Israel: Razboiul continua. SUA pregatita sa intervina

agerpres agerpres

Şapte palestinieni au fost ucişi în mai multe raiduri aeriene israeliene efectuate sâmbătă dimineaţa în Fâşia Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf al-Qudra, revizuind în creştere bilanţul anunţat anterior.

Primele patru victime au fost ucise într-un raid efectuat la Jebaliya, în nordul Fâşiei Gaza.

Ulterior, doi palestinieni au fost ucişi mai la sud, la Deir el Balah. La puţin timp după acest raid, un tânăr în vârstă de 17 ani a decedat în urma unui raid efectuat în oraşul Gaza.

Aceste atacuri, survenite în a cincea zi a campaniei efectuate cu scopul de a pune capăt lansării unor tiruri de rachete din Fâşia Gaza înspre Israel, ridică la peste 110 numărul plestinienilor ucişi.

Începând de marţi, aproximativ 660 de obuze şi rachete au fost lansate din Fâşia Gaza, 140 fiind interceptate de sistemul de apărare Iron Dome, a anunţat armata israeliană în cursul serii de vineri.

Într-o conversaţie la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele american Barack Obama a propus medierea Statelor Unite pentru restabilirea calmului, exprimându-şi temerea în privinţa unei “escaladări” a tensiunilor în regiune.

SUA pregatita sa intervina

Washingtonul a anunţat vineri că este pregătit să apeleze la contactele pe care le are în Orientul Mijlociu pentru a favoriza încheierea unui armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Joi, preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a-şi exprima temerea în privinţa unei escaladări a tensiunilor şi pentru a-i propune medierea Statelor Unite în vederea încheierii unui armistiţiu.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat deja cu peste 100 de morţi în patru zile.

“Avem contacte în regiune şi am dori să apelăm la ele pentru a favoriza încetarea tirurilor de rachete din Gaza şi (…) Liban”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

O rachetă lansată din sudul Libanului a vizat vineri dimineaţă nordul Israelului, antrenând o ripostă israeliană, fără să producă victime sau pagube, au anunţat pentru AFP surse militare libaneze şi israeliene.

Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a sunat la rândul său vineri pe ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, pentru a-i transmite un mesaj similar.

“Am fost foarte clari, atât preşedintele Obama aseară, cât şi eu însumi în cursul conversaţiei cu ministrul Yaalon, asupra faptului că vrem să facem tot posibilul pentru a ajuta la încetarea (confruntărilor) şi pentru a încuraja toate părţile (implicate) să nu lase ca aceste ostilităţi să scape şi mai mult de sub control”, a declarat Hagel în faţa unor jurnalişti.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top