Items filtered by date: Tuesday, 05 November 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Național al Unirii: Macheta mitropoliei ortodoxe a Bălgradului ctitorită de Mihai Viteazul

  Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va prezenta miercuri, de la ora 11.00 vernisajul exponatului lunii noiembrie, care de această dată constă într-o machetă ce reprezintă mitropolia ortodoxă a Bălgradului ctitorită de Mihai Viteazul în anul 1597.Exponatul este direct legat de împlinirea la 1 noiembrie anul acesta, a 414 ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia.

  De remarcat că macheta mitropoliei ortodoxe a Bălgradului nu este, evident, un exponat cu valoare intrinsecă, ci unul cu valoare evocatoare. Acest aşezâmânt este legat, în mod tradiţional, de numele voievodului. Reconstituirea acestui complex în formula machetei are la bază planul oraşului realizat de Giovanni Morando Visconti la începutul secolului al XVIII-lea, înainte de începerea lucrărilor cetăţii bastionare. 

Read more...

Cod galben de ploi și ninsori pentru mai multe județe din Transilvania

  Meteorologii vin cu veşti proaste în ceea ce înseamnă evoluţia vremii pentru perioada următoare. Pentru intervalul miercuri, 6 noiembrie, ora 10,00- joi, 7 noiembrie, ora 10.00, ANM a emis o avertizare Cod Galben de ploi şi ninsori pentru mai multe judeţe din Transilvania: Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Covasna şi Harghita

  Potrivit acestei avertizări”Temporar va ploua iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…35 l/mp în zona de munte. La munte, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va sufla tare pe creste, cu rafale de peste 80 km/h. Intensificări ale vântului se vor semnala şi în celelalte zone, cu viteze ce vor depăşi 55…60 km/h”.

Read more...

Celia e insarcinata!

  • Published in Monden

  Acum cateva luni Celia s-a maritat cu alesul inimii, Ardeli. Artista isi dorea de mult sa devina mamica, iar visul i se va indeplini anul viitor. Chiar daca nu a facut inca public anuntul, Celia a marturisit prietenilor ca este insarcinata.

  “Celia este gravida, in sfarsit. E in cateva saptamani, merge la doctor, e atenta la alimentatie, se odihneste. Noroc ca deocamdata are o sarcina usoara care nu-i creeaza probleme. Stiu doar apropiatii de sarcina pentru ca ea vrea sa treaca cele trei luni… e putin superstitioasa. A inceput sa-si anuleze si multe concerte care erau stabilite pentru anul viitor. E fericita si ea, si sotul ei”, au declarat surse din anturajul Celiei, pentru WOWbiz (reginele.ro).

Read more...

GALA VOLUNTARILOR DIN JUDEŢUL ALBA - 2013

  Gala Voluntarilor din Judeţul Alba - 2013 este un eveniment judeţean dedicat recunoaşterii voluntarilor, proiectelor de voluntariat şi coordonatorilor de voluntari, eveniment care marchează Ziua Internaţională a Voluntarilor, celebrată în fiecare an în data de 5 decembrie. Începând cu data de 11 noiembrie a.c., timp de 2 săptămâni, organizatorii aşteaptă nominalizări din partea organizaţiilor non-guvernamentale sau a instituţiilor publice care lucrează cu voluntari şi implementează proiecte de voluntariat, pentru cele 15 secţiuni de concurs ale Galei. 

  Gala Voluntarilor din judeţul Alba - 2013 are rolul de a aduce voluntarii, proiectele de voluntariat şi coordonatorii de voluntari în atenţia publicului larg şi a mass-mediei, pentru a ridica profilul voluntariatului în judeţul Alba şi a oferi o binemeritată recunoaştere publică oamenilor minunaţi care îşi dăruiesc constant din timpul, energia şi abilităţile lor pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie, pentru a proteja mediul sau pentru a-şi dezvolta comunităţile.

  Informaţiile necesare pentru participare şi formularele de nominalizare sunt disponibile pe pagina www.cjvalba.ro. Nominalizările se fac exclusiv on line până la data de 24 noiembrie 2013. După preselectarea nominalizărilor de către organizatori, juriul va alege cei 15 câştigători ai categoriilor de concurs, ce vor fi anunţaţi şi premiaţi în data de                 5 decembrie 2013, în cadrul Galei.

