Items filtered by date: Tuesday, 08 May 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Campaniei nationale "Cunoaste-ti drepturile! Respecta-ti obligatiile!"

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a lansat campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă „CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!”, în cadrul conferinţei desfăşurate la data de 27.04.2018, la Hotelul Ambasador din Bucureşti.

Campania „CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!” se derulează în cadrul proiectului Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor” - ROFSIP2016OS5A10P02, ce se implementează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni.

Conferința a reunit reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic, precum şi ai mass-media, marcând lansarea primei campanii din cadrul proiectului, axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.

Campania urmăreşte prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă şi se implementează în perioada aprilie – decembrie 2018.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi partenerii: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare, Fundaţia World Vision România au prezentat audienţei principalele activităţi care se vor derula în cadrul campaniei, precum şi modul de cooperare în vederea atingerii obiectivelor acesteia:

  • § creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane;
  • § informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă;
  • § creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane;
  • § informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen;
  • § creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.

La nivelul Centrului Regional Alba Iulia, în cele trei judeţe aflate în competenţă, Alba, Sibiu şi Hunedoara vor fi desfăşurate activităţi de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, întâlniri cu grupuri ţintă, activităţi în spaţii publice şi vor fi diseminate materiale realizate in cadrul proiectului.

Informaţii de background:

Proiectul îşi propune dezvoltarea de campanii de informare în scopul reducerii cererii şi ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor care vizează victimele traficului de persoane şi creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie.

Proiectul este finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească, având ca obiectiv general creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei în ansamblu şi a grupurilor de risc privind implicaţiile traficului de persoane, având o valoare totală de 1.714.904 lei (fără TVA), din care:

- 75% - 1.286.178 lei (fără TVA) – finanţare externă nerambursabilă din Fondul pentru Securitate Internă;

- 25% - 428.726 lei (fără TVA) – cofinanţare naţională.

Link-uri utile:

http://www.anitp.mai.gov.ro/rofsip2016os5a10p02/

 

  • § Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional. 
Read more...

DNA cere trei ani de închisoare cu executare pentru Tăriceanu

Procurorul DNA a cerut, marţi, la ultimul termen al dosarului în care Călin Popescu Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru acesta, scrie România Liberă.

"Apreciem că dincolo de orice dubii rezultă săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă pentru care solicităm condamnarea la pedeapsa cu trei ani cu executare. Pedeapsa de trei ani e cea mai potrivită pentru a satisface scopul", a declarat, în instanţă, procurorul DNA.

La ora transmiterii ştirii, procesul este în desfăşurare, avocatul preşedintelui Senatului solicitând excluderea probelor privind procesele legale privind interceptările efectuate pe baza mandatului de siguranţă naţională în perioada 2008-2014.

"Evoluţia realităţii juridice mă obligă să fac aceste solicitări. Acestea se completează cu recentul interviu al lui Tarcea care a recunoscut că în 2008-2014 nu a existat cadrul legal ca interceptările să nu fie în cadru legal. Ideea de bază e ca nu a fost cadru legal. Un protocol nu poate înlocui o lege ca act normativ", a spus apărătorul.

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut schimbarea încadrării juridice, din mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, în mărturie mincinoasă, informează Antena3. Judecătorii ÎCCJ discută marţi un nou termen în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mai notează România Liberă.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686