CEDO condamna Polonia pentru ''complicitate''

stiripesurse.ro stiripesurse.ro

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru implicarea sa în programul închisorilor secrete ale CIA privind presupuși teroriști, transmite AFP.

Varșovia a fost condamnată pentru rolul său în torturile suferite pe teritoriul polonez, în 2002-2003, de un palestinian și un saudit, înainte ca aceștia să fie transferați la baza americană Guantanamo (Cuba), unde ei sunt încă deținuți, precizează sursa citată.

"Polonia a cooperat la pregătirea și la punerea în aplicare a operațiunilor de predare, de detenție secretă și de interogare duse de CIA pe teritoriul său și ar fi trebuit să știe că, permițând CIA să rețină astfel de persoane pe teritoriul său, le expune la un risc major de a fi supuse la tratament contrar Convenției" europene pentru drepturile omului, au apreciat în unanimitate judecătorii europeni.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocații palestinianului Abu Zubaydah, de 43 de ani, și sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, de 49 de ani. Aceștia au pledat că autoritățile de la Varșovia, 'în totală cunoștință de cauză și în mod deliberat', au autorizat CIA să-i dețină pe cei doi în secret, timp de mai multe luni în 2002-2003, în Polonia, unde clienții lor au fost torturați, în special prin tehnica "simulării înecului".

CEDO a decis în acest caz ca Polonia să plătească pentru fiecare din cei doi reclamanți 100.000 euro, cu titlu de daune morale.

Decizia nu este definitivă, autoritățile de la Varșovia având la dispoziție trei luni pentru a cere o nouă examinare a dosarului în Marea Cameră a CEDO.

AGERPRES

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686