  Voluntarii nominalizaţi trebuie să probeze implicarea în activităţi de voluntariat din diferite domenii ale vieţii judeţului nostru, cum ar fi: servicii sociale, educaţie, cultură, protecţia mediului, dezvoltare organizaţională, artă şi turism, comunicare şi cunoaştere, media, antidiscriminare şi integrare socială, activităţi care să le înnobileze viaţa şi care să îmbunătăţească sau să uşureze viaţa semenilor, să înfrumuseţeze lumea în care trăim, să eficientizeze acţiunile organizaţiilor şi instituţiilor în care activează, să încurajeze participarea civică a tinerilor în comunităţile locale din Judeţul Alba, să formeze punţi de legătură între tinerii voluntari şi organizaţiile, fundaţiile şi instituţiile care oferă posibilitatea desfăşurării activităţii de voluntariat. Ei trebuie să-şi fi derulat activitatea pe durata anului 2013 sau să facă parte din proiecte aflate în derulare, cu condiţia ca acestea să fie suficient de avansate pentru a permite raportarea unor rezultate preliminare concrete.

  Un astfel de eveniment – Gala Voluntarilor din judeţul Alba – încurajează implicarea tinerilor într-o mai mare măsură în activităţi de voluntariat, susţine şi promovează eforturile depuse de organizaţiile, instituţiile şi autorităţile locale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în județul nostru. În egală măsură, el este un demers pentru ameliorarea şi recunoaşterea activităţilor de voluntariat, pentru pregătirea de resurse umane în vederea susţinerii activităţilor comunităţii, pentru creşterea respectului faţă de muncă, faţă de oameni, natură şi valorile contemporane dar şi pentru introducerea pe agenda publică a subiectului voluntariatului, în vederea obţinerii recunoaşterii valorii lui, ca parte integrantă a societăţii româneşti.

 

Read more...

Cum ne pastram cat mai mult culoarea parului

  • Published in Monden

  Vrem sa fim mereu frumoase, iar pentru acest lucru, parul nostru trebuie sa straluceasca. Colorarea permanenta sau delicata, chiar daca ii dauneaza firului de par, este aproape indispensabila pentru anumite femei. Si cel mai greu este sa iti pastrezi culoarea parului pentru cat mai mult timp. Pe langa toate mastile si sampoanele naturale pe care le poti prepara chiar acasa pentru ingrijirea parului, reginele.ro iti da catvea sfaturi si despre cum sa ne pastram cat mai mult culoarea parului.

  Se spune ca nu este bine sa iti speli parul inainte de vopsire, deoarece un par proaspat spalat are mai putin sebum pe firul de par, iar acest lucru face ca vopsirea sa nu fie chiar de lunga durata. Acum nu trebuie sa cazi nici in extrema cealalta si sa stai cu parul nespalat si imbacsit. De fapt, specialistii recomanda vopsirea la 24-48 ore de la ultima spalare, si in functie de tipul parului tau.

  Pentru pastrarea culorii cat mai mult timp, parul trebuie sa fie ferit de caldura. Incearca sa folosesti cat mai putin ondulatorul, placa sau bigudiurile electrice deoarece iti usuca parul si iti “extrage” mai repede culoarea din firul de par. Evita folosirea uscatorului de par la putere maxima (il poti folosi pe aerul rece), nu te spala pe cap cu apa fierbinte si protejeaza-ti podoaba capilara de razele soarelui in timpul verii.

  La fel de imporant este sa folosesti si produse special destinate parului vopsit. In comert vei gasi o multime de sampoane, balsamuri, tratamente si masti care iti vor proteja culoarea de factorii externi. La fel de indicat ar fi sa te folosesti de puterea plantelor pentru a mentine cat mai mult culoarea parului tau.

  Pentru parul inchis la culoare se foloseste cafea, lasata timp de 10-15 minute pe parul umed pentru a actiona in profunzimea firului de par. Pentru culorile mai deschise, in special cele cu tente blonde, se va folosi infuzie de musetel.

