Items filtered by date: Monday, 25 May 2015 - Like - stiri Alba Iulia

PATRULE SCOLARE IN ACTIUNE

Concursul „Patrule școlare în acțiune” a deschis astăzi, 25 mai 2015, seria de activități cuprinse în Proiectul de educație rutieră și de prevenire a accidentelor rutiere „Educație rutieră – Educație pentru viață”, inițiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba, proiect dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului, 1 Iunie.

Concursul „Patrule şcolare în acţiune” s-a desfășurat în municipiul Alba Iulia, la acesta participând 6 patrule de elevi din unităţile de învăţământ gimnazial din judeţ, care, au dirijat traficul rutier, supravegheaţi de agenţii de poliţie rutieră. 

Pe locul I s-a clasat patrula şcolară a Şcolii Gimnaziale Șugag, locul II a fost ocupat de elevii Școlii „Avram Iancu” Alba Iulia, iar pe locul III s-au clasat elevii Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Abrud, celelalte 3 echipaje de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru și Liceul cu Program Sportiv Sebeș obținând mențiune. 

Câştigătorii au fost premiaţi cu medalii, diplome, gadgeturi, şepci şi tricouri, toate patrulele primind diplome de participare.

Premiile au fost oferite cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.

Activităţile organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu Consiliul Judeţean Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, dedicate Zilei Internaţionale a Copilului,  continuă conform programului de mai jos:

 1. MIERCURI 27 MAI 2015

Concurs cu tematică rutieră pentru preşcolari

„Micii Pietoni”

Loc de desfăşurare: Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11 Alba Iulia

Interval orar: 10.00-12.00

Grup ţintă: preşcolari de la toate grădiniţele din municipiul Alba Iulia.

2.  VINERI 29 MAI 2015

Expoziţie de colaje

„Atenţie! Circul şi eu!”

Loc de desfăşurare: Grădiniţa cu Program Prelungit „Primii Paşi” din municipiul Aiud

Interval orar: 09.30-12.00

Grup ţintă: grupele mari de la toate grădiniţele din municipiul Aiud.

3.  LUNI 02 IUNIE 2015

Concurs de desene pe asfalt – preşcolari şi şcolari clasele I-IV

„O lume de copii – o lume sigură!”

Loc de desfăşurare: oraşul Cîmpeni

Interval orar: 10.00-14.00

Grup ţintă: preşcolari şi şcolari clasele I-IV din oraşul Cîmpeni

Condiţii de participare: copiii vor fi însoţiţi, obligatoriu, de cadre didactice.

4. JOI 04 IUNIE 2015

Concursul „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă!”

- etapa judeţeană-

Loc de desfăşurare: municipiul Sebeș

Interval orar: 09.00 - 14.00                     

Grup ţintă: echipaje formate din elevi de gimnaziu şi elevi de liceu de la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Alba

Condiţii de participare: regulamentul de participare la concursul „Educaţie Rutieră - Educaţie pentru Viaţă”

5. VINERI 05 IUNIE 2015

Lecţie deschisă de educaţie rutieră

„Ştiu să circul corect!”

Loc de desfăşurare: Centrul de informare rutieră, Palatul Copiilor  din municipiul Alba Iulia

Interval orar: 09.00-13.00

Grup ţintă: preșcolari și elevi clasele a IV –a de la unități de învățământ din județ.

Condiţii de participare: preșcolarii și elevii vor fi însoţiţi, obligatoriu, de cadre didactice.

 

 

Read more...

Concurs de dans CUPA COPILARIEI

Duminică, 31 mai 2015, la Casa de Cultură a Studenților Alba iulia, ora 11.00, va avea loc concursul de dans CUPA COPILĂRIEI.

Evenimentul este organizat de către Rotaract Club Alba Iulia în parteneriat cu  "Dance to Sunrise" din Alba Iulia,  club afiliat Federației Române de Dans Sportiv.

Read more...

