Tiruri de artilerie in apropiere de locul catastrofei MH17

XINHUA FLUX XINHUA FLUX

Tiruri de artilerie aveau loc duminică în apropiere de locul unde s-a prăbuşit avionul malaysian care efecta zborul MH17, transmite AFP.

Confruntări armate aveau loc duminică în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul malaysian care efectua zborul MH17, în estul Ucrainei, determinându-i pe poliţiştii olandezi şi australieni să-şi anuleze deplasarea în această zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi, relatează AFP.

Tiruri de artilerie se auzeau duminică la aproximativ un kilometru de locul catastrofei, de unde se ridica un fum negru, potrivit unui fotograf AFP, care a văzut oameni fugind. Un punct de control rebel aflat în apropiere a fost abandonat.

La zece zile de la prăbuşirea avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, fragmente de cadavre şi fuzelaj zac în continuare pe jos la locul catastrofei, la care inspectorii au doar un acces limitat.

Un grup de 30 de experţi medico-legali olandezi şi poliţişti neînarmaţi din această ţară şi din Australia se pregăteau să meargă la locul catastrofei duminică dimineaţa, dar au renunţat din motive de securitate.

“Confruntările continuă. Nu ne putem asuma riscuri”, a declarat Alexander Hug, conducătorul Misiunii OSCE din regiune.

“Situaţia în domeniul securităţii pe drumul către locul (catastrofei) este inacceptabilă pentru o misiune de observatori neînarmaţi”, a subliniat el, adăugând că aceştia ar putea să încerce din nou luni să ajungă la locul prăbuşirii avionului.

Ministerul olandez al Justiţiei a subliniat, la rândul său, că nu există un “acces sigur” pentru cei 30 de experţi în medicină legală olandezi, care vor rămâne pentru moment la Doneţk, capitala provinciei.

“Situaţia este prea instabilă pentru a lucra la locul prăbuşirii”, subliniază ministerul olandez într-un comunicat.

Cu puţin timp înainte de această intensificare a tensiunilor, Guvernul malaysian a anunţat un acord cu separatişti proruşi din estul Ucrainei asupra mobilizării unei misiuni internaţionale de poliţie în vederea securizării locului şi permiterii efectuării unei anchete independente.

Această misiune va fi alcătuită din 68 de poliţişti malaysieni, care urmează să plece miercuri de la Kuala Lumpur către locul catastrofei, dar şi din forţe olandeze şi australiene, două dintre ţările care au înregistrat cel mai mare număr de victime, respectiv 193 şi 28 de cetăţeni, a anunţat Guvernul malaysian într-un comunicat.

De asemenea, trupe olandeze şi australiene se află de câteva zile în aşteptare să plece către Ucraina.

Olanda conduce procesul de identificare a victimelor şi ancheta cu privire la cauzele prăbuşirii Boeingului 777 Malaysia Airlines, doborât de o rachetă, iar o echipă maedico-legală olandeză a fost deja la locul catastrofei, dar nu şi poliţia criminalistică însărcinată cu ancheta, din motive de securitate.

Numeroase cadavre au fost trimise deja în Olanda, unde o primă victimă a fost identificată sâmbătă, însă lipsesc 71 de cadavre.

Activităţile sunt complicate de confruntările armate dintre loialişti şi separatişti, care se intensifică în regiune, în pofida unui armistiţiu fragil în zona prăbuşirii avionului.

În acest context, securizarea locului este considerată crucială, dar misiunea este delicată, insurgenţii proruşi şi Moscova fiind mai degrabă reticenţi faţă de prezenţa unor străini înarmaţi în zona de conflict.

Australia a insistat duminică asupra caracterului “neameninţător” al acestei forţe.

În ceea ce priveşte mobilizarea unei misiuni de poliţie negociate între Kiev, Haga şi Canberra, staţionarea ei urmează să fie aprobată de către Parlamentul ucrainean într-o sesiune extraordinară, cu uşile închise, joi.

Potrivit presei olandeze, şefii diplomaţiilor olandeză Frans Timmermans şi australiană Julie Bishop ar putea să vină luni la Kiev pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor ucrainene să devanseze acest vot, Bishop apreciind că este prevăzut “prea târziu”.

“Tot ceea ce vrem este securizarea locului, pentru ca să poată să fie inspectat în detaliu, şi culegerea tuturor fragmentelor”, a subliniat Bishop, pentru postul de televiziune Channel Ten, la Amsterdam.

Insurgenţii proruşi, criticaţi cu virulenţă în întreaga lume pentru modul în care au gestionat locul catastrofei şi pentru “tratamentul” aplicat cadavrelor, au anunţat că un vagon cu bunurile personale ale victimelor a fost predat autorităţilor olandeze.

Vagonul a fost sigilat şi este pregătit să părăsească “republica populară” de la Doneţk, a anunţat Serghei Kavtaradze, un lider separatist.

Pe teren, armata ucraineană, care a preluat săptămâna aceasta controlul asupra mai multor oraşe importante din zonă, avansează către Doneţk, capitala regiunii şi bastionul separatiştilor.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top