Proteste violente in SUA: jurnalisti retinuti, armata pe strazi. Obama si-a intrerupt concediul

AFP AFP

Președintele Barack Obama și-a întrerupt concediul și s-a întors la Washington, după ce noi ciocniri violente au izbucnit în orașul Ferguson, statul Missouri, unde populația de culoare protestează de mai bine de o săptămână pentru uciderea de către poliție a unui adolescent. Guvernatorul a solicitat  intervenția armatei.
O seară de proteste pașnice s-a transformat, luni, din nou într-o noapte de ciocniri în Ferguson, unde grupuri mici de oameni au început să arunce cu sticle și pietre în membrii forțelor de ordine. În unele cazuri, s-au folosit și cocktailuri Molotov, iar poliția a răspuns cu gaze paralizante și lacrimogene, scrie CNN.
Poliția a cerut protestatarilor să se miște în continuu. Dacă se opreau, manifestanții erau arestați pentru proteste fără autorizație. Mulțimea a fost divizată între cei care doreau proteste pașnice și cei care au împins situația către o confruntare cu polițiștii și forțele antirevoltă. Au fost operate arestări și unele surse vorbesc de focuri de armă.

Luni, guvernatorul statulului Missouri, Jay Nixon, a convocat Garda Națională, care e compusă din rezerviști ai armatei SUA, iar cursurile școlilor din oraș au fost anulate pentru toată săptămâna.

În timpul demonstrațiilor de luni seara, un fotograf al agenției Getty, Scott Olson, a fost arestat, în timpul unei operațiuni în care demonstranților li se spunea să nu se oprească, iar fotograful s-a opus ordinului de a pleca de pe loc, potrivit The Guardian.

Nu este primul incident în care au fost implicați jurnaliști. Săptămâna trecută, un jurnalist de la Huffington Post și unul de la Washington Post au fost reținuti de poliție câteva ore.

Președintele Obama a făcut luni un apel la calm în Ferguson, spunând că oamenii ar trebui să îi respingă pe cei din "mica minoritate" care subminează protestele pașnice apelând la violență. "Haideți să ne vindecăm în loc să ne rănim unii pe alții", a spus președintele Obama, potrivit ksdk.com.
Președintele american a cerut populației să încerce "să reducă" distanța care separă minoritățile și forțele de ordine, și a cerut respect reciproc din partea tuturor părților implicate în proteste. Obama a susținut și faptul că poliția va reexamina folosirea mijloacelor militare în timpul protestelor.
Deși situația se menține tensionată, guvernatorul statutului Missouri a anulat interdicțiile de circulație care fuseseră impuse în weekend.

Protestele au început pe data de 9 august, după ce un tânăr bănuit de furt de țigări, Michael Brown, a fost împușcat mortal de poliție.
Autoritățile au evitat să spună clar cum a murit tânărul de culoare, până când o autopsie independentă cerută de familia acestuia a dezvăluit că fusese împușcat de 6 ori, iar două dintre gloanțe i-au intrat în cap. 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top