Statele Unite îndeamnă Kosovo și Serbia să ia măsuri imediate pentru detensionarea crizei cauzate de problema placuțelor de înmatriculare

Statele Unite îndeamnă Kosovo și Serbia să ia măsuri imediate pentru detensionarea crizei cauzate de problema placuțelor de înmatriculare

Statele Unite sunt dezamăgite de faptul că liderii din Kosovo și Serbia nu au reușit să ajungă astăzi la un acord cu Înaltul Reprezentant al UE, dl Borrell, cu privire la o soluție la actuala criză din Kosovo. Îl îndemnăm pe prim-ministrul Kurti să colaboreze cu Înaltul Reprezentant al UE, dl Borrell, și cu Reprezentantul Special al UE, dl Lajcak, pentru a ajunge la un compromis echitabil. Atât prim-ministrul Kurti, cât și președintele Vucic vor trebui să facă concesii pentru a se asigura că nu punem în pericol decenii de pace obținută cu greu într-o regiune deja fragilă. Ne alăturăm UE în solicitarea adresată Kosovo de a suspenda imediat orice măsuri planificate care ar putea duce la escaladarea tensiunilor, inclusiv impunerea de amenzi pentru vehicule.

Ambele părți ar trebui să se abțină de la măsuri provocatoare, să își îndeplinească obligațiile care le revin în cadrul dialogului facilitat de UE și să se angajeze în mod constructiv pentru a ajunge la o soluție durabilă.

UE și Serbia au avertizat că ar putea izbucni violențe în Kosovo, după ce discuțiile mediate de UE nu au reușit să rezolve o dispută privind plăcuțele de înmatriculare ale unor mașini sârbești.

Autoritățile kosovare doresc ca minoritatea etnică sârbă să renunțe la plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia. Serbia nu recunoaște independența Kosovo.

Cu câteva ore înainte de termenul limită de marți, prim-ministrul Albin Kurti a acceptat să amâne emiterea amenzilor pentru 48 de ore.

El a declarat că este "fericit să colaboreze cu SUA și UE pentru a găsi o soluție".

Poliția kosovară urma să aplice amenzi de 150 de euro (130 de lire sterline; 154 de dolari) posesorilor de plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia începând de marți, de la ora 07:00.

Guvernul de la Pristina susține că plăcuțele de înmatriculare anterioare războiului pentru independența teritoriului față de Serbia din 1999 nu mai pot fi valabile. Acesta spune că cei 50.000 de sârbi din nordul Kosovo, care acceptă doar instituțiile locale sârbe, trebuie să folosească acum plăcuțe de înmatriculare din Kosovo.

Ofițerii de poliție de etnie sârbă au demisionat în masă la începutul acestei luni în semn de protest față de decizia Pristinei.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că multe ore de discuții nu au reușit să rezolve această dispută de lungă durată: "Cred că există o responsabilitate importantă din partea ambilor lideri pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare și violență care ar putea avea loc."

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că situația a fost "în pragul conflictului". El a avertizat că va fi "iadul pe teren" dacă poliția specială din Kosovo va încerca să aplice amenzile.

Anterior, Vucic a purtat discuții la Bruxelles cu privire la această dispută cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti, care a dat vina pe UE pentru eșecul discuțiilor.

Șeful politicii externe a UE a declarat că liderul kosovar a respins o propunere de compromis a UE, deși Serbia a acceptat-o. Dl Vucic a declarat că Serbia va înceta să mai emită și să reînnoiască propriile plăcuțe de înmatriculare pentru sârbii din nordul Kosovo.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că ambele părți "vor trebui să facă concesii pentru a se asigura că nu punem în pericol decenii de pace obținută cu greu într-o regiune deja fragilă".

Într-o postare pe rețelele de socializare în primele ore ale zilei de marți, dl Kurti a declarat că a acceptat o cerere a SUA de amânare cu 48 de ore a amenzilor.

Aproximativ 3.700 de trupe de menținere a păcii ale NATO rămân dislocate în Kosovo - forța KFor - pentru a preveni orice izbucnire a conflictului în fosta provincie sârbă. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter: "Acum este momentul pentru responsabilitate și soluții pragmatice. Trebuie evitată escaladarea".

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686