Acestea vor fi gratuite iar persoanele ce vor apela la aceste cursuri vor putea dobândi cunoştinţe teoretice şi practice pentru meseriile la care vor opta.

  În plan concret, AJOFM pune la dispoziţia doritorilor cursuri gratuite de: bucătar, cofetar-patiser, cosmetician, croitor îmbrăcăminte după comandă, electrician instalaţii şi echipamente electrice industriale, frizer – coafor – manichiură – pedichiură, fierar betonist – montator prefabricate, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, lucrător în comerţ, lucrător finisor pentru construcţii, operator introducere, validare şi prelucrare date, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, rectificator, sudor, tâmplar universal, viticultor, zidar – pietrar – tencuitor, contabil, inspector resurse umane, îngrijitor copii, îngrijitor bătrâni la domiciliu, dulgher-tâmplar-parchetar, operator la maşini unelte cu comandă numerică, agent de securitate, comunicare limba engleză.

  Aceste programe vor asigura, conform legii iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.

  Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, prevede că serviciile de formare profesională se acordă, gratuit, următoarelor categorii de persoane, astfel:

-au devenit şomeri (indemnizaţi sau neindemnizaţi);

- nu au putut ocupa loc de muncă dupa absolvirea unei instituţii de învăţământ;

- au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;

- cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;

- nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;

- persoanele care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri  mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;

  Serviciile de formare profesională se asigură, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului sau la cererea angajatorului, şi pentru persoanele aflate în următoarele situaţii:

- persoanele încadrate în muncă, la revenirea din concediul pentru creşterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;

- persoanele care şi-au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar;

- persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate;

- persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, în locuri de detenţie anume destinate, şi care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

  Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se încadrează în muncă, potrivit legii, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.

 

Acte necesare înscrierii la cursurile de formare profesională

1. Recomandare de la compartimentul de consiliere AJOFM Alba

2. Certificat de naştere original si copie

3. Buletin/carte de identitate original şi copie

4. Acte studii original şi copie

5. Adeverinţă medicală de la medicul de familie, cu menţiunea: “Apt pentru meseria …”

6. Certificat de căsătorie original şi copie (dacă este cazul)

  Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul AJOFM Alba – telefon 0258831137 sau la sediul Centrului de Formare Profesională a Adulţilor Blaj – telefon 0725225880.

 

 

 

Read more...

Liceul de Muzica şi Arte Plastice din Alba Iulia va primi numele Regina Maria

  Liceul de muzică şi Arte plastice îşi va schimba titulatura în Liceul de Arte „Regina Maria”. Decizia a fost luată de Comisia de Urbanism Local Alba Iulia, iar proiectul va fi supus votului oficial şi în Consiliul Local al municipiului.

  Pe data de 15 octombrie se va desfăşura festivitatea oficială de atribuire a noului nume, la care va participa şi ASR Principele Radu al României.

Read more...

Premierele lunii octombrie in cinematografe!

  • Published in Monden

  Daca doriti in aceasta luna sa vedeti un film la cinematograf, va prezentam cateva titluri de pelicule ce vor rula in cinematografele din Romania:
Thanks for sharing. Filmul ne prezinta trei personaje, un ecologist, un medic de urgente si un tata care au doar un singur lucru in comun: dependenta de sex. Chiar daca au moralul la pamant, acestia vor trebui sa se sustina si sa se ajute reciproc in lupta cu aceasta dependenta.
Gravity. Sandra Bullock joaca rolul unui medic in domeniul biochimiei, aflat pentru prima data intr-o misiune in spatiu. Partenerul acesteia este nimeni altul decat George Clooney, un veteran al misiunilor spatiale. In urma unui dezastru, naveta este distrusa, iar cei doi sunt legati unul de altul, in spatiul imens. Acum vor trebui sa reziste si sa supravietuiasca acestei grele incercari.
Lupu. Un film romanesc ce ni-l prezinta pe Lupu, un tanar de 16 ani cu probleme. Mama sa are un nou iubit, el este indragostit de o fata care nici nu stie daca este reala, iar din camera alaturata ii vorbeste tatal mort.
Diana. Filmul este inspirat din ultimii doi ani din viata Printesei Diana, cea mai iubita printesa din toate timpurile. Regizorul ne spune povestea de dragoste dintre ea si print, felul in care si-a gasit fericirea si cum a ajuns sa fie atat de apreciata de cei din jur.
Roxanne. Tot un film romanesc, care spune povestea lui Tavi, de 38 de ani. Acesta se imparte intre o mama bolnava, grafica pe calculator si iubita sa Oana, care ii reproseaza ca nu se implica in relatie. Insa lucrurile se complica atunci cand Tavi afla ca este posibil sa aiba un fiu cu iubita din liceu.
Carrie. Un film horror ce o prezinta pe Carrie, o adolescenta aparent firava. Insa mama acesteia, o femeie foarte religioasa si conservatoare, o tine ferita de toate lucrurile rele din lume, facand-o foarte vulnerabila in fata glumelor colegilor. Atunci cand Carrie cade prada unei noi glume, isi dezlantuie puterea telechinetica si se razbuna pe toata lumea.
Prisoners. Fiica unui tamplar este rapita, impreuna cu cea mai buna prietena. Cum cautarile politiei nu par sa dea roade, tatal acesteia hotaraste sa isi faca singur dreptate si sa se razbune pe cel care crede ca i-a rapit fata.
Closed circuit. Thrillerul ni-i prezinta pe doi fosti iubiti, ambii de meserie avocati, care trebuie sa apere un terorist. Insa prietenii se transforma in dusmani, nu mai pot avea incredere in nimeni, iar vietile le sunt puse in pericol de cand au acceptat sa apere un terorist.
Escape plan. Dupa ce analizeaza toate inchisorile si construieste una din care nu se poate evada, Ray se trezeste prins in capcana creata tocmai de el. Aflandu-se in inchisoarea cu pricina, acesta trebuie sa evadeze si sa-l prinda pe cel care l-a bagat in inchisoare.

