Londra: Expozitie dedicata costumului popular romanesc

Fototeca Muzeului Național de Istorie a României Fototeca Muzeului Național de Istorie a României

O expoziție etnografică intitulată '"Revăzând România. Îmbrăcăminte și identitate" ("Revisiting Romania: Dress and Identity"), cuprinzând peste 500 de costume populare, covoare, ștergare, țesături și obiecte casnice din diferite zone ale României va fi deschisă vineri, 3 octombrie, la Muzeul Horniman din Londra.

Exponatele au fost adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani sau donate de diferite persoane particulare de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte, printre care și un costum care a aparținut Reginei Maria a României, provin din alte muzee londoneze care au colecții similare, printre care şi un superb costum ce a aparţinut Reginei Maria a României.

Rezultat al colaborării dintre Muzeul Horniman şi Institutul Cultural Român din Londra, expoziţia este curatoriată de muzeograful Fiona Kerlogue, care, în timpul celor 3 ani de pregătire a proiectului, a beneficiat de consilierea specialiştilor din marile muzee de gen din România. Expoziţia va putea fi vizitată până în septembrie 2015.

Alături de această mare expoziţie, va fi deschisă şi Expoziţia Români din Londra (Portraits from London), o galerie de 35 de portrete ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile, prezentând o selecţie diversă de români care trăiesc în Londra, de toate vârstele şi provenind din sfere sociale diferite, vor fi însoţite de scurte fragmente de istorie orală, narând poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniştii expoziţiei se numără Sir George IacobescuŞerban CantacuzinoAnda AnastasescuAnamaria Marinca,Alexandru Bălănescu.

Cele două expoziţii vor fi deschise simultan în seara zilei de vineri, 3 octombrie, prin intervenţii susţinute de Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, Fiona Kerlogue, curatorul expoziţiei, Dorian Branea, directorul ICR Londra, precum şi, ca invitaţi din România, de Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanţelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Pentru a completa această incursiune în cultura românească tradiţională, ICR Londra şi Muzeul Horniman au pregătit o serie de concerte, demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale, proiecţii de filme şi expoziţii culinare, care vor avea loc în parcul muzeului în cele două zile de weekend de după deschiderea expoziţiilor.

Invitaţi speciali vor fi Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, alături de: Ioana Ieronim, Fiona Sampson, Mihaela Bădescu, Paul Buţă, Daniel Leş, Irina Sârbu, Matt Bacon, Vasile Cozma, Paul Moylan şi Bogdan Văcărescu.

„Un eveniment de asemenea anvergură va oferi publicului britanic încă o ocazie de a ne cunoaşte şi înţelege mai bine, într-o ipostază admirabilă, spectaculoasă a culturii noastre. Iar asta, în contextul unuia dintre cele mai importante muzee de antropologie din Londra. În acelaşi timp, weekendul românesc va fi şi o sărbătoare comunitară, o revenire acasă, într-un acasă esenţial, profund, a tuturor conaţionalilor noştri din Londra şi Marea Britanie”, spunea directorul ICR, Dorian Branea, în Ziarul Românesc, publicat la Londra. Dorian Branea a adăugat că expoziţia dedicată costumului popular românesc este cu siguranţă cea mai mare organizată vreodată în Marea Britanie, iar weekendul românesc are o anvergură care îl face, probabil, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de acest gen.

Muzeul Horniman, înființat în ultimii ani ai secolului al XIX-lea prin generozitatea unui magnat al ceaiului din Epoca Victoriană, este un celebru muzeu de antropologie culturală din Londra, având importante colecții de artizanat european, amerindian și african și de pe alte continente. Situat pe unul dintre dealurile care mărginesc Tamisa, în mijlocul unui parc foarte pitoresc, unde sunt organizate evenimente cu public, muzeul este vizitat anual de sute de mii de iubitori ai folclorului și culturii tradiționale.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top