Items filtered by date: Tuesday, 15 December 2020 - Like - stiri Alba Iulia

ALERTĂ ALIMENTARĂ! Biscuiți retrași de la vânzare. Sub nici o formă nu trebuie consumați

Un lot de biscuiți a fost retras de pe piață în urma unei alerte europene privind conținutul peste limita admisă a oxidului de etilenă din semințele de susan utilizate în compoziție, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care cere celor care au cumpărat produsul să nu-l consume și să-l returneze în magazin.

ANSVSA a anunțat prin intermediul unui comunicat că a cerut retragerea de la vânzare a produsului.

”În urma unei alerte europene privind conţinutul peste limita admisă a oxidului de etilenă în seminţele de susan folosite la fabricarea produsului Crackers susan 150g , CROCO iniţiază o rechemare a produsului”, se arată în informarea Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Loturile cu pricina au următoarele caracteristici: – Denumire produs: CROCO BISCUITI CRACKERS SUSAN 150g – Marcă: CROCO – Cod de bare al produsului: 5941194002959 – Prezentare: PUNGA 150g – LOT PRODUS lot L001051120, data fabricatie 05.11.2020 data expirare 02.08.2021.

”Produsele care poartă datele limită de consum menţionate mai sus vor fi retrase de la comercializare şi vor fi distruse. Cu toate acestea, unele dintre aceste produse au fost comercializate înainte de de initierea măsurii de retragere. Cei care deţin aceste produse sunt rugaţi să nu le consume şi să le aduca înapoi la magazin”, mai anunţă ANSVSA.

sursa: magnanews.ro

Simona Cernica 

 

 

 

Read more...

„Taxa pe ambalaj”! 50 de bani pentru fiecare sticlă sau PET cumpărat

Autoritățile încearcă să stabilească termenul exact de când românii vor trebui să plătească o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă sau PET cumpărat. Banii vor putea fi recperati ulterior, dacă returnează ambalajele. Deși, teoretic, sistemul trebuia implementat de la începutul anului viitor, producătorii de băuturi cer acum o nouă amânare.

Vestea introducerii taxei pe ambalaj, a fost primită cu un val de proteste din partea comercianților și producătorilor de băuturi, care spun că nu sunt pregătiți să preia și să depoziteze ambalajele.

Alice Nichita, Președintele Asociației petru Băuturi Răcoritoare, a cerut că proiectul să fie implementat de la 1 Martie și nu 1 ianuarie cum era programat inițial.

„Comercianții vor plăti depozitul corespunzător pentru cantitățile cumpărate, urmând că sumele achitate să fie apoi plătite de către organismul central”, spune Directorul Coaliției pentru Libertatea Comerțului, Constantin Rudnițchi.

Micii comercianți văd măsura că fiind una bună, însă susțin că le este imposibil să colecteze munți de PET-uri și să se ocupe și de transportul lor.

Proprietar magazin: „Îmi mai trebuie încă un magazin că să pot să colectez pe urmă toate sticlele pe care mi le aduce clientul înapoi”
Comercianții și producătorii de băuturi și-ar dori să nu fie sancționați în primul an de implementare a sistemului, dacă nu ating țintele de reciclare. Ministrul Mediului explică, însă, că fără penalități sistemul nu poate funcționa.

“Dacă producătorii nu vor ști că de la o anumită dată vor există niște penalități bineînțeles că mai putem sta încă 10 ani de acum încolo fără sistem. (…) Nu există niciun motiv pentru care am putea să nu credem vreo secundă că românii nu vor înapoia recipientul la magazinele care le pun pe piață.”, a declarat Ministrul Costel Alexe, la dezbaterea publica a Hotărârii de Guvern pentru implementarea sistemului Garanție-Returnare pentru deșeurile din ambalaje

Inițiativa Ministerului Mediului vine în contextul în care România riscă sancțiuni usturătoare din partea Comisiei Europene pentru modul dezastruos în care gestionează depozitarea deșeurilor.

În acest an, pe 1 aprilie, a intră în vigoare nouă taxă de 50 de bani pentru sticlele şi borcanele returnabile. Asta înseamnă că magazinele au fost obligate să accepte pentru depozitare şi reutilizate toate ambalajele marcare ca reutilizabile pe bonul de casă şi în schimb să-i returneze cumpăratorului 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Încă de atunci, Ministerul Mediului anunța că sistemul va fi implementat și pentru alte tipuri de ambalaje.

sursa: magnanews.ro

Simona Cernica 

 

 

 

Read more...

”Rabla pentru electrocasnice 2020” debutează, azi, la ora 12.00

Astăzi începe programul rabla pentru electrocasnice pentru persoanele fizice. Toţi cei interesaţi se pot înscrie în aplicaţia disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Vor primi un voucher electronic, cu valori cuprinse între 200 şi 500 de lei valabil 15 zile.

Voucherul va fi predat exclusiv comercianţilor autorizaţi, de la care pot lua electronice sau electrocasnice care consumă mai puţînă energie electrică, odată cu predarea aparatelor vechi, care sunt reciclate. România este codaşă la colectarea şi reciclarea celor mai periculoase deşeuri casnice. Pentru produsele dificil de transportat, frigidere şi maşini de spălat, clienţii pot solicită comerciantului de la care cumpără produsul nou să preia gratuit produsul vechi de acasă.

Ediţia din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice demarează, azi, la ora 12:00, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, românii se pot înscrie în acest program prin intermediul aplicaţiei informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/.

Conform regulamentului programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, după cum urmează: 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

De asemenea, se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.

După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

„Am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puţin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

În 2019, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

sursa: magnanews.ro

 

 

 

 

Read more...

Olanda se va închide timp de cinci săptămâni

Premierul Mark Rutte a anunțat luni seară că o perioadă de carantină de cinci săptămâni va intra în vigoare săptămâna aceasta în Olanda în încercarea de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, cea mai severă măsură adoptată până acum.

Olanda se va închide timp de cinci săptămâni„, a declarat Rutte într-o intervenţie televizată de la sediul guvernului din Haga, în faţă căruia erau adunaţi protestatari, informează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Strigăte şi fluierături la adresa premierului Rutte au putut fi auzite în timp ce acesta ţinea discursul.

Nu avem de-a face cu o simplă gripă aşa cum cred oamenii din spatele nostru„, a comentat prim-ministrul olandez situaţia, referindu-se la protestatari.

Cetăţenilor olandezi li se recomandă să rămână acasă şi să primească maximum două persoane pe zi, a spus premierul, adăugând că aceste măsuri vor dura până pe 19 ianuarie.

Toate magazinele neesenţiale, cu excepţia supermarketurilor, a magazinelor alimentare şi a farmaciilor, vor fi închise începând de marţi, în timp ce şcolile vor închide începând de miercuri.

Muzeele, cinematografele, sălile de spectacole şi sălile de sport, precum şi grădinile zoologice vor fi, de asemenea, închise, a adăugat Mark Rutte.

Premierul olandez le-a cerut concