Marina argentiniana anuță ca este posibil ca submarinul dispărut în Atlantic săptămâna trecută să fi explodat

Marina argentiniana anuță ca este posibil ca submarinul dispărut în Atlantic săptămâna trecută să fi explodat

Potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei argentiniene, Enrique Balbi, s-ar putea ca submarinul ARA San Juan care a fost dat dispărut săptămâna trecută, cu 44 de membri ai echipajului la bord, să fi explodat, dar a respins posibilitatea unui atac asupra navei, relatează publicația argentiniana Clarin.

Armata argentiniană a confirmat joi, într-o conferință de presă, că un eveniment "în conformitate cu o explozie" a fost înregistrat în zona unde a fost căutat submarinul ARA San Juan acum opt zile, care a dispărut în Golful San Jorge în timp ce se îndrepta de la Ushuaia către stația sa în baza navală din Mar del Plata. Ambasadorul Austriei în Argentina, Rafael Grossi, a anunțat că Organizația Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, a înregistrat un eveniment scurt, violent, nenuclear și anormal, ''asemănător cu o explozie'', pe 15 noiembrie, când a dispărut submarinul. Această informație este confirmată de un institut american, ce a înregistrat de asemenea ''o anomalie hidro-acustică'' în apropiere de locul de unde submarinul a comunicat ultima dată cu Marina cu trei ore mai înainte, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi. Acesta a localizat evenimentul în Golful San Jose, la 1.300 km sud de Buenos Aires.

Acum opt zile submarinul San Juan a dispărut cu 44 de membri ai echipajului său la 15 noiembrie şi de atunci nu a mai dat semne de viaţă. Dacă submersibilul se află în imersiune, persoanele la bord ar putea fi lipsite de oxigen, rezervele fiind în mod teoretic epuizate în şapte zile.

Cercetările, la care participă deja în mod activ SUA, Marea Britanie, Franţa, Brazilia şi Chile, mobilizează mai mult de 4.000 de persoane. Totodată, Rusia a anunţat că a trimis joi o navă militară spre Argentina, pentru a ajuta la găsirea submarinului. Este vorba despre o navă oceanografică care dispune de echipamente ce permit "efectuarea de căutări la o adâncime ce ajunge până la 6.000 de metri, cu ajutorul a două mini-submarine", se precizează într-un comunicat al Kremlinului.

Submarino ARA San Juan: la Armada confirma que hubo una explosión

SUBMARINO ARA SAN JUAN. Los familiares y amigos de los 44 tripulantes del submarino ARA San Juan reaccionan en la base naval argentina en Mar del Plata, tras ser informados de la existencia de una explosión dentro de la nave desaparecida en el Mar...

Submarino ARA San Juan: la Armada confirma que hubo una explosión

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top