Read more...

Iată ce beneficii au fructele de toamnă!

  • Published in Monden

Dupa o vara in care poate nu ne-am hidratat cum trebuie si nu am consumat cantitatea de vitamine si minerale necesare organismului, toamna este o buna perioada de reechilibrare a organismului. Nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai multe fructe de toamna, pentru un plus de vitamine si minerale, atat de importante pentru sezonul rece. Sa vedem si noi care sunt cele mai bune fructe de toamna si care sunt beneficiile acestora.
Mere. Chiar daca nu sunt tocmai fructe sezoniere, merele sunt pline de antioxidanti, magneziu, fosfor, fier, potasiu si vitaminele A, B1, B2 si C. Indiferent de soiul pe care il alegi (verzi, rosii, acrisoare sau dulci), merele nu contin grasimi si ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului. In plus, aceste fructe minune iti fac inima mai sanatoasa, previn calculii biliari, maresc imunitatea organismului si ajuta digestia (daca sunt mancati cu tot ce coaja).
Prune. Acestea contin fier si potasiu, care previn cresterea tensiunii arteriale si aparitia anemiei. Totodata prunele sunt un laxativ natural, ajutand tranzitul lent. Consuma zilnic cateva prune sau prepara un compot de prune, pe care il poti savura in mijlocul iernii.
Strugurii. Poate cel mai “reprezentativ” fruct al toamnei, strugurii au un continut bogat de vitaminele A, C si B, dar si minerale precum magneziu, fier, potasiu, calciu si zinc. Aceste mici boabe de sanatate contin si antioxidanti care ajuta la prevenirea imbatranirii premature, la mentinerea sistemului nervos sanatos, la fluidizarea sangelui, la scaderea colesterolului si la stimularea secretiilor biliare.
Pere. Perele sunt ideale in lupta cu kilogramele, deoarece contin foarte multa apa, dar si fibre solubile care au rolul de a reduce pofta de mancare. Perele sunt printre putinele fructe de toamna hipoalergenice, care contin antioxidanti ce protejeaza organismul de radicalii liberi. Consuma si tu in fiecare zi o para, drept gustare.
Gutui. Aceste veritabile fructe de toamna contin o multime de vitamine, minerale, fibre si alte substante active care lupta impotriva infectiilor si ajuta la formarea anticorpilor. In plus, gutuile cresc imunitatea, previn anemia si sunt de real folos in bolile de plamani (se face o infuzie din seminte de gutui).
Nuci. Prin continutul lor de acizi grasi naturali, nucile sunt folosite in tratarea mai multor afectiuni. Ajuta la o digestie sanatoasa si previne constipatia (prin continutul de fibre dietetice), inlesnesc absorbtia vitaminelor A, D si E (prin continutul de grasimi nesaturate), previn cancerul, diabetul, problemele gingivale, protejeaza inima si ajuta in cazul pierderilor de memorie (prin continutul de acizi grasi omega 3).
Consuma si tu in fiecare zi cel putin unul din fructele de mai sus pentru o imunitate crescuta, pentru prevenirea anemiei si pentru ca organismul tau sa fie cat mai sanatos!

(reginele.ro)

Read more...

