Peace Corps isi retrage voluntarii din Africa

Reuters Reuters

Organizaţia americană de ajutor Peace Corps a anunţat miercuri că îşi retrage voluntarii din Liberia, Sierra Leone şi Guineea, din cauza epidemiei de Ebola, care se propagă în aceste ţări din Africa de vest.

Agenţia americană precizează într-un comunicat că această măsură este "provizorie" şi că va stabili "ulterior când se vor putea întoarce voluntarii" în cele trei ţări, unde lucrează în total aproximativ 340 de membri Peace Corps.

Doi dintre ei au fost în contact cu o persoană care a murit din cauza virusului Ebola, a precizat o purtătoare de cuvânt a Peace Corps, fără a preciza despre ce ţară este vorba. "Aceşti voluntari nu au simptome şi sunt în prezent izolaţi şi sub observaţie".

Peace Corps "urmăreşte atent" propagarea febrei hemoragice mortale în legătură cu centrele americane de control al bolilor infecţioase şi cu Departamentul de Stat.

Diplomaţia americană a confirmat miercuri "moartea unui american în Nigeria, după ce a contactat virusul în Liberia". Decesul acestui bărbat de 40 de ani, care deţine şi cetăţenie liberiană, a fost anunţat săptămâna trecută.

"Cel puţin alţi doi cetăţeni americani au fost contaminaţi", a adăugat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf. Printre aceştia figurează şi medicul Kent Brantly, care a contactat virusul Ebola în Liberia, unde îngrijea pacienţi afectaţi de această boală.

Epidemia de Ebola din Africa de vest este scăpată de sub control, se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări, a avertizat miercuri directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens.

Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pe de altă parte, Liberia a decis să-şi închidă toate şcolile pentru a încerca să împiedice o propagare a epidemiei, a anunţat miercuri preşedinta Ellen Sirleaf Johnson.

"Toate pieţele din zonele frontaliere" cu Sierra Leone, Guineea şi Coasta de Fildeş au primit de asemenea "ordin să se închidă până la noi ordine", a adăugat ea.

În plus, tot personalul neesenţial al ministerelor şi administraţiei va trebui să intre "în concediu obligatoriu de 30 de zile", iar vineri, 1 august, va fi zi liberă pentru a dezinfecta clădirile publice.

Mediafax

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top