Japonia protesteaza fata de exercitiile militare rusesti din insulele Kurile

itar-tass itar-tass

Japonia a anunțat miercuri că Tokyo "protestează cu fermitate" împotriva exercițiilor militare rusești din Insulele Kurile, în regiunea Oceanului Pacific, obiectul unui diferend teritorial ce tensionează relațiile dintre Japonia și Rusia de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Exercițiile desfășurate în regiunea insulelor Kurile reprezintă o lovitură pentru eforturile premierului Shinzo Abe de a curta Rusia bogată în resurse și a menține ușa deschisă pentru dialog, în ciuda crizei ucrainene, potrivit agenției de presă britanice.

Disputa asupra insulelor datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când forțele sovietice au ocupat cele patru insule din extremitatea sudică a Kurilelor (Kunashiri, Etorofu, Shikotan și Habomai). Japonia susține că aceste insule aparțin teritoriului său și cere Moscovei retrocedarea lor, iar neînțelegerea a împiedicat cele două țări să semneze un tratat oficial de pace. Arhipelagul este cunoscut cu numele de Kurilele de Sud în Rusia și Teritoriile Nordice în Japonia.

"Efectuarea unor astfel de exerciții în Teritoriile Nordice este absolut inacceptabil", a declarat Abe pentru reporteri. "Vom protesta cu tărie prin intermediul Ministerului de Externe", a adăugat el. Japonia a protestat deja înainte de începerea exercițiilor, dar își va reînnoi obiecțiile, potrivit unui oficial al MAE japonez.

Colonelul Aleksandr Gordeev, purtător de cuvânt al Districtului militar Est al Rusiei, a declarat marți pentru agenția Interfax că exercițiile au început, implicând unități militare din regiune, ce erau desfășurate pe insule. Astfel, potrivit acestuia, la aplicații participă peste 1.000 de militari, cinci elicoptere de atac Mi-8AMTSh, precum și 100 de unități de echipament militar.

Tensiuni marchează în prezent și relația Rusiei cu marile puteri occidentale, în contextul în care NATO susține că Moscova a comasat importante forțe militare la granița cu Ucraina, invocând probabilitatea ridicată a unei invazii ruse pe teritoriul ucrainean în sprijinul rebelilor proruși din estul țării. Moscova neagă însă că ar avea astfel de intenții.

AGERPRES

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top