The New York Times pledeaza pentru legalizarea canabisului

Alamy Alamy

Marele cotidian american The New York Times a pledat sâmbătă în favoarea legalizării canabisului, comparând incriminarea sa cu erorile din epoca Prohibiției, relatează AFP.

Publicația notează într-un editorial că legislația privind canabisul îi afectează într-un mod disproporționat pe tinerii de culoare, în timp ce dependența este "o problemă relativ minoră", în special comparativ cu alcoolul și tutunul.

"SUA au avut nevoie de 13 ani să-și revină în fire și să pună capăt Prohibiției, 13 ani în cursul cărora oamenii au continuat să bea, în așa fel încât cetățeni care respectau legea au devenit criminali și au apărut și prosperat sindicatele crimei", scrie The New York Times.

"În urmă cu 40 de ani, Congresul a adoptat interdicția actuală asupra canabisului, aducând un mare prejudiciu societății, pur și simplu pentru a interzice un produs cu mult mai puțin periculos decât alcoolul. Guvernul federal ar trebui să dezincrimineze canabisul", adaugă publicația americană, în editorialul intitulat 'Abrogați, din nou, Prohibiția'.

Precizând că echipa editorială a ajuns la această concluzie după numeroase dezbateri, cotidianul notează că, pentru societate, costurile canabisului sunt 'imense'.

Citând cifre ale FBI conform cărora în 2012 au fost făcute 658.000 de arestări pentru deținere de marijuana, mult mai multe decât pentru cocaină, heroină și derivate ale acestora, The New York Times estimează că incriminarea conduce la "un rezultat rasist, afectându-i în mod disproporționat pe tinerii de culoare, irosindu-le viața și dând naștere la noi generații de infractori".

Opunându-se totuși vânzării de canabis tinerilor sub 21 de ani, cotidianul mai scrie că "un consum moderat de marijuana nu pare să prezinte un risc pentru adulții sănătoși".

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top