Precizări suplimentare cu privire la ajutorul pentru încălzirea locuinței

  Apropierea sezonului rece aduce o serie de măsuri întreprinse de autorităţi pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse, în ceea ce înseamnă încălzirea locuinţelor pe perioada iernii. Şi în anul acesta se vor acorda ajutoare de încălzire a locuinţelor, de care vor beneficia familiile şi persoanele singure, al căror venit lunar cumulat este de maximum 615 lei, iar cererile pentru subvenţii se depun din data de 1 octombrie 2013.
    Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba a oferit unele precizări referitoare la metodologia de completare a cererilor privind acordarea ajutorului de încălzire. Astfel, potrivit directorului executiv al instituţiei, Flaviu Cozuc, urmează să fie definitivate modificările la normele metodologice de aplicare a OUG nr. 70/2011, cu modificările aduse prin OG nr. 27/2013.  În acest sens, se va modifica şi modelul de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, pentru a fi introduse elementele necesare stabilirii îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate.
  Noile formulare privind cererile și declarațiile pe proprie răspundere, în baza cărora vor fi acordate drepturile la ajutorul pentru încălzirea locuinței,  vor fi disponibile la sediile Primăriilor după publicarea acestora în Monitorul Oficial.
Pentru a beneficia de această prestație, solicitanții pot completa aceste cereri și declarații pe propria răspundere până la data de 20 Noiembrie 2013.

Read more...

Cea de-a VI-a întâlnire naţională a Clubului Primarilor are loc la Alba Iulia

  Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a oferit sprijin comunităţilor locale pentru a putea adera la Convenţia Primarilor, prin intermediul proiectului ENESCOM.
  Proiectul ENESCOM „Reţeaua Europeană a Centrelor de Informare în Scopul Promovării Sustenabilităţii Energetice şi a Reducerii Emisiilor de CO2 în rândul Comunităţilor Locale” a fost iniţiat de către Comunitatea Montană Unione Valle del Samoggia (Italia) și şi-a propus să crescă rolul comunităților locale din Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.
  Convenția Primarilor (Covenant of Mayors), reprezintă un angajament al orașelor și localităților semnatare, prin care sprijină atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin măsuri de promovare a eficienței energetice, precum şi prin producerea și utilizarea de energie curată. Aderarea la această convenţie implică semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localității, se angajează: să depășească obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 20%; să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile care să descrie modul în care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în anul 2020, plan care va fi prezentat în termen de un an de la data semnării acordului; precum şi să prezinte un raport de implementare a planului de acțiune cel puțin o dată la  doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare și monitorizare.
  Prin intermediul ENESCOM au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor 7 localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe, Făgăraş  și Zlatna, acestea adăugându-se altor 8 orașe şi comune din Regiunea Centru care au aderat a Convenţia primarilor: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brașov, Sighișoara, Sântimbru, Berghin, Ighiu. Cu sprijinul proiectului ENESCOM ADR Centru a furnizat consiliere şi sprijin celor 7 primării aderate pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.
  Aceste planuri de acţiune conţin măsuri şi proiecte concrete care vor duce la reducerea emisiilor de CO2 în aceste localităţi cu cel puţin 20% până în anul 2020. Acţiunile pe care şi le propun acest localităţi constau în reabilitarea termică a clădirilor publice sau înlocuirea sistemelor de încălzire pentru a se obţine o eficienţă energetică crescută, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclişti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil, etc.
  Tot în cadrul ENESCOM au fost înfiinţate două birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri au fost deschise în luna septembrie în localitățile Alba Iulia şi Sfântu Gheorghe şi au organizat în cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ şi educativ pentru cetăţeni, elevi, administraţia locală. Peste 600 de persoane au beneficiat în mod direct de informaţii şi consiliere pe tema energiei durabile ca urmare a acţiunilor realizate prin ENESCOM.
  Deoarece energia este un obiectiv prioritar al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 atât la nivel de politici cât şi la nivel de alocare a finanţărilor. Prin aceste acţiuni încercăm să pregătim împreună cu primăriile din regiunea Centru proiecte viabile pentru reducerea consumului de energie, eficientizarea energetică şi reducerea emisiilor de CO2. Ca urmare a activității ADR Centru în acest domeniu, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene a propus Agenției să devină Coordonator Teritoriali ai Convenţiei Primarilor. Acordul de Colaborare cu DG ENER a fost semnat în luna iunie 2012.
  Comisia Europeană recunoaşte entităţile care acţionează în calitate de Coordonatori Teritoriali  ai Convenţiei ca fiind principalii săi aliaţi în transmiterea mesajului şi în creşterea impactului Convenţiei Primarilor. Coordonatorii Teritoriali au rolul de a oferi îndrumare strategică şi asistenţă tehnică municipalităţilor care deţin voinţa politică pentru a adera la Convenţia Primarilor dar cărora le lipsesc competenţele şi / sau resursele necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare, în special în ceea ce priveşte realizarea, adoptarea şi implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.
  Prin acordul de parteneriat încheiat, Directoratul General pentru Energie recunoaşte public că ADR Centru este un actor major în cadrul Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţile locale din Regiunea Centru. În această calitate vom realiza atât acţiuni de informare şi diseminare a obiectivelor Convenţiei Primarilor pentru autorităţile publice locale din Regiunea Centru cât şi sprijin tehnic pentru elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.
  Proiectul ENESCOM, “European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” - IEE/09/667/SI2.558230,  a fost finanțat prin programul Intelligent Energy – Europe. Durata proiectului a fost de de 30 de luni, (Iunie 2010 - noiembrie 2012) iar bugetul total al proiectului a fost de 1.825.877 Euro, din care suma alocată ADR CENTRU a fost de 131.610 Euro.
  Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, str. Decebal nr. 12, Alba Iulia, tel. 0258 818616, fax. 0258 818613, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , persoană de contact: Ovidia Caba.


