70 de ani de la genocidul nazist impotriva romilor- John Kerry considera ca rasismul persista in Europa

dailymail dailymail

Peste o mie de persoane, mai ales tineri romi sosiți din 25 de state europene, au adus sâmbătă în Polonia un omagiu romilor victime ale genocidului comis cu 70 de ani în urmă de naziști în lagărul Auschwitz-Birkenau, relatează AFP.

Anterior, secretarul american de Stat, John Kerry, a emis un comunicat în care afirmă că 'astăzi plângem și ne amintim de sutele de mii de bărbați, femei și copii romi care au fost asasinați cu sălbăticie și fără sens de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial'. De asemenea, șeful diplomației americane a menționat că 'rasismul împotriva romilor persistă încă în ziua de azi', fără să specifice vreo țară anume.

În noaptea de 2 spre 3 august 1944, trei mii de romi, dintre care numeroși copii, au fost aduși în camerele de gazare ale lagărului Auschwitz-Birkenau, instalat de Germania nazistă în sudul Poloniei. În acest lagăr au fost exterminați un milion de evrei, 80.000 de polonezi și 21.000 de romi. Potrivit istoricilor, regimul nazist a asasinat în total între 220.000 și 500.000 de romi.

Conform estimărilor Uniunii Europene, în statele blocului comunitar trăiesc în prezent între 10 și 12 milioane de romi, care formează astfel cea mai numeroasă comunitate etnică din Europa.

AGERPRE

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top