  Chiar daca este un sfat destul de scump, specialistii spun ca functioneaza garantat. Trebuie doar sa iti clatesti parul cu apa minerala dupa samponare. Pare destul de simplu, insa lucrurile se complica atunci cand vorbim de un par lung, greu de lipezit cu 2 l de apa. Explicatia este foarte simpla: trebuie sa evitam pe cat de mult putem apa de la robinet, care este plina de calcar si de impuritati. Acestea ne distrug culoarea si ne degradeaza parul (reginele.ro).

Read more...

14-17 noiembrie la Alba Iulia: Simpozion Internaţional de Muzică Bizantină

  Centrul Cultural Lumină Lină – Studii de Muzică Bizantină, organizează la Alba Iulia, în perioada 14-17 noiembrie 2013, prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Muzică Bizantină, cu tematica „Muzica Bizantină. Istorie, teorie, cercetare”. Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Informare Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

  Simpozionul Internaţional de Muzică Bizantină cuprinde atât prezentare de comunicări ştiinţifice, a profesorilor din România, Siria, Grecia cât şi un Masterclass de Cânt Bizantin. În prima zi a  evenimentului va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor un concert de Muzică Grecească susţinut de formaţia de muzică populară grecească „Klida”, condusă de maestrul Dimitros Galanis, iar în a treia zi un concert de muzică bizantină susţinut în Catedrala Reîntregirii de cursantii Centrului Cultural Lumină Lină alături de Protopsaltul Dimitrios Galanis din Atena (Grecia) şi Parintele Meletios Shattahi –Protopsalt al Catedralei din Damasc (Siria).

  Programul Simpozionului se va desfăşura altfel:

Joi 14 noiembrie:

Ora 9.30: Slujba de Tedeum – Catedrala Reîntregirii;

Ora 10.20: Deschiderea oficială a Simpozionului Internaţional de Muzică Bizantină din Alba Iulia - Universitatea ,,1 Decembrie 1918”;

Ora 11.30-17.30: Prezentarea lucrărilor ştiinţifice – Universitatea ,,1 Decembrie 1918”;

Ora 19.00: Concert de muzică grecească la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Vineri 15 noiembrie:

Ora 9.00-12.00: Prezentarea lucrărilor ştiinţifice - Universitatea ,,1 Decembrie 1918”;

Ora 12.00-20.00 Masterclass de Cânt Bizantin - Universitatea ,,1 Decembrie 1918”;

Sâmbătă 16 noiembrie:

Ora 9.00-17.00: Masterclass de Cânt Bizantin - Universitatea ,,1 Decembrie 1918”,

Ora 19.00 Concert de muzică bizantină ( susținut în limba română, greacă și arabă) – Catedrala Reîntregirii.

Duminică 17 noiembrie:

Ora 10.00-12.30: Liturghia festivă arhierească -Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia cu participarea grupului psaltic „Lumină Lină” şi invitaţii Simpozionului.

Read more...

AJOFM Alba: Locurile de muncă disponibile pentru această săptămână

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a prezentat astăzi locurile de muncă disponibile pentru această perioadă în judeţul Alba:

 ALOFM Alba  - 0258831137                

Muncitor necalificat in industria confectiilor

20

Confectioner imbracaminte

20

Agent vanzari

10

Agent asigurari

4

Instalator

1

Sudor

1

Agent vanzari directe

10

Sofer 

2

Punct de lucru Aiud - 0725225882

Muncitor necalificat

7

 Punct de lucru Cugir – 0725225881 

Inginer mecanic

1

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor

10

 ALOFM Campeni - 0725225884

Consilier

1

Lucrator pentru salubrizare 

1

 

 

 

 

 

 

 

           

 

         Punct de lucru  Sebes  - 0725225885

 

Economist 

1

Manipulant marfuri

1

Masinist la masini mobile

1

Tehnician metode logistica

1

Lacatus montator

1

Femeie de serviciu

1

Ajutor sef casa împrumut

1

Mecanic auto

1

Lacatus

5

Sudor 

3

Ajutor ospatar

1

Ospatar

1

Ajutor bucatar

1

Secretara

1

Inginer mecanic

1

 

Read more...

