Ucraina: Lugansk in pragul unei catastrofe umanitare

dailymail dailymail

Orașul Lugansk, bastion separatist în estul Ucrainei, devastat de lupte, se află în pragul unei catastrofe umanitare, fiind privat de apă, de electricitate și de aprovizionarea cu produse alimentare, a avertizat primăria sâmbătă, potrivit AFP.

Această capitală regională, aproape de frontiera cu Rusia, a cărei populație depășea 500.000 de locuitori înainte de insurecție, este afectată în ultimele săptămâni de confruntări cvasipermanente între forțele ucrainene și rebelii proruși.

"Ceea ce se petrece în prezent la Lugansk este un adevărat război în care și-au pierdut viața peste 100 de locuitori pașnici", și-a exprimat preocuparea primăria într-un comunicat. "După mai multe luni de lupte, din cauza blocajelor și a tirurilor neîncetate, orașul se află în pragul unei catastrofe umanitare", adaugă instituția.

Potrivit primăriei, electricitatea, apa curentă, liniile telefonice și internetul sunt întrerupte. Rezervele de carburanți sunt epuizate, inclusiv pentru serviciile de intervenție. În ceea ce privește produsele alimentare, cea mai mare parte din magazine sunt închise și livrările de alimente și de apă potabilă sunt întrerupte. Singurele care funcționează sunt brutăriile și măcelăriile. Salariile și pensiile nu au mai fost vărsate de o lună și bancomatele sunt goale.

Lugansk, situat în bazinul industrial și minier Donbas, este unul din fiefurile rebeliunii proruse, care a și proclamat acolo o Republică populară, ca și în orașul Donețk, situat la 150 de km. Lupte violente au avut loc aici de la începerea ofensivei forțelor guvernamentale în urmă cu trei luni, în special pentru controlul asupra aeroportului.

În fiecare zi, autoritățile informează despre starea victimelor civile.

AGERPRES

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686