Logo
Print this page

„Misterul” celor 400 de soldati ucraineni

dailymail dailymail

Comandantul trupelor ucrainene care au trecut în Rusia pentru a scăpa de bombardamentele intense spune că soldaţii săi au intrat în greva foamei. Ei s-ar afla în continuare captivi în tabăra de lângă punctul de frontieră Gukovo, pusă la dispoziţie de armata rusă după dezertarea ucrainenilor. De cealaltă parte, presa rusă aservită Kremlinul susţine că soldaţii se întorseseră în Ucraina.

Comandantul Brigăzii Mecanizate a Armatei a 72a, Andri Hrişcenko, a declarat pentru Radio Europa Liberă că mai mulţi dintre soldaţii săi au intrat în greva foamei începând din 6 august, în semn de protest faţă de situaţia în care se află.

Hrişcenko, alături de aproximativ 400 de soldaţi din subordinea sa, au trecut la 4 august graniţa în Rusia pentru că nu mai făceau faţă bombardamentelor. Ruşii le-au pus la dispoziţie o tabără, tratându-i ca dezeertori din armata ucraineană. Apoi, presa rusă a început să transmită că le-a oferit soldaţilor culoar de retragere în Ucraina. Astfel, 180 dintre ei s-ar fi întors în ţară în aceeaşi zi, 4 august, pe la punctul de frontieră Matveiev Kurgan.

Miercuri, 6 august, agenţia de presă ITAR-TASS a anunţat că alţi 192 de soldaţi s-au întors în Ucraina prin punctul de frontieră Veselo-Voznesenka. Jurnaliştii ruşi îl citau cu această informaţie pe Vasili Malaiev, purtător de cuvânt al grănicerilor ruşi din regiune. Astfel, 372 dintre cei 438 de soldaţi ucraineni care au pătruns în Rusia s-ar fi întors în ţară. Câţiva dintre soldaţii care s-au întors cu adevărat în Ucraina resping acuzaţiile de dezertare şi spun că niciunul dintre ei nu a cerut azil în Rusia, aşa cum a relatat presa.

Unele informaţii au susţinut că ucrainenii rămăseseră fără muniţie în timpul luptelor, altele transmit că aceştia au fost forţaţi să intre în Rusia, după ce fuseseră greu loviţi de tiruri de artilerie trase de pe teritoriu rus, Hrişcenko susţine însă că soldaţii au fost ademeniţi la graniţă de ofiţeri FSB, care încercau să-i recruteze, a adăugat comandantul. 

© Albaiulianul. All rights reserved.