Items filtered by date: Thursday, 25 October 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Cea mai veche epavă intactă, descoperită în Marea Neagră

Cea mai veche epavă "intactă" din lume, o navă comercială greacă datând din anul 400 î Hr., a fost descoperită pe fundul Mării Negre, a anunţat marţi o expediţie ştiinţifică anglo-bulgară, potrivit AFP, scrie Agerpres.

"N-aş fi crezut niciodată ca este posibil să regăsim intactă, la doi kilometri adâncime, o navă datând din Antichitate", a declarat profesorul Jon Adams, directorul Centrului de arheologie maritimă de la Universitatea Southampton (sudul Marii Britanii), unul dintre liderii expediţiei.

"Această descoperire va schimba percepţia referitoare la construcţia de nave şi navigaţie din epoca antică", a precizat acesta într-un comunicat.

Expediţia Black Sea MAP din cadrul Maritime Archaeology Project a sondat timp de trei ani adâncimile Mării Negre pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi în largul coastei bulgare, cu ajutorul unui sonar şi unui vehicul acţionat prin telecomandă, echipat cu camere construite pentru explorarea acvatică la adâncime.

Echipa de cercetători a descoperit peste 60 de epave datând din Antichitate, perioada romană şi până în secolul al XVII-lea. Cea mai veche dintre acestea a fost descoperită la o adâncime unde apa este lipsită de oxigen şi poate "conserva materie organică timp de mii de ani", a precizat echipa Black Sea MAP. Epava a fost datată cu carbon-14.

"Avem fragmente de epave mai vechi, dar aceasta pare cu adevărat intactă", a subliniat pentru BBC arheologul Helen Farr, participantă la proiect. "Epava este înclinată într-o parte, mai are catargul şi cârma, nu întâlneşti aşa ceva mereu".

Misiunea iniţială a expediţiei fusese destinată studiului evoluţiei nivelului mării şi scufundării regiunilor din zona Mării Negre. Descoperirea epavelor este "o consecinţă fericită" a acestor cercetări, a adăugat aceasta.

Acest "tip de navă greacă de comerţ a fost până acum văzut doar în desenele care decorau vasele antice greceşti", au subliniat oamenii de ştiinţă.

Expediţia a fost organizată de Universitatea Southampton în colaborare cu Muzeul naţional de arheologie, Academia de ştiinţe şi Centrul de arheologie sub-marină din Bulgaria.

The world’s oldest intact shipwreck has been found at the bottom of the Black Sea. Picture: Black Sea Maritime Archaeological Project via Storyful

 

 

 

Read more...

Ultima săptămână din BETA 2018

După 3 săptămâni pline de evenimente care au avut loc în cadrul BETA 2018, al căror scop final este îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit, sfârșitul lui octombrie aduce cu el ultima săptămână din bienala timișoreană de arhitectură cu prezentarea și jurizarea lucrărilor din expoziția-concurs BETA.

Zilele trecute la Gara de Nord din Timișoara a avut loc inaugurarea instalației de arhitectură desemnată câștigătoare în urma concursului TRANSITE, eveniment conex, organizat de OAR Timiș alături de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Instalația ia forma simbolică a unui balon cu heliu cu diametru de 9 m care plutește în holul caselor de bilete din gară.

Seria consultărilor care au avut loc în fiecare miercuri cu arhitecți și experți financiari, deschise tuturor celor interesați să achiziționeze sau să construiască o locuință, se încheie miercurea aceasta, în 24 octombrie, cu o întâlnire cu arhitecții Daniela și Răzvan Negrișanu (RD Sign) și cu expertul financiar Oana Buta Subu (BCR), ce va avea loc la Halele Timco, de la ora 17.00. În aceeași zi, de la ora 18.30, la cafeneaua D’arc, va avea lansarea demo-ului aplicației Around the city, care își propune să pună în valoare patrimoniul cultural al orașului prin tehnologia AR (augmented reality), eveniment organizat de Institutul Francez Timişoara, Centrul Cultural German Timișoara și Asociația Prin Banat.

Joi și vineri, începând cu ora 12.00, la Consiliul Județean Timiș vor avea loc susținerile publice ale lucrărilor nominalizate în cadrul expoziției-concurs BETA, expoziție cu deschidere euroregională, care reunește exemple de bună practică în domeniul arhitecturii, fiind conceput ca o interfaţă de relaţionare atât în cadrul profesiei, cât şi între profesie şi mediul socio-cultural în care aceasta activează. În cele 2 zile de susțineri, lucrările selectate în cadrul expoziției-concurs BETA vor fi prezentate de către autorii acestora, în fața juriului și a publicului prezent.

Sâmbătă, 27 octombrie, între orele 10.30 – 16.00, vor avea loc conferințele celor 6 membri ai juriului din cadrul expoziției-concurs BETA 2018, menite să ofere suport în încercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva calității practicii arhitecturale și relevanței în societate.

Finalul bienalei va avea loc duminică, 28 octombrie, când la Consiliul Județean Timiș, de la ora 18.00, va avea loc Gala de premiere din cadrul expoziției-concurs BETA.

Calendarul cu toate evenimentele și mai multe detalii despre expoziția-concurs BETA 2018 pot fi consultate pe site-ul bienalei: www.betacity.eu, iar procesul de jurizare este detaliat pe site-ul concursului - competition.betacity.eu

BETA își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă.

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686