Premierul israelian: "Victimele din Gaza au fost justificate"

Reuters Reuters

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ca mortile din Fasia Gaza, provocate de bombardamentele israeliene, sunt “justificate” si ca Israelul este pregatit sa isi extinda armistitiul din Fasie si dupa incheierea actualei intelegeri, care ia sfarsit la ora 08.00, vineri.

Israelul si-a “exprimat disponibilitatea de a extinde armistitiul in termenii actuali”, a precizat un oficial israelian, referindu-se la termenii armistitiului agreat marti, scrie The Independent.

Moussa Abu Marzouk, lider al gruparii palestiniene Hamas, a reactionat imediat, precizand ca “nu exista niciun acord de extindere a armistitiului”.

Benjamin Netanyahu si-a aparat actiunile in Gaza si a dat vina pe Hamas pentru bilantul mortilor. Bombardamentele intense au fost necesare, potrivit acestuia, pentru a raspunde atacurilor Hamas. “A fost justificat. A fost proportional”, a aratat acesta.

Declaratia vine in contextul in care aproape 1.900 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucisi in cele aproape patru saptamani de bombardamente israeliene.

Netanyahu a declarat ca regreta “fiecare” moarte a unui civil, insa Hamas este responsabil deoarece a lansat rachete din zonele populate.

Luni a avut loc o “pauza umanitara” in bombardamente, solicitata de Israel, in cursul careia palestinienii au incercat sa ajunga la locuintele lor si sa faca rost de mancare.

Marti a intrat in vigoare un armistitiu de 72 de ore, in cadrul caruia fortele israeliene s-au retras complet din Fasia Gaza.

Purtatorul de cuvant al armatei, Peter Lerner, a scris pe Twitter: “Dupa distrugerea a 32 de tunele ale teroristilor, de la ora locala 08.00, armata israeliana va implementa un armistitiu de 72 de ore, de pe linii defensive, din exteriorul Fasiei Gaza”.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top