Atac terorist in centrul Parisului

dailymail.co dailymail.co

Franța a instituit nivelul maxim de alertă în regiunea pariziană, declanșând așa-numitul plan 'Vigipirate' de combatere a terorismului, în urma atacului armat la sediul publicației franceze de satiră Charlie Hebdo, soldat cu cel puțin 12 morți, dintre care doi polițiști, a anunțat poliția franceză, citată de agențiile internaționale de presă.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate,  care au anunțat că îl "răzbună pe profet".

Potrivit martorilor care au văzut atacul din clădirile apropiate, în sediul publicației au pătruns doi sau trei indivizi cu cagule negre și înarmați cu Kalașnikovuri, apoi fiind auzite mai multe focuri de armă, după care atacatorii au părăsit clădirea și au fugit cu o mașină, la ieșire ei strigând: '"L-am răzbunat pe Profet".

Ziariștii prezenți la locul incidentului relatează că polițiștii vorbesc despre atacatori ca fiind bine antrenați, acționând cu precizie "militară". Aceștia ar fi căutat în mod special anumiți jurnaliști și au tras peste 50 de gloanțe.

Săptămânalul satiric a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006.

În noiembrie 2011, sediul revistei a fost distrus de un incendiu provocat, după ce jurnaliștii l-au "numit" pe profetul Mohamed "redactor-sef".

În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare - cu suspendare - după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

Fără să se ştie dacă are o legătură cu acest atac, Charlie Hebdo şi-a deschis ultimul număr, publicat miercuri, cu "Soumission" (Supunere), noul roman controversat al scriitorului Michel Houellebecq (unul dintre cei mai cunoscuţi autori francezi în străinătate), lucrare politică de ficţiune, care schiţează porterul unei Franţe islamizate, în 2022, după alegerea unui preşedinte musulman al Republicii.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top