Alba Iulia devine capitala fotografiei si filmului

Festivalul de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar” a debutat, luni, la Alba Iulia, urmând ca oraşul să se transforme timp de o săptămână într-o capitală românească a artelor vizuale moderne. Aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film din întreaga ţară „au luat cu asalt” Alba Iulia şi judeţul Alba în încercarea de a descoperi prin obiectivul aparatului de fotografiat sau al camerei de filmat cele mai frumoase şi misterioase atracţii turistice din zonă. Chiar dacă este poate cel mai tânăr festival de gen din România, „Alba sub lumini de Oscar” este evenimentul cel mai promiţător care adună de la un an la altul tot mai mulţi participanţi.  „Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii oferite participanţilor, valoare lor fiind de 6.500 de euro.

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” cuprinde în acest an două secţiuni: FOTOGRAFIE şi FILM, iar în program sunt incluse cursuri teoretice şi practice gratuite pentru pasionaţii artelor vizuale, expoziţii şi proiecţii de film. Ediţia din 2015 cuprinde două elemente importante de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone  din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram. În acest an organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de locuri, anunţate iniţial, din cauza solicitărilor numeroase venite din partea pasionaţilor de fotografie şi film. Astfel participă aproape 100 de pasionaţi ai artelor vizuale din întreaga ţară, din localităţi precum Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca sau Năvodari.

„Ne bucură numărul mare de cursanţi de la ediţia din acest an a festivalului şi pot să vă spun că sunt oameni extrem de pasionaţi de film şi de fotografie. Am ajuns doar la a doua ediţie şi Alba Iulia devine un centru cultural al artelor vizuale moderne. Timp de o săptămână „Cealaltă Capitală”, aşa cum mai este denumit oraşul, va fi sub asaltul neîntrerupt al celor aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film care participă la „Alba sub lumini de Oscar”. Aceştia vor încerca să descopere prin obiectivul aparatului foto sau al camerei de filmat cele mai frumoase mistere ale oraşului Alba Iulia dar şi ale judeţului Alba. Istoria şi arhitectura Albei, podgoriile de pe Valea Târnavei sau Castelul Jidvei vor ajunge prin fotografiile sau filmările cursanţilor în toate colţurile lumii. Descoperim astfel oraşul şi judeţul dar totodată transformăm Alba Iulia într-o capitală a artelor vizuale moderne, o capitală a fotografiei şi a filmului” a spus Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”.

Secţiunea FOTOGRAFIE a  festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală - Marek Czarencki, fotografia de peisaj - Mihai Moiceanu, fotografia documentară - Cătălin Săvulescu, fotografie low light - Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie - Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Cursuri şi lectori(pentru mai multe detalii puteţi să accesaţi linkul de prezentare al fiecărui curs):

MAREK CZARNECKI - Orasul si cladirile sale
MIHAI MOICEANU - Natura intr-o reprezentatie de gala
CORNELIU SARION - Despre timp in fotografia de expresie
NICOLAE COSNICERU Mistere si Povesti nocturne
CĂTĂLIN RUDOLF - Desenand cu lumina
CĂTĂLIN SĂVULESCU - Fotografia documentara

Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum  producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba Iulia şi judeţul Alba. Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

Cursuri şi lectori(pentru mai multe detalii puteţi să accesaţi linkul de prezentare al fiecărui curs):

THOMAS DISETH - Productie de film documentar
EDUARD SCHNEIDER - Echipamente de filmare
ROXANA ARDELEAN - Sunetul
MARIUS MOGA Sr. - Regie de film documentar
IULIAN IONIŢĂ - Editarea
IULIAN IONIŢĂ - Echipamente de filmare

„Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki, unul dintre cei mai apreciaţi artişti fotografi la nivel mondial şi multiplu câştigător al „British Professional Photography Awards” (premiu care este echivalentul Oscarului pentru fotografie). O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un film documentar realizat cu Disney Channel.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba”  şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi  Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

http://alba.vslo.ro/

https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948

Read more...

„ALBA SUB LUMINI DE OSCAR” - Thomas Diseth, castigator al unui premiu Emmy pentru documentar, invitat special

Unul dintre cei mai cunoscuţi profesionişti în domeniul producţiei de film documentar, norvegianul Thomas Diseth, câştigător al unui premiu Emmy pentru film documentar, este unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului de Film şi Fotografie  „Alba sub lumini de Oscar”. Evenimentul debutează luni şi va reuni aproape 100 de pasionaţi de arte vizuale din întreaga ţară care vor încerca să descopere cu ajutorul aparatului de fotografiat sau prin obiectivul camerei de filmat frumuseţile oraşului Alba Iulia şi ale judeţului Alba. „Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii pentru pasionaţii de film şi fotografie. Concursul organizat în cadrul festivalului presupune premii în valoare totală de peste 6.500 de euro.

