Logo
Print this page

Rusia vrea sa intervina oficial in Ucraina - Trimite ajutoare umanitare

stiripesurse.ro stiripesurse.ro

Rusia va trimite o misiune umanitară în estul Ucrainei, în colaborare cu Crucea Roşie, a anunţat Kremlinul, luni seara.
Potrivit BBC, anunţul vine după o conversaţie purtată între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Într-un comunicat oficial al Kremlinului, ce a urmat convorbirii dintre cei doi lideri, se arată că "partea rusă, în cooperare cu reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, va trimite un convoi umanitar în Ucraina".
De asemenea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a confirmat la o televiziune că s-a ajuns la o întelegere cu Kievul şi cu Crucea Roşie privind ajutorul umanitar pentru regiunea Luhansk.
Reprezentanţii Crucii Roşii nu au oferit încă o poziţie oficială privind această informaţie.
Preşedintele Comisiei Europene l-a atenţionat însă pe Putin să nu organizeze o acţiune militară unilaterală în estul Ucrainei, sub niciun pretext. Anterior, alte ţări occidentale, precum şi liderul NATO Anders Fogh Ramussen, şi-au exprimat temerile privind o asemenea posibilitate.
Agenţia Associated Press notează că Ucraina a transmis că misiunea umanitară va fi condusă de Crucea Roşie şi are acceptul Statelor Unite şi al Rusiei, în timp ce Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Petro Porosenko.
Biroul de presă al lui Petro Porosenko a precizat, printr-un comunicat, că o misiune umanitară în Luhansk a fost convenită cu Crucea Roşie, urmând să participe şi Rusia, Uniunea Europeană şi Germania, printre alţii. De asemenea, s-a mai transmis că Barack Obama a confirmat implicarea activă a SUA în această misiune.

 
 
© Albaiulianul. All rights reserved.