Peste 2.000 de femei si copii, sechestrati de jihadisti

Reuters Reuters

Peste 2.000 de femei și copii sunt sechestrați în Irak de către jihadiștii din gruparea radicală Statul Islamic (SI), care-i țin prizonieri în diverse locuri, potrivit informațiilor deținute de misiunea ONU în această țară care crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare, relatează luni EFE.

"Misiunea ONU a fost contactată de femei sechestrate care au informat că SI le-au luat copiii și că femeile sunt predate luptătorilor, vândute sau transformate în sclave pentru că refuză să se convertească la islam", a declarat Chaloka Beyani, coordonatorul experților și al grupurilor de lucru în domeniul drepturilor omului al ONU.

Într-o reuniune de urgență a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU pe tema situației din Irak a fost denunțată și recrutarea forțată a copiilor de către gruparea islamistă, care-i trimite în mod frecvent la luptă, pe post de scuturi umane care să-i protejeze pe luptătorii jihadiști. Altor copii li se ia sânge cu forța care este apoi folosit pentru a-i trata pe insurgenții răniți în lupte, alții sunt obligați să patruleze, să ocupe posturi de control ilegale și, în unele cazuri, să comită atacuri sinucigașe.

"Informații verificate în Mosul, precum și în Salah ad-Din și Diyala, relevă folosirea copiilor de 13 ani pentru a patrula alături de membri adulți ai Statul Islamic, cărând arme care uneori sunt mai grele decât ei", a declarat la rândul său reprezentantul special al ONU pentru copiii implicați în conflicte armate, Leila Zerrougui. Ea a spus că s-au primit informații cu privire la existența a 413 cazuri de încălcări ale drepturilor copiilor, de la începutul anului. Faptele cele mai frecvente sunt asasinatele și amputările la copii, cu 693 de cazuri raportate, din cauza atacurilor fără discriminare și a bombardamentelor în zonele populate, atât din partea forțelor guvernamentale, cât și a grupărilor rebele, inclusiv SI.

ONU a mai denunțat și încălcările flagrante la adresa libertății religioase din Irak, prin convertiri forțate, expulzări sau exterminarea comunităților religioase care nu sunt sunite. Jihadiștii distrug — prin demolare sau dinamitare — structuri de mare importanță culturală și religioasă, precum moschei, sanctuare și alte lăcașuri de cult.

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU dezbate luni, la Geneva, o rezoluție, susținută de Irak și de cinci state membre ale Consiliului de Securitate, prin care se cere o anchetă de urgență asupra atrocităților comise de jihadiștii SI în Irak.

"Statul Islamic nu este un fenomen irakian, ci o prezență transnațională care reprezintă un pericol iminent pentru toate țările lumii", a declarat ministrul irakian pentru drepturile omului, Mohammed Shia al-Sudani, care a prezentat rezoluția celor 47 de state membre ale Consiliului.

"Toate statele trebuie să se unească împotriva acestei amenințări", a subliniat reprezentantul iranian pe lângă ONU, Mohsen Naziri Asl, în timp ce reprezentantul rus la Geneva, Aleksei Borodavkin, a menționat că țara sa va continua să ofere Irakului armament modern.

Diplomații urmează să se pronunțe asupra rezoluției până la sfârșitul zilei de luni. Dacă rezoluția va fi aprobată, experții ONU vor prezenta o informare cu privire la activitatea lor la următoarea sesiune ordinară a Consiliului ,care va avea loc între 8 și 26 septembrie, și un raport scris la cea de-a 28-a sesiune a Consiliului, prevăzută pentru februarie-martie 2015, menționează AFP.

În acest an, peste 1,6 milioane de oameni au fost strămutați din cauza violențelor din Irak.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top