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” debutează, luni, la Alba Iulia, se va desfăşura în perioada 25 – 30 mai şi are ca scop promovarea municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba. Timp de o săptămână aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film din întreaga ţară vor participa la cursuri teoretice şi practice cu lectori de top români şi străină, câştigători ai unor distincţii importante în domeniul artelor vizuale. Norvegianul Thomas Diseth este în acest an unul dintre invitaţii speciali ai festivalului acesta urmând să le dezvăluie cursanţilor înscrişi la secţiunea de film secretele producţiei filmului documentar. Acest curs este destinat obţinerii cunoştinţelor de bază în etapele realizării unui proiect de film documentar. Participanţii învaţă cum să pregătească dosarul proiectului: scenariul, bugetul, necesarul tehnic, locaţiile, echipa. Astfel se explica pe scurt termeni de bază despre regie, cameră, iluminat, sunet şi editare dar şi tehnici de filmare observaţională, limbaj de film documentar, scheme de bază, cum ar fi filmarea unui interviu, cerinţe pentru iluminat şi captare sunet

„România este o experienţă interesantă pentru mine fiind o ţară foarte diferită de Norvegia. Vă mărturisesc că mi-am făcut nişte prieteni din comunitatea românească a pasionaţilor de film şi fotografie. Aceasta este prima mea vizită în Transilvania. Vizitele mele anterioare în România au fost în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. Recunosc că nu am foarte multe informaţii despre Alba Iulia şi împrejurări cu excepţia a cea ce am citit pe internet, însă ştiu că este o zonă superbă pe care sper să o descopăr. Mă bucur astfel că particip la „Alba sub lumini de Oscar 2015” pentru că  am o mare experienţă în producţia  filmului documentar pe care sper să o pot împărtăşi cursanţilor înscrişi la festival. Predarea la acest nivel este o experienţă cu două sensuri. Învăţ cât mai mult şi, uneori, chiar mai mult de la studenţi, pentru că m-au forţeze să reflectez asupra a ceea ce fac şi de ce o fac. Aceasta este o mare răsplată a predării la un nivel avansat. Schimbul de experienţă şi faptul că înveţi să vezi într-un mod diferit este o răsplata atât pentru student cât şi pentru lector. Aşa cum reprezentăm diferite medii culturale, şi noi "vedem" şi experimentăm diferit” spune Thomas Diseth.

Norvegianul susţine că aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu tinerii români înscrişi la cursul de film din cadrul Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”.

„Mă aştept să întâlnesc elevi cu experienţă limitată dar şi alţii cu o bogată experienţă. Deşi filmul are un limbaj universal, bazat pe trecutul nostru avem tendinţa de a folosi gramatica uşor diferit. Acest lucru este atât o provocare cât şi o satisfacţie. Aştept cu nerăbdare săptămâna de la Alba Iulia, pentru a experimenta o altă parte a României, dar şi pentru a-mi face noi prieteni printre viitori cineaşti români” a mai spus Thomas Diseth.

Thomas Diseth este unul dintre specialiştii în producţia de film documentar recunoscuţi la nivel mondial fiind deţinătorul unui premiu Emmy obţinut cu un documentar produs cu Disney Channel. El este membru al Societăţii Norvegiene de cinematografie şi are o experinţă de peste 30 de ani ca tehnician şef de lumini. A colaborat cu companii de producţie norvegiene şi internaţionale, printre care televiziunile principale din Norvegia, Forţele Militare Internaţionale Norvegiene dar şi cu un numar mare de companii independente.
Printre companiile internaţionale, includem Disney Channel (USA), Cappy Productions NY (USA), BBC (GB), The Discovery Channel (USA/GB), ARD (Germany) si multe altele. Thomas Diseth  este specializat în tipuri de producţii precum filme de lung metraj, drame scurte, docu-drame, documentare, filme corporate, filme comerciale şi videoclipuri. El are expoerinţă în filmări în toate tipurile de climate, de la -45 grade Celsius în Arctica şi Anctarctica, până la +53 de grade Celsius, în desertul afghan. Thomas Diseth are absolvite mai multe şcoli de pregătire profesională în domeniul cinematografiei printre care şi Institutul American de Film, din Hollywood, California, USA (1992). În prezent predă  un curs de lumină de film, atât în cadrul Şcolii norvegiene de film din Lillehammer, cât şi în cadrul centrului de studii de film NISS din Oslo, Norvegia.