Premierele lunii noiembrie in cinematografe!

  • Published in Monden

Sa aflam care sunt premierele lunii noiembrie in cinematografe!

Captain Phillips. Tom Hanks joaca rolul unui capitan de vas, a carei nava de transport este deturnata de piratii somalezi. Filmul este bazat pe o poveste reala si ne prezinta lupta armatei SUA de a salva echipajul si nava.

Domnisoara Christina. Filmul este ecranizarea nuvelei cu acelasi titlu de Mircea Eliade. Este povestea tanarului pictor Egor, care este atras in mod inexplicabil de portretul domnisoarei Christina, ucisa la doar 20 de ani. Egor incepe sa o viseze, iar Christina este adusa la viata prin ritualuri oculte chiar de familia acesteia.

Ender’s Game. Cand Pamantul este ocupat de o rasa extraterestra, Academia Militara Internationala pregateste cei mai buni copii pentru a duce un razboi crunt. Ender este unul dintre copiii care vor invata tactici militare si vor fi ultima speranta a rasei umane.

Thor: the dark world. Zeul Thor trebuie inca o data sa salveze Pamantul de un inamic puternic. De aceasta data Thor trebuie sa il invinga pe razbunatorul Malekith.

The counselor. Un avocat respectabil trebuie sa faca rost rapid de o suma mare de bani, asa ca se amesteca intr-o afecere cu droguri. Din nefericire, planul esueaza, iar el se vede nevoit sa lupte acum pentru viata sa.

Khumba. Un film de animatie perfect pentru toata familia. Khumba este o zebra, insa se naste doar cu jumatate din dungile negre pe care ar trebui sa le aiba. Atunci cand seceta afecteaza tinutul, toti dau vina pe Khumba si pe lipsa dungilor acestuia. Este alungat din turma si din cadrul familiei si nevoit sa dezlege misterul secetei.

The hunger games: catching fire. A doilea film din cadrul seriei “The Hunger Games” ne prezinta viata linistita a cuplului care a castigat pentru prima oara sangeroasele Jocuri ale Foamei. Insa linistea lor este zguduita de o rebeliune a districtelor, iar Katniss si Peeta sunt din nou nevoiti sa lupte pentru a-si salva viata.

Oldboy. Dupa ce este tinut ostatic timp de 20 de ani, Brolin este eliberat in mod inexplicabil. Acum va trai doar pentru a descoperi cine a fost in spatele chinurilor prin care a trecut si care ii sunt dusmanii.

Only God forgives. Julian conduce un club de box thailandez, paravan pentru afacerile ilegale cu droguri. Dupa ce fratele lui Julian ucide o prostituata, este la randul sau ucis de tatal acesteia. Dorindu-si razbunare, Julian pleaca in cautarea celui care i-a ucis fratele.

Delivery man. David este un barbat obisnuit pe cale sa aiba supriza vietii. In urma unei greseli la clinica de fertilizare cu care a colaborat in adolescenta, David afla ca este tatal a 533 de copii. Respins de iubita insarcinata si cu datorii mari catre mafioti, David va trebuie sa se descurce, deoarece 142 de copii vor sa isi cunoasca tatal (reginele.ro).

Read more...

Reding: E nevoie de noi mecanisme de aparare a statului de drept, dupa crize precum cea din Romania

  Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, a declarat, luni, ca CE are nevoie de noi mecanisme de aparare a statului de drept, dupa ce in ultimii ani au aparut diverse probleme in acest sens, precum criza constitutionala din Romania, din 2012, sau chestiunea romilor din Franta, in 2010, informeaza Mediafax.

  "Uniunea este o constructie unica si nu este tinuta impreuna de o forta, de o armata comuna sau de o forta de politie comuna, ci doar de forta statului de drept - «o Comunitate bazata pe statul de drept» - unde toate statele membre trebuie sa fie ingrijorate daca exista deficiente in ceea ce priveste independenta, eficienta sau calitatea sistemului de justitie in alt stat membru", a precizat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, la Centre for European Policy Studies din Bruxelles, in cadrul unui discurs despre UE si statul de drept.

