Convoiul umanitar rusesc a intrat pe teritoriul Ucrainei

RIA Novosti RIA Novosti

Potrivit agenției France Presse mai multe camioane ale convoiului umanitar rus au trecut vineri frontiera cu Ucraina și au ajuns în vama ucraineană, în zona de tranzit. Totodată s-a menționat faptul că respectivele camioane nu sunt însoțite de o escortă a Crucii Roșii.

Rusia a decis vineri să trimită, în estul Ucrainei, fără să mai aștepte, convoiul său umanitar, care staționează de mai bine de o săptămână la frontiera comună, estimând că toate "pretextele" Kievului pentru a-l ține pe loc au fost epuizate, a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării de ajutoare în zonele aflate într-o situație de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acționeze. Convoiul nostru cu ajutoare umanitare începe să se deplaseze spre Lugansk", în estul Ucrainei, a indicat diplomația rusă, într-un comunicat.

În același timp, MAE de la Moscova a avertizat împotriva oricăror încercări de a perturba această misiune "strict umanitară".

Președintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu punerea în mișcare a convoiului umanitar, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, într-o intervenție la postul de radio Kommersant FM, citat de Ria Novosti.

El a refuzat să precizeze la ce nivel a fost luată decizia punerii în mișcare a convoiului rus și dacă s-a discutat cu partea ucraineană sau rebelii.

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu "garanţii" pentru siguranţa acestuia.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top