Niciun "convoi umanitar" al lui Putin nu va intra in Ucraina

Reuters Reuters

Ucraina nu va permite niciunui "convoi militar" al președintelui rus Vladimir Putin destinat regiunilor din Est, răvășite de conflictul dintre armată și separatiștii proruși, să pătrundă pe teritoriul său, a declarat miercuri ministrul de interne Arsen Avakov, citat de France Presse.

"Niciun 'convoi umanitar' al lui Putin nu va trece prin regiunea Harkov" din nord-estul țării controlată de guvernul de la Kiev și anunțată de Moscova drept punct de intrare pe teritoriul ucrainean. "O astfel de provocare cinică a agresorului pe teritoriul nostru este inacceptabilă", a continuat el, pe pagina personală de Facebook. 

Convoiul rus este așteptat miercuri la granița cu Ucraina. Formând o coloană de peste trei kilometri, cele 262 de camioane transportă mai mult de 1.800 de tone de alimente, medicamente și generatoare, potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Președintele rus Vladimir Putin a justificat luni trimiterea acestui ajutor prin consecințele "catastrofale", a spus el, ale ofensivei majore efectuate de armata ucraineană împotriva Donețk și Lugansk, ultimele două bastioane ale insurgenților separatiști proruși în estul Ucrainei.

Washingtonul a respins acest punct de vedere, dna Harf subliniind că situația umanitară din estul Ucrainei este "rezultatul direct al intervenției ruse".

Peste 1.300 de persoane au murit în ceea ce Crucea Roșie numește deja un "război civil" și altele 285.000 au fugit din cauza luptelor, potrivit Națiunilor Unite.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top