Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei

Reuters Reuters

Potrivit unui oficial NATORusia are acum aproximativ 20.000 de soldați de-a lungul întregii granițe de est a Ucrainei. Concentrarea a dus la dublarea efectivelor doar în ultima săptămână, prin adăugarea unui număr de 8.000 de militari celor 12.000 care erau deja în zonă, scrie CNN.
Mișcarea are loc la o săptămână după ce Statele Unite și Uniunea Europeana au sporit sancțiunile economice la adresa Rusiei, din cauza sprijinului acordat de aceasta forțelor separatiste care luptă cu armata guvernamentală ucraineană în regiunile estice Donetk și Lugansk.

În plus, Ministerul rus al Apărării a organizat o săptămână de exerciții militare, în care sunt implicate efective de parașutiști și unități de apărare antirachetă. Exercițiile au loc în regiunea Astrahan, în sudul Rusiei, la aproximativ 800 de kilometri de Ucraina.
Exerciții militare asemănătoare au precedat anexarea Crimeei în luna martie, situație care a escaladat conflictul din estul Ucrainei, după îndepărtarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici.

Oficialul NATO a declarat că forțele rusești de la granița Ucrainei includ un "spectru larg de trupe": infanterie, divizii mecanizate, multe unități de artilerie convențională, baterii antiaeriene, unități ale forțelor speciale și logistice.

"Sunt unități ale armatei regulate, care se pot mișca în câteva ore și pot schimba situația militară de pe teren", a spus oficialul NATO.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andriy Lysenko, susține că Rusia a dislocat la granița cu Ucraina 45.000 de soldați, 160 de tancuri și aproximativ 1.360 de blindate, și că au existat 26 de ciocniri pe frontieră numai în ultimele 24 de ore, dintre care 6 au fost atacuri de pe teritoriul rus.

Totodată, Rusia a pregătit 192 de avioane de luptă și 137 de elicoptere miliare, dar și sisteme de artilerie și lansatoare de rachete.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top