Ucraina: Confruntari violente pe Maidan

AFP AFP

Un nor dens de fum se ridica joi deasupra Pieței Independenței din Kiev (zisă și Maidan), simbolul revoltei împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici, care a devenit din nou teatrul confruntărilor după ce forțele de ordine au încercat să evacueze activiștii ce au incendiat cauciucuri pentru a zădărnici intervenția, relatează AFP.

După mai mult de o jumătate de an de când Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unei băi de sânge cu o sută de morți, Maidanul continuă să fie ocupat de protestatarii care au instalat acolo o tabără permanentă. Dar numărul lor s-a redus semnificativ, unii revenind la locurile de muncă, alții plecând să lupte împotriva separatiștilor proruși. De asemenea, perimetrul ocupat de ei s-a redus în urma presiunilor primăriei conduse din luna iunie de fostul campion la box, Vitali Kliciko.

Evacuarea acestei piețe este subiectul unei dezbateri aprinse între cei care o consideră un sanctuar inviolabil și o garanție a idealurilor mișcării contestatare de iarna trecută, de o parte, și cei care cred că centrul capitalei trebuie să revină la normalitate și acum lupta se duce în estul separatist, de cealaltă parte.

Primarul Kliciko susține că, înaintea acțiunii în forță de joi, autoritățile au încercat să negocieze cu protestatarii. El a emis un comunicat în care afirmă că solicitările Maidanului au fost îndeplinite, iar acum trebuie să revenim la lucru și să nu acoperim de rușine idealurile acestei piețe.

AGERPRES

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top