Items filtered by date: Monday, 12 April 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Probabilitatea cheagurilor de sânge la AstraZeneca este infimitezimală

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că există o legătură plauzibilă între vaccinul Oxford / AstraZeneca (Vaxzevria) și tipurile rare de coagulare a sângelui, dar aceste reacții apar la unul din 100.000 de tineri adulți care primesc acest tip de vaccin.

Este o provocare să ne gândim la riscuri atât de scăzute, scrie The Guardian, via Ziare.com, în contextul în care multe alte medicamente, pe care le luăm frecvent, sau intervenții chirurgicale au reacții adverse mult mai des întâlnite.

The Guardian analizează riscurile la care sunt supuși tinerii atunci când sunt sub anestezie generală de exemplu sau la ce riscuri se expun oamenii atunci când decid să sară cu parașuta. Poate mai pertinent este să ne gândim la riscul că o femeie tânără, care ia pilule contraceptive să dezvolte cheaguri de sânge într-o săptămâna, scrie sursa citată.

„Este o provocare să ne gândim la riscuri atât de scăzute: atunci când trebuie să numărăm zerourile, toată intuiția merge. Deci, ce altceva are aproximativ una din 100.000 de șanse, pentru un tânăr adult?

Am putea alege din riscul de a muri, atunci când suntem sub anestezie generală, sau într-un salt de parașutism, sau, pe partea pozitivă, câștigarea jackpotului Lotto, dacă ați cumpărat 450 de bilete, sau ghicirea ultimelor cinci cifre ale numărului de telefon mobil al cuiva?”, scrie The Guardian.

 

 

 

Read more...

Din septembrie 2022, anul şcolar ar putea să revină, de la două semestre, la trei trimestre

Sorin Cîmpeanu a anunțat că ar putea fi modificată structura anului școlar și să se revină la trimestre, în loc de semestre, însă va exista o discuție amplă cu sindicatele, asociațiile de părinți și cele ale elevilor.

Totodată, elevii ar putea reveni la școală, pe 1 septembrie, odată cu profesorii. Ministrul Educației a precizat că, indiferent de varianta pe care se va merge, va propune extinderea anului școlar, începând cu septembrie 2022.

„Acest an școlar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur, pledăm pentru extinderea duratei anului școlar. În același timp este nevoie și de predictibilitate.

Ministerul Educației este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului școlar, cu o singură condiție. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toți elevii și părinții din România cunosc o anumită structura.

Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educației, în oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului școlar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar.

Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce ar implică revenirea la trei trimestre în anul școlar, ministrul Educației a răspuns: „Poate fi o varianta de luat în calcul. Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”.

Societatea civilă a solicitat liderilor politici o soluție pentru garantarea unui număr minim de zile de școală într-un an calendaristic, respectiv măsuri concrete pentru că România să nu mai aibă cel mai comprimat an școlar din Uniunea Europeană, potrivit unui apel inițiat de Societatea Academică Română și semnat de asociații ale elevilor din mai multe multe județe și de ONG-uri și adresat Guvernului și Parlamentului.

Asociațiile propun că anul școlar să aibă un număr mediu de zile echivalent cu cel din primele 10% țări în topul testărilor PISA, începerea cursurilor la 1 septembrie 2021 în următorul an școlar și vacanțe mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului școlar, considerând că vacanțele lungi afectează major copiii și nivelul la care ei revin în școală.

Florin Budescu
magnanews.ro

 

 

 

Read more...

La Abrud, medicii au improvizat o secţie de terapie intensivă

La un an de pandemie, în spitalul din Abrud, județul Alba, situația e disperată! În lipsa dotărilor, medicii au improvizat cum au putut pentru a salva viețile a sute de bolnavi. Au dat găuri în pereții spitalului pentru a trage tuburile de oxigen pentru pacienții Covid și au improvizat practic o secție de ATI.

Conducerea unității a solicitat ajutorul ministerului, dar nu au primit de ani de zile niciun răspuns, așa că o parte din oxigenul care salvează vieți este asigurat din donații. Incredibil este că în tot acest efort, medicii au reușit performanța de a avea extrem de puține decese. Din aproape 800 de pacienți Covid, au murit doar 7 în ultimul an!

Spitalul Alexandru Borza, Abrud. 3 găuri care leagă 6 butelii de oxigen sunt săpate în pereții clinicii. De două ori pe zi, muncitorii care le alimentează ajung la poarta spitalului și încep încărcarea. O mare parte din oxigenul atât de necesar pacienților Covid este donat de către un patronul care a avut soția internată aici și a supraviețuit.

Acum încearcă să mulțumească pentru șansa primită. Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de Covid și evident nu dispune de secție ATI. Însă ca să nu le moară în brațe pacienții, medicii au improvizat o instalație care să îi țină pe bolnavi pe linia de plutire.

”Am încercat să aducem un surplus față de necesarul de oxigen dat de concentratoare, am montat niște tuburi de oxigen în afara clădirii și prin niște tuburi am tras oxigenul în saloanele unde sunt pacienții. În funcție de necesarul de oxigen a fiecărui pacient.

Am avut pacienți care au necesitat 8 tuburi, alții au 2 tuburi pe zi. Avem 4 persoane nominalizate din muncitorii spitalului care sunt agreați să schimbe tuburile de oxigen și să monteze acele reductoare pe care le vedeți montate pe tuburi.

Ei vin și ziua și noaptea, la orice oră îi solicităm, în decurs de maxim 10 minute sunt aici și schimbă tubul. Sunt planificați și lucrează în ture. Au fost cei de la ISU în control și au considerat că sunt corespunzătoare normelor actuale de siguranță”, spune medicul Horea Presecan

Florin Budescu
magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686