Bruxelles: Parlamentul European, BLOCAT de kurzi

romaniatv.net romaniatv.net

Peste o sută de manifestanți kurzi au pătruns marți cu forța în clădirea din Bruxelles a Parlamentului European (PE) pentru a protesta față de pasivitatea pe care, în opinia lor, o manifestă Uniunea Europeană în fața atacurilor teroriste comise de gruparea jihadistă Statul Islamic, transmite EFE.

Manifestanții, care de mai multe zile protestează într-o piață aflată în apropierea legislativului european, au intrat marți cu forța pe poarta principală a instituției, unde autoritățile belgiene au desfășurat un important dispozitiv polițienesc.

Protestatarii au ajuns până la etajul trei, zona cea mai circulată din clădirea Parlamentului European, dat fiind că la acest etaj se face legătura între diferite edificii care compun complexul parlamentar european.

Manifestanții kurzi protestează împotriva a ceea ce ei au numit "masacrul" comis la 15 septembrie de organizația teroristă Statul Islamic (SI) în orașul sirian cu majoritate kurdă Kobane, situat la frontiera cu Turcia, potrivit unui comunicat pe care protestatarii l-au distribuit presei. Totodată, manifestații s-au declarat în greva foamei și au susținut că peste 10.000 de kurzi se află "pe străzile din Europa pentru ca țările occidentale să realizeze ceea ce s-a întâmplat la Kobane".

În același comunicat, kurzii au cerut UE "să sprijine populația kurdă, să se opună atacurilor SI și să acționeze rapid pentru a preveni ceea ce începe să semene tot mai mult cu un genocid împotriva populației kurde din Kobane", oraș din care sute de oameni și-au părăsit în grabă locuințele și s-au adăpostit de partea turcă a frontierei.

Purtătorul de cuvânt al manifestanților, Keje Kotluk, a insistat că executivele belgian și europene nu se pot preface că nu văd atrocitățile comise de jihadiștii din SI, despre care au spus că "sunt bine echipați și folosesc arme de proveniență occidentală", scrie ziarul Le Soir în ediția sa digitală, preluat de EFE.

Manifestanții kurzi care au realizat alte acțiuni similare pe mai multe aeroporturi europene în ultimele ore au solicitat ajutor militar și militar în favoarea locuitorilor din Kobane.

Astăzi, la Parlamentul European are loc ultima zi de audieri a comisarilor europeni, însă, potrivit surselor aflate la fața locului, audierile nu au fost perturbate.
Nu au fost raportate incidente, kurzii fiind ulterior evacuați, pașnic, din clădirea Parlamentului European.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top