Read more...

George Soros avertizeaza asupra riscului unui nou razboi mondial

Într-un discurs susținut recent la o conferință Bretton Woods a Băncii Mondiale,  miliardarul american George Soros a avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou război mondial, afirmând că multe depind aici de sănătatea economiei chineze.

Un astfel de scenariu este posibil, în opinia lui Soros, dacă Beijingul își va orienta economia spre cererea internă și nu pe export. "Atunci există 'probabilitatea' ca liderii chinezi să favorizeze un conflict extern pentru a ține țara unită și pentru a-și păstra puterea", a spus el.

"În cazul unui conflict între China și un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare să spunem că suntem în pragul unui al treilea război mondial", a spus Soros. Cheltuielile militare sunt în creștere în Rusia și China, a adăugat el.

Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA să facă o "concesie majoră" și să permită monedei chineze, yuanul, să se alăture coșului de valute al Fondului Monetar Internațional (FMI). În acest caz, yuanul chinez ar deveni un potențial rival al dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial, notează site-ul citat. În schimb, China ar trebui să facă concesii majore similare pentru a-și reforma economia și să accepte statul de drept, a spus Soros.

Acceptarea yuanului ca monedă de piață va crea o conexiune între cele două sisteme, a mai opinat miliardarul american, potrivit căruia un acord în acest sens va fi greu de obținut, dar alternativa este și mai ingrată. 'Există un pericol real al unei alinieri a Chinei cu Rusia din punct de vedere politic și militar, iar amenințarea unui al treilea război mondial devine reală, așa că merită încercat', a concluzionat finanțistul american de originea maghiară.

Declarațiile lui Soros intervin pe fondul tensiunilor în zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Est, o zonă maritimă strategică, unde China construiește insule artificiale, justificându-și demersurile prin rațiuni de apărare militară și de securitate. Însă țările din regiune văd în aceasta un nou efort în a-și extinde influența în Marea Chinei de Sud.

Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe țări din Asia de Sud-Est, incluzând Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan și Malaezia.

sursa: incont.ro

 

Read more...

„Alba sub lumini de Oscar”

„Alba sub lumini de Oscar” este festivalul cu cele mai mari premii pentru pasionaţii de fotografie şi film din România şi are ca scop promovarea municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba. Evenimentul se va desfăşura în perioada 25  - 30 mai 2015, iar  cursurile teoretice şi practice sunt gratuite, urmând a avea loc la Alba Iulia şi Jidvei. Ediţia din acest an cuprinde două secţiuni, de fotografie şi respectiv film, ambele având şi concursuri pentru participanţi cu premii în valoare totală de 6.500 de euro. În 2015 „Alba sub lumini de Oscar” aduce nume mari din domeniul fotografiei şi filmului precum Marek Czarnecki sau Thomas Diseth, deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel.

Secţiunea FOTOGRAFIE a  festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală - Marek Czarencki, fotografia de peisaj - Mihai Moiceanu, fotografia documentară - Cătălin Săvulescu, fotografie low light - Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie - Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate, la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum  producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus. Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba”  şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi  Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

Detalii despre „Alba sub lumini de Oscar” pot fi găsite pe:

http://alba.vslo.ro/

https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948

PROGRAMUL ŞI REGULAMENTUL FESTIVALUL POT FI DESCĂRCAT ACCESÂND LINKUL:

http://alba.vslo.ro/regulament-de-participare/

Pentru a vedea cum s-a desfăşurat în 2014 ASLO puteţi accesa linkul:

https://vimeo.com/103575239

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686