Amnesty denunta rapirile si actele de tortura din estul Ucrainei

Reuters Reuters

Nu există date aprofundate sau de încredere privind numărul răpirilor, a precizat organizația de apărare a drepturilor omului. Însă cifrele Ministerului de Interne din Ucraina arată că între aprilie și iunie au existat aproape 500 de răpiri, în timp ce Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului pentru Ucraina a raportat în aceeași perioadă 222 de cazuri, se menționează în raport, citat și de AFP.

"Cea mai mare parte a răpirilor sunt comise de separatiști înarmați, victimele fiind deseori supuse unor bătăi violente și torturii", a declarat Denis Krivoșeev, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa și Asia Centrală.

"Există de asemenea dovezi privind un număr mai mic de abuzuri și din partea forțelor pro-Kiev", a adăugat el.

În raportul Amnesty este citată activista pro-Kiev Hanna, care a fost răpită în mai de bărbați înarmați la Donețk și care afirmă: "La sfârșitul interogatoriului, mi-a spus: 'Acum, roagă-te — te voi omorî', apoi m-a tăiat în partea din spate a gâtului cu cuțitul".

În raport se mai menționează că un oficial guvernamental local din Mariupol ar fi auzit un luptător separatist capturat care "țipa de durere în mâinile forțelor pro-Kiev, care păreau că încearcă să extragă informații despre separatiști".

Potrivit Amnesty, o echipă de cercetare care a mers la Kiev și în sud-estul Ucrainei și a vorbit cu grupuri de auto-ajutorare are o listă de peste 100 de civili care au fost răpiți, în multe dintre cazuri fiind aduse acuzații de tortură.

Amnesty precizează că printre persoanele răpite la Donețk și Lugansk se numără oficiali, militari, polițiști, politicieni, membri ai comisiilor electorale și oameni de afaceri.

Majoritatea răpirilor au fost comise din motive politice, deși unele urmăreau să răspândească teama în rândul populației, iar prin altele se dorea obținerea de recompense.

Un activist pro-Kiev în vârstă de 19 ani, care a fost capturat de separatiști sub amenințarea armei, a spus că a fost bătut cu pumnii, cu un scaun, ' cu tot ce găseau'. "M-au ars cu țigara pe picior și m-au electrocutat. A durat atât de mult, încât nu am mai simțit nimic și am leșinat", a afirmat el.

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei luptă din aprilie împotriva forțelor guvernamentale. Peste 200 de militari ucraineni și alte sute de civili și rebeli au fost uciși.

AGERPRES

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top