Read more...

România nu este pregatită să adere la Schengen la 1 ianuarie 2014

Din nou probleme pentru România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Guvernul Franţei consideră că 'nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca România să intre în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014', a declarat marţi ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, în Adunarea Naţională, raspunzând unei intrebări adresate de deputatul Gilbert Collard, potrivit Agerpres, citând Europe 1.
Problema imigraţiei, mai ales a romilor, se află în centrul dezbaterii politice din Franţa, adaugă sursa citată.
Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat, tot marţi, în faţa deputaţilor francezi, că integrarea romilor este posibilă dacă respectă 'legile Republicii'.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls, apreciase recent că 'soluţiile de integrare' prevăzute pentru romi în Franţa nu se pot aplica 'decât câtorva familii' şi că 'romii au vocatţa să se întoarcă în ţara lor şi să se integreze acolo', mai ales în România şi Bulgaria. 

Sursa: corectnews.ro

Read more...

Simpozionul „Arc peste timp – încoronarea visului de unire” pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Înscrieri până pe data de 5 octombrie

  Profesorii din învăţământul preuniversitar din judeţul Alba au posibilitatea de a participa la un simpozion naţional numit “Arc peste timp – încoronarea visului de unire”. Aceştia se pot înscrie până pe data de 5 octombrie, trimiţând lucrările online pe adresele de e-mail la (prof. Cetean Daniela de la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia) sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (prof. Paraschiva Farcaş de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia). Deschiderea oficială a simpozionului va fi pe data de 15 octombrie, la ora 12.00, în Aula Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
  Simpozionul are ca temă promovarea ideilor de unitate, înţelegere şi dialog, diversitate a ofertei de formare a cadrelor didactice din învăţămâmntul preuniversitar, dar şi creşterea rolului acestora ca multiplicatori de educaţie şi promovare a valorilor democratice autentice.
  Cei care doresc să participe la acest simpozion trebuie să ştie că realizarea proiectelor trebuie să îmbrace forma unor comunicări ştiinţifice, cu aparat critic şi bibliografie, iar lucrările trebuie însoţite de imagini (video, diapozitive etc.), planşe, fond audio şi orice alt suport care poate contribui la o mai bună susţinere orală. Lucrarea nu trebuie să depăşească 10 pagini, font, Times New Roman, mărime 12, la un rând. Acestea vor fi trimise la adresele de e-mail a celor care se ocupă de simpozion: prof. Cetean Daniela de la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia) sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. şi prof. Paraschiva Farcaş de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
  Lucrările vor fi evaluate de o comisie formată dintr-un preşedinte, cadru didactic din învăţământul preuniversitar, 2 vicepreşedinţi inspector general de istorie şi inspectorul general de formare continua din MEN, 4 cadre didactice din învăţământul preuniversitar, 1 secretar informatician/ profesor cu abilități de operare pe calculator.
 Selectarea de către juriu şi ierarhizarea celor mai bune comunicări  se  vor realiza pe baza unei grile de evaluare care va avea ca indicatori: rigoarea ştiinţifică a conţinutului, modul de redactare (originalitate în alegerea temei, structurarea logică a conţinuturilor, interpretarea fenomenelor şi a  evenimentelor istorice, aparat critic şi bibliografie minimală); expunere şi argumentare (limbaj de specialitate, capacitate de sinteză, de analiză şi analogie istorică, abilitate în citirea, interpretarea  şi integrarea documentelor istorice, argumentare  expresivitatea prezentării şi capacitatea  de a susţine o dezbatere etc.); consistenţa suportului de susţinere a comunicării; metodele de cercetare folosite şi abilităţile formate; creativitate; încadrare în tematica si timpul alocat prezentării. Participanţii vor primi diplome.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686