Comando de elita israelian, operatiune terestra in Gaza

stiripesurse stiripesurse

Pentru prima dată de la lansarea ofensivei israeliene, un comando de elită al Marinei a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică o operațiune terestră în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat postul public de radio, citat de AFP.

"Această incursiune curajoasă a vizat un sit de lansare de rachete în nordul Fâșiei Gaza", a adăugat postul israelian de radio.

Brațul înarmat al Hamas a confirmat că un comando israelian a încercat să acosteze pe o plajă și că s-au înregistrat schimburi de focuri cu luptători palestinieni.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat ulterior că patru militari israelieni au fost răniți ușor în timpul acestei operațiuni. "Pe parcursul misiunii, s-a produs un schimb de focuri, declanșat de teroriști care operau la acest sit (de lansare), în timpul căruia patru militari israelieni au fost răniți ușor", a spus acesta, care a refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la operațiunea în cauză.

La rândul său, brațul înarmat al Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, a anunțat într-un comunicat că "au avut loc schimburi de focuri intense între combatanții noștri (palestinieni) și militarii marinei sioniste care încercau să pătrundă în zona Sudanyia, (în nord-vestul) Fâșiei Gaza".

Aceasta este prima incursiune a armatei israeliene de la lansarea, la 7 iulie, a ofensivei în Fâșia Gaza.

De altfel, ziua de sâmbătă a fost cea mai sângeroasă de la începerea operațiunii "Protective Edge" (Limita de protecție), în ciuda apelurilor la încetarea focului din partea diplomaților.

Duminică dimineață, Fâșia Gaza s-a trezit din nou sub bombardamentele israeliene, pentru a șasea zi consecutiv. Potrivit poliției din Gaza, în intervalul orar local 04:00-05:00 (01:00-02:00 GMT) au fost efectuate 17 bombardamente.

În total, cel puțin 162 de palestinieni au murit și 1.085 au fost răniți în raidurile israeliene, începând de marți, potrivit serviciilor de prim ajutor.

Atacul cel mai sângeros de sâmbătă s-a soldat cu aproape 20 de morți, fiind lovită casa unui șef al poliției și o moschee. În același timp, armata israeliană le-a cerut locuitorilor din nordul enclavei "să-și evacueze locuințele, pentru propria siguranță".

Bombardamentele s-au produs la scurt timp după ce sâmbătă seara noi salve de rachete au fost trase de Hamas în direcția Tel Avivului, Ierusalimului și Cisiordaniei, fără să fie înregistrate victime. Două rachete lansate din Liban au căzut în nordul Israelului, potrivit armatei, care a anunțat că a ripostat. La fel, nu a fost înregistrată nicio victimă, în niciuna dintre tabere.

Începând de marți, circa 600 de rachete au lovit statul israelian și aproximativ 140 au fost distruse în aer. Aceste tiruri s-au soldat cu circa 20 de răniți, dar n-au produs pierderi de vieți omenești.

În fine, sâmbătă seara au avut loc în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est ciocniri între manifestanți palestinieni și forțe israeliene, soldate cu cel puțin trei răniți de glonț în rândul protestatarilor, potrivit surselor de securitate palestiniene.

Pe plan diplomatic, miniștrii de externe britanic, american, francez și german ar urma să abordeze duminică subiectul unei încetări a focului, în marja unei reuniuni privind dosarul nuclear iranian care se va desfășura la Viena.

Consiliul de Securitate al ONU a făcut din nou apel sâmbătă la Israel și Hamas să înceteze focul și să respecte dreptul internațional, îndeosebi în ceea ce privește protecția civililor.

Luni este programată o reuniune a Ligii Arabe, la Cairo, pentru a discuta despre deteriorarea situației în Gaza. Șefa diplomației italiene, Federica Mogherini, a cărei țară deține președinția prin rotație a UE, este așteptată în Israel și în teritoriile palestiniene între 14 și 17 iulie.

AGERPRES

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top