Belgia: Produse alimentare din insecte in supermarketuri

Belgia: Produse alimentare din insecte in supermarketuri

Belgienii vor putea achiziționa din supermarketuri, începând de vineri, produse alimentare realizate din insecte, anunță joi ziarul "La Libre Belgique" în urma unui comunicat de presă difuzat de compania Delhaize.

Potrivit comunicatului, consumul de insecte prezintă numeroase avantaje, "fiind un mijloc extraordinar de evoluție către o alimentație durabilă, întrucât constituie o excelentă sursă alternativă de proteine".

Existente deja pe rafturile unor mici magazine bio, produsele din insecte, mai precis din viermi de făină, se vor găsi la magazinele Delhaize sub marca "Green Bugs".

De la mijlocul lunii octombrie, toate marile magazine din Belgia — cu excepția celor din lanțurile Colruyt, Aldi și Lidl — vor oferi clienților burgeri pe bază de viermi Buffalo produși de firma Damhert.

Entofagia este permisă oficial în Belgia din 25 mai, dată la care a intrat în vigoare decizia luată de Agenția Federală pentru Securitatea Lanțului Alimentar (AFSCA) referitoare la comercializarea în scop alimentar a aproximativ zece tipuri de insecte. Până în prezent, sunt autorizați cinci crescători de insecte, , afirmă comunicatul menționat.

Lista insectelor pe care belgienii le vor putea cumpăra din magazine, prelucrate în diferite forme, include greieri domestici sau cu aripi scurte, lăcuste migratoare africane sau din America, viermi de făină tradiționali și uriași, precum și unele tipuri de omizi.

Actualele reglementări ar putea suferi unele modificări. "Europa analizează problema 'novel food', din care fac parte și insectele, și, după ce se va pronunța, Belgia va trebui să se alinieze" la normativele europene, a precizat Yasmine Ghafir, purtătorul de cuvânt al AFSCA.

Consumul de insecte de către oameni devine tot mai important în contextul în care populația lumii ar urma să ajungă la 9 miliarde de persoane în anul 2050. "Producția de proteine ar trebui să se dubleze pentru a răspunde nevoilor nutriționale", a avertizat un specialist belgian.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top