Items filtered by date: Friday, 01 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Armata israeliana anunta incetarea armistitiului din Fasia Gaza

Armata israeliană a anunțat vineri încetarea armistițiului cu Hamas în Fâșia Gaza și a menționat că în teren există operațiuni militare în desfășurare, relatează Relatează Reuters.

"Da. Continuăm activitățile din teren", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, lt. col. Peter Lerner.

Declarațiile sale survin în urma unor informații potrivit cărora 40 de palestinieni au fost uciși de obuze israeliene, în timp ce Israelul a acuzat militanți din Gaza de încălcare a armistițiului, lansând rachete și obuze.

Armistițiul a intrat în vigoare la ora locală 08.00 (05.00 GMT) și urma să dureze trei zile.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a acuzat Israelul că sfidează în mod deliberat dreptul internaţional, în ofensiva sa împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza.

În ultima conferinţă de presă susţinută la Geneva înainte de finalul mandatului de şase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza împotriva unor locuinţe, şcoli, spitale şi centre ONU.

“Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par să fie acte de sfidare deliberate la adresa obligaţiilor care decurg din dreptul internaţional”, pe care Israelul trebuie să le respecte, a afirmat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

“Este absolut incontestabil că principiile de proporţionalitate şi precauţie au fost ignorate” de Israel, a declarat Navi Pillay. “Nu putem tolera această impunitate”, a adăugat ea.

De asemenea, fostul judecător sud-african a afirmat că “cele două părţi comit încălcări grave ale drepturilor omului, care ar putea reprezenta crime la adresa dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului”.

Agerpres

Read more...

Lecturi de vacanta in Bibliobus cu copiii de la centrul de Plasament din Blaj

Luni, 4 august, de la ora 10.00, va avea loc o nouă sesiune de lectură publică și animație culturală cu Bibliobusul Consiliului Județean Alba, la Centrul de Plasament din Blaj.

Cei 44 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani,  proveniți de la Centrul de Plasament Blaj, dar și de la Casele de Tip Familial din Blaj și Mănărade, vor avea ocazia de a asculta lecturi de vacanță și povești de Ion Creangă. De asemenea, ei vor primi în dar cărți și jucării din donațiile strânse până acum în cadrul campaniei „Călătorim și Dăruim cu Bibliobusul” inițiată de Consiliul Județean Alba.

Sesiunea de lectură se va încheia cu un atelier practic în cadrul căruia copiii vor învăța să confecționeze semne de carte.

 

 George ȘINCA, 

Purtător de cuvânt al Consiliului Județean Alba

0741.244.951

Read more...

Atanasiu: PNL îi cere lui Ponta sa retraga nominalizarea lui Manda si sa-si ceara scuze

PNL îi solicită premierului Victor Ponta să retragă nominalizarea deputatului PSD Claudiu Manda pentru postul de ministru delegat pentru Buget și să își ceară public scuze.

"Încep cu o solicitare pe care PNL o face prim-ministrului Victor Ponta de a-și retrage nominalizarea lui Claudiu Manda pentru funcția de ministru al Bugetului și îi cerem, totodată, să își ceară și scuze pentru această nominalizare. Este inadmisibil ca în România Guvernul să devină o afacere de familie, o afacere între rude. După ce-l avem în marea familie PSD-istă pe vicepremierul Oprea, ministru de Interne și naș al lui Victor Ponta, după ce-l avem în Guvernul Ponta pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ca văr al premierului Ponta, după ce-l avem în fruntea senatorilor PSD ca lider pe socrul prim-ministrului Ponta, astăzi ni se propune să avem și un fin al președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a afirmat, vineri, vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu într-o conferință de presă.

El consideră că "este prea mult pentru un guvern cu atâtea rude" și că premierul "trebuie să înțeleagă că nu este guvernul familiei lui ci este vorba de Guvernul României și că este o batjocură la adresa românilor să propui ca ministrul Bugetului un om fără nicio experiență profesională în acest domeniu".

Atanasiu susține că "singura tangență pe care a avut-o Claudiu Manda cu Ministerul Bugetului este falsul în declarațiile făcute, potrivit cărora ar fi fost contabil-șef la o firmă înainte de a absolvi facultatea".

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că a trimis președintelui Traian Băsescu propunerile pentru noii miniștri de la Cultură și Buget.

Propunerea pentru postul de ministrul al Culturii și cel de vicepremier din partea UDMR este Rozalia Biro, în timp ce pentru portofoliul bugetului a fost propus Claudiu Manda, deputat PSD.

AGERPRES

 

Read more...

A murit Szobi Cseh

Actorul Szabolcs (Szobi) Cseh a murit vineri, în jurul orei 3,00, la Institutul Clinic Fundeni, după o grea suferință, în urma complicațiilor renale hepatice, cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a informat institutul prin intermediul unui comunicat remis AGERPRES.

