Rasmussen a discutat cu premierul ucrainean despre un posibil sprijin NATO

Reuters Reuters

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen și premierul ucrainean Arseni Iațeniuk au discutat joi despre un posibil sprijin al Alianței Nord-Atlantice pentru capacitățile de apărare ale Ucrainei, se arată într-un comunicat al guvernului de la Kiev, informează Reuters.

Cei doi oficiali au discutat despre modalitățile în care un fond de economii propus de NATO ar putea fi folosit pentru a sprijini capacitatea de apărare a Kievului în sectoare precum comandă și controlul, comunicații și apărare cibernetică, se menționează în comunicat.

Furnizarea de armament Ucrainei de către NATO nu a fost, se pare, discutată în timpul reuniunii celor doi oficiali.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a sosit joi la Kiev pentru a asigura autoritățile ucrainene de susținerea politică a Alianței Nord-Atlantice, în contextul temerilor accentuate legate de o posibilă intervenție rusă în fosta republică sovietică.

‘Sunt aici (la Kiev) pentru a oferi Ucrainei și președintelui (Petro) Poroșenko sprijinul politic al NATO’, a scris Rasmussen pe contul său de Twitter, potrivit AFP.

NATO a indicat miercuri că numărul militarilor ruși de la frontiera ucraineană a crescut de la 12.000, la jumătatea lunii iulie, la 20.000, ceea ce, potrivit organizației, creează o ‘situație periculoasă’, Alianța temându-se ca Rusia să nu folosească ‘pretextul unei misiuni umanitare sau de menținere a păcii pentru a trimite soldați în estul Ucrainei’.

Acuzată de Occident că furnizează arme separatiștilor din estul ucrainean, Rusia a lansat luni manevre militare de anvergură în apropiere de frontieră. Exercițiile, la care iau parte peste 100 de avioane de luptă, au fost denunțate de către Kiev și de Washington ca fiind ‘provocări’.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top