  Oficialul european a mai precizat ca, pe langa criza economica si financiara, UE s-a confruntat, in mai multe situatii, cu o criza "a statului de drept", una dintre ele fiind cea din Romania, din vara anului 2012.

  "Putini acorda atentie statului de drept in vremuri normale, cand totul functioneaza bine. Testul privind statul de drept vine intotdeauna in vremuri de criza. De aceea este, probabil, de inteles ca in paralel cu criza economica si financiara pe care a trait-o UE si statele membre incepand cu 2009, ne-am confruntat in mai multe ocazii cu o adevarata criza «a statului de drept»", a declarat Reding.

  In opinia sa, nu a fost vorba de "incidente marunte si izolate sau nereguli, asa cum se intampla, din cand in cand, in statele noastre membre sau in intreaga lume, ci chestiuni care imediat au capatat o dimensiune sistemica si au dezvaluit problemele sistemice ale statului de drept".

  Viviane Reding a dat trei exemple de astfel de incidente: "criza romilor din Franta, din vara lui 2010, cand drepturile oamenilor apartinand unei importante minoritati au fost puse in pericol, criza ungara de la sfarsitul lui 2011, cand am fost ingrijorati in special de independenta justitiei, si criza statului de drept din Romania, din vara lui 2012, cand nerespectarea unor decizii ale Curtii Constitutionale a amenintat sa submineze statul de drept".

  "In toate aceste cazuri, avocati si judecatori, organizatii non-guvernamentale, ministri de Externe, organizatii internationale, dar si Parlamentul European s-au indreptat spre Comisia Europeana, asteptand de la noi o cale de iesire din criza", a mai spus comisarul pentru Justitie.

  In cazul Romaniei, "interventia Comisiei a ajutat la restabilirea autoritatii Curtii Constitutionale si a pus capat conflictului constitutional", a punctat oficialul european.

  Potrivit lui Reding, situatiile citate au dovedit "forta" institutiilor europene, dar si o serie de "deficiente in ceea ce priveste instrumentele disponibile pentru remedierea unei crize reale a statului de drept", motiv pentru care trebuie trase lectii din aceste experiente.

  Comisarul pentru Justitie a conchis ca institutiile europene trebuie sa foloseasca "potentialul oferit de tratatele existente, pentru a dezvolta un mecanism imbunatatit in vederea gestionarii unor viitoare crize ale statului de drept".

  Reding considera ca, dupa modelul "avizelor motivate" (infringement), emise in cazul nerespectarii sau incalcarii legislatiei europene, ar trebui sa fie lansate avertismente la adresa statelor despre care Comisia crede ca se confrunta cu o criza a statului de drept. Aceste avertismente ar da posibilitatea statelor vizate sa vina cu propriile observatii privind situatia respectiva.

  Comisarul european este de parere ca rolul Curtii Europene de Justitie ar trebui intarit intr-un viitor mecanism privind protejarea statului de drept in UE.

  Totodata, Reding se declara in favoarea revizuirii Tratatului si a abolirii Articolului 51 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene "astfel incat toate drepturile fundamentale sa fie direct aplicabile in statele membre". "Acest lucru i-ar oferi Comisiei posibilitatea de a lansa actiuni de infringement pentru incalcarea unor drepturi fundamentale de catre statele membre, chiar daca ele nu actioneaza in cazuri de implementare a legislatiei europene", a spus Viviane Reding, recunoscand ca o astfel de initiativa ar fi "un foarte mare pas spre federalizare".

  Articolul 51 din Carta Drepturilor Fundamentale stipuleaza ca domeniul de aplicare a documentului se adreseaza "institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor Uniunii, cu respectarea principiului subsidiaritatii, precum si statelor membre numai in cazul in care acestea pun in aplicare dreptul Uniunii". Astfel, dispozitiile actuale prevad ca drepturile si principiile fundamentale se aplica respectand limitele competentelor conferite Uniunii de tratate.

  "Prezenta carta nu extinde domeniul de aplicare a dreptului Uniunii in afara competentelor Uniunii, nu creeaza nici o competenta sau sarcina noua pentru Uniune si nu modifica competentele si sarcinile stabilite de tratate", se mai arata in articolul pe care comisarul Reding doreste sa-l aboleasca.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686