John Kerry cere Coreei de Nord sa inchida centrele de munca fortata "barbare si inumane"

nbcnews.com nbcnews.com

Secretarul de stat american John Kerry a făcut apel marți la Coreea de Nord să își închidă centrele de muncă forțată, denunțând un sistem "barbar și inuman", cu ocazia unui eveniment al Adunării Generale a ONU, relatează agenția France Presse.

"Trebuie să închideți aceste centre, trebuie să puneți capăt acestui sistem diabolic", a subliniat Kerry cu ocazia unei conferințe ce i-a adus în jurul aceleiași mese, printre alții, pe omologii săi sud-coreean, japonez și australian.

O comisie de anchetă a Națiunilor Unite a publicat relativ recent un raport, greu de digerat pentru regimul comunist, ce a denunțat abuzurile și încălcările drepturilor omului sistematice comise în aceste centre de detenție, evocând acte de tortură, crime și sclavie. Aceste abuzuri reprezintă crime împotriva umanității și ar putea motiva o sesizare a Curții Penale Internaționale (CPI), conform comisiei ale cărei concluzii au fost publicate în luna februarie.

"Vălul a fost cu adevărat ridicat. Dacă noi, cei care suntem liberi, nu vom fi alături de cei care suferă în anonimat, cine altcineva o va face?", s-a întrebat retoric șeful diplomației americane.

Între 80.000 și 120.000 de deținuți politici sunt plasați în centre de muncă forțată în Coreea de Nord, potrivit estimărilor disponibile cu privire la această țară complet izolată de lumea exterioară și condusă cu o mână de fier de dinastia Kim de peste șase decenii, notează AFP.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top