Items filtered by date: Wednesday, 11 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Condica de prezenta la locul de munca: e obligatorie sau NU semnatura olografa a angajatului?

O problema care ii preocupa pe multi angajatori se refera la necesitatea intocmirii unui registru in care sa fie tinuta evidenta orelor de munca prestate de salariatii lor. Mai exact, este vorba despre condica de prezenta si intrebarea daca ar trebui sau nu semnata, zilnic, de salariat. 

In acest articol ne propunem sa lamurim aceasta dilema si sa raspundem la urmatoarele intrebari:

1. este obligatorie condica de prezenta?
2. angajatii trebuie sa semneze, zilnic, in dreptul orelor de sosire, respectiv de plecare de la locul de munca?

Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16 indice 1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Porivit art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

In acest sens, pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).

Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Angajatorul poate folosi orice metoda de pontaj atata timp cat la un control al inspectorilor de munca le poate pune la dispozitie evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.

Nu este obligatorie nici condica de prezenta si nici semnatura salariatului, neavad o reglementare in acest sens. Ceea ce este obligatorie este evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. 

Modalitatea prin care se tine aceasta evidenta ramane la latitudinea angajatorului.

Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii

Read more...

Un tribunal român îl menține în arest preventiv pe fostul kickboxer Andrew Tate până la finalizarea anchetei

Un tribunal român a dispus marți seara târziu ca Andrew Tate, o personalitate controversată a internetului, fratele său și alți doi suspecți să rămână în custodia poliției române timp de 30 de zile, în așteptarea unei anchete penale privind un presupus trafic de persoane.

Tate, fratele său Tristan și două suspecte din România au fost reținuți de procurorii români de combatere a crimei organizate la 29 decembrie, fiind acuzați de formarea unei bande criminale pentru a exploata sexual șase femei.

Aceștia au negat, prin intermediul avocaților lor, că ar fi comis vreo infracțiune și au contestat mandatul de arestare de 30 de zile. Marți, Curtea de Apel București a declarat că a respins contestația ca fiind "neîntemeiată".

"Argumentele procurorilor au fost că au probe. Bineînțeles, argumentele noastre au fost că nu există probe", a declarat reporterilor Ioan Gliga, unul dintre avocații apărării.

Prima instanță care a emis mandatul de arestare a invocat riscul ca suspecții să se sustragă justiției prin părăsirea României pentru țări cu care Bucureștiul nu are un tratat de extrădare.

Procurorii au declarat că frații Tate își recrutau victimele seducându-le și pretinzând în mod fals că doresc o relație.

Victimele au fost apoi duse la proprietăți de la periferia capitalei București și, prin violență fizică și intimidare psihică, au fost exploatate sexual, fiind obligate să producă conținut pornografic pentru site-uri de socializare care au generat câștiguri financiare mari, potrivit procurorilor.

Ei au mai spus că unul dintre frați a violat una dintre victime în luna martie a anului trecut, moment în care a început ancheta.

Procurorii au confiscat 15 vehicule de lux și peste 10 proprietăți și locuințe aparținând suspecților în București și în județele Prahova și Brașov, a declarat pentru Reuters Ramona Bolla, purtător de cuvânt al unității de combatere a criminalității organizate a DIICOT din România. Confiscarea a fost menită să împiedice vânzarea sau ascunderea bunurilor.

În cazul în care procurorii au nevoie de mai mult timp pentru a investiga, aceștia pot solicita aprobarea unor prelungiri suplimentare de până la 180 de zile de reținere, în conformitate cu legislația românească.

Tate a căpătat notorietate în rândul publicului larg pentru remarci misogine și discursuri de ură care i-au adus interzicerea accesului pe toate platformele majore de socializare, deși contul său de Twitter a fost restabilit în noiembrie, după ce Elon Musk a achiziționat gigantul social media.

Fostul kickboxer profesionist, care deține cetățenia americană și britanică, a declarat că femeile sunt parțial responsabile pentru că sunt violate și că ele aparțin bărbaților. El este un misogin autoproclamat.

Într-un podcast de anul trecut, el a spus că a început să facă bani convingându-și mai multe prietene să facă videochat și să împartă profiturile pe vremea când locuia în Londra.

"Cum pot să le folosesc pe aceste femei pentru a-mi face bani?". a spus Tate, adăugând că afacerea sa a început cu două prietene și a atins apogeul cu 75 de femei care lucrau pentru el și câștigau 600.000 de dolari pe lună.

El a mai spus că s-a mutat în România după ce a fost anchetat în Marea Britanie pentru acuzații de agresiune sexuală, care în cele din urmă au fost retrase, pentru că îi plăcea să trăiască în țări în care corupția era accesibilă tuturor.

https://www.reuters.com

Read more...

WORKSHOP PRICHINDEL la Teatrul de Păpuși „Prichindel”

 

            Teatrul de Păpuși „Prichindel” dă startul unui proiect îndrăgit atât de noi, dar mai ales de cei care iubesc teatrul și doresc să afle cât mai multe din secretele lui – Micul actor, proiect din cadrul programului WORKSHOP PRICHINDEL. Un proiect început încă din anul 2022, care a fost extrem de apreciat de toți cei care au ales să participe și să deprindă tainele păpușăriei.

            Cu acest proiect ne-am propus organizarea unui atelier de teatru și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani. Acesta se va derula în perioada 2 februarie – 4 mai 2023, la sediul teatrului, în fiecare zi de joi, de la orele 17:00. Durata unei ședințe va fi de o oră și jumătate.

            Înscrierile se fac la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , până în data de 31 ianuarie, unde vă rugăm să ne transmiteți următoarele: numele complet al copilului, vârsta, numele și numărul de telefon al unui părinte. Numărul maxim de cursanți este 12, iar înscrierea se va face în ordinea primul venit, primul servit.

            Costul atelierului este de 200 lei/copil. Dacă într-o familie sunt mai mulți copii care își doresc să participe în cadrul atelierului, pentru primul copil se plătește tarif întreg, iar următorii beneficiază de o reducere de 50 %.

            Noi vă spunem să nu mai stați pe gânduri și să alegeți teatrul ca o alternativă de recreere educativă, dar cu joc, voie bună și, evident, poveste!

           

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686