Actorul, în vârstă de 71 de ani, fost diagnosticat în iulie 2012 cu Mielom Multiplu forma avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză și boală renală. A primit tratament citostatic și radioterapie cu evoluție foarte bună, însă din mai 2013 au apărut semne clinice și biologice de progresie de boală, conform sursei citate.

Cascadorul era optimist si a trait pana in ultima clipa cu speranta ca va invinge boala. Refuza sa vorbeasca despre suferinta pe care i-o provoca si se referea la acest cancer cuplit ca la “o gripa”.Szobi Cseh s-a născut într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Încă din timpul facultății, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).

“La începutul carierei mă antrenam la circul din București ca să-mi îmbunătățesc exercițiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa”

În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic “București” și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

Tot din 1967, Szobi Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. Astfel, Szobi Cseh a contribuit substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

 

Read more...

Irlandez gasit nevinovat pentru uciderea Marioarei Rostas in 2008

Irlandezul Alan Wilson, acuzat că ar fi ucis-o pe tânăra româncă de etnie romă Mărioara Rostaș în urmă cu șase ani, a fost găsit nevinovat de un juriu în urma procesului desfășurat la Tribunalul penal central, relatează The Irish Times.

Wilson, în vârstă de 35 de ani, a pledat nevinovat la acuzația că ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani pe 7 sau 8 ianuarie 2008.

În timpul procesului care a durat cinci săptămâni, victima a fost prezentată ca fiind de etnie romă și având o condiție foarte modestă în țara sa de origine, România. La 6 ianuarie 2008, familia sa cerșea la o intersecție, iar fratele ei mai mic, Dumitru, a depus mărturie că a văzut-o vorbind cu un bărbat aflat într-o mașină în jurul orei 14:00. Acest bărbat i-a spus băiatului pe atunci în vârstă de 13 ani că o va duce pe Mărioara până la un fast-food pentru a-i da mâncare. Potrivit fratelui ei, familia nu a mai văzut-o de atunci.

El susține însă că sora lui l-a sunat în România a doua zi și a cerut cu insistență ca tatăl ei să se ducă să o ia.

După dispariția fetei a început o investigație, dar nu au existat evoluții semnificative timp de luni de zile. În timpul investigației s-au făcut cercetări și la locuința surorii lui Wilson, Maxine Wilson, și a partenerului său, Fergus O'Hanlon, care era prieten cu acesta la momentul respectiv. Deși casa fusese incendiată în februarie același an, în pereți s-au găsit gloanțe și găuri provocate de gloanțe.

Dumitru Rostaș a identificat autoturismul Ford Mondeo în care a văzut-o ultima dată pe sora sa. Alan Wilson a recunoscut că mașina îi aparține, însă neagă că ar fi condus-o la momentul dispariției româncei de 18 ani.

Wilson și O'Hanlon au fost arestați în octombrie 2088 și interogați, dar ancheta nu a progresat semnificativ până spre finalul lui 2011. Atunci, fiind interogat în legătură cu o altă infracțiune, O'Hanlon ar fi oferit polițiștilor informații în legătură cu cazul Mărioarei Rostaș.

În ianuarie 2012, bărbatul i-a condus pe polițiști la Kippure, o regiune muntoasă în care aceștia au găsit trupul neînsuflețit al adolescentei într-un mormânt puțin adânc. Cadavrul, înfășurat în plastic legat cu bandă adezivă, prezenta patru plăgi împușcate, despre care s-a stabilit că au reprezentat cauza morții.

O'Hanlon a intrat în programul de protecție a martorilor, i s-a acordat imunitate în acest caz și a devenit principalul martor al acuzării în procesul împotriva lui Alan Wilson. El a depus mărturie în instanță că pe 8 ianurei 2002 l-a ajutat pe Wilson să îngroape cadavrul și că a curățat sângele de la locuința sa.

Avocatul apărării a afirmat în instanță că martorul apărării a comis un sperjur 'de toată frumusețea', în timp ce procurorii au replicat că într-un astfel de caz nu ar fi putut obține informații de la un 'băiat de altar'.

Judecătorul de caz i-a avertizat pe jurați că ar fi periculos să-l condamne pe acuzat în baza unor dovezi neconfirmate. Juriul a deliberat timp de aproape trei ore, iar apoi l-a declarat pe Alan Wilson nevinovat, mai scrieThe Irish Times.

 

Read more...

MH17:Noi ramasite umane descoperite la locul prabusirii

Experți au recuperat mai multe rămășițe umane de la locul prăbușirii aeronavei Malaysia Airlines din estul Ucrainei, a anunțat vineri premierul australian, Tony Abbott, citat de agenția DPA.

"Echipa care a plecat (...) a fost la fața locului și, din câte am înțeles eu, a recuperat noi rămășițe", a declarat Abbott pentru reporteri la Sydney. O echipă mai consistentă intenționează să se deplaseze acolo în următoarele 24 de ore, a mai spus el.

Aeronava Boeing la bordul căreia se aflau 298 de persoane se pare că a fost doborâtă de rebelii proruși la 17 iulie. Majoritatea pasagerilor erau olandezi, malaezieni și australieni. Echipele de intervenție au recuperat multe cadavre, dar șefa diplomației australiene, Julie Bishop, a precizat joi că trupurile neînsuflețite ale 80 de persoane s-ar putea afla în continuare la locul prăbușirii. 

Guvernul olandez a confirmat joi că experți din Olanda, Australia și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au reușit să ajungă la locație. 
Australia, Statele Unite ale Americii și Europa acuză Moscova că le furnizează armament separatiștilor. Incidentul s-a produs la aproximativ patru luni după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina, suscitând confruntări violente între armata ucraineană și separatiștii proruși din est, notează DPA. 

AGERPRES

Read more...

Gaza: Corespondent de razboi la 16 ani

La doar 16 ani este corespondent de război. Este povestea adolescentei Farah Baker din Gaza, care cu ajutorul platformei Twitter (@Farah_Gazan) ţine la curent o lume întreagă cu informatii despre bombardamentele care au loc acolo. În fiecare zi, tânăra postează fotografii și înregistrări video din mijlocul conflictului dintre Israel şi gruparea radicală Hamas.

„Asta e la mine în cartier. Nu mă pot opri din plâns. Aş putea muri în seara asta”, scrie ea.

Farah trăieşte fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima. Are doar 16 ani şi, de la fereastra camerei sale, priveşte cum, cu fiecare bombardament lansat de armata israeliană, cartierul în care a copilărit dispare sub ochii săi.

„Întreaga casă se cutremură şi ai impresia în orice moment că o să explodeze”, spune tânăra.

Alimentarea cu curent electric a fost întreruptă şi stăteam pe întuneric. Singurele lumini pe care le puteam vedea erau cele de la rachete şi de la drone. Şi singurul sunet care se aude este cel făcut de bombe”, povestește ea.

Deşi este la o vârstă fragedă, a mai trecut prin trei conflicte, dar niciunul nu a fost la fel de sângeros ca acesta. Singura alinare pe care o are este faptul că o lume întreagă a ajuns să-i cunoască povestea. Şi o spune aşa cum o înţelege cu mintea ei de copil.

„Vor să lovească Hamas şi ne pedepsesc pe toţi. Este nedrept. Voi încerca să opresc acest lucru când mă fac mai mare. De aceea vreau să studiez dreptul”, spune ea.

Peste 1300 de palestinieni şi-au pierdut viaţa în cele trei săptămâni de când a reizbucnit conflictul dintre Israel şi Hamas. Zeci de copii au căzut victime tirurilor de rachete.

Digi24.ro

Read more...

Verdict final in cazul ucigasilor lui Marian Cozma

Justiția maghiară a dat și ultima sentință în cazul morții handbalistului român Marian Cozma, ucis în urmă cu cinci ani în Ungaria.
Astfel, magistrații Tribunalului de la Budapesta au decis despăgubirile pe care familia lui Marian trebuie să le primească din partea criminalilor.
211 milioane de forinți, adică în jur de 680.000 de euro, trebuie să plătească Sandor Raffael, Gyozo Nemeth și Ivan Sztojka.
Suma va fi împărțită între familia lui Marian Cozma și fosta logodnică a acestuia.
Cei trei se află în spatele gratiilor, doi dintre ei cu pedepse de 18 ani  închisoare, în timp ce unul a primit 13 ani de detenție.
Marian Cozma a fost înjunghiat mortal în luna februarie a anului 2009, după un conflict avut într-un club din Veszprem cu cei trei.

Read more...

Guvernul Ponta intra in istorie!

Începând de la 1 august, Victor Ponta va avea doi noi membri în Guvernul său. Claudiu Manda va fi propus pentru portofoliul Bugetului, iar Rozalia Biro pentru cel al Culturii.

Noutatea vine însă de la senatorul UDMR! Pentru prima dată în istoria României, un post de vicepremier al Guvernului va fi ocupat de o femeie!

Și mai interesant e că Biro a devenit cunoscută opiniei publice după ce s-a făcut de râs că nu știe limba română. Prima dată, într-o farsă la un radio(vezi farsa lui Buzdugan). Apoi, când a specificat în propriul CV că limba română este limbă străină, pe care din fericire o stăpânește la un nivel superior, potrivit CV-ului său depus la Senat, deși Rozalia Biro este senator în Parlamentul României, iar acum ministru al Culturii!

Postul de la Cultură a devenit vacant după ce Kelemen Hunor s-a retras din toate funcţiile deţinute în Cabinetul Ponta – ministru al Culturii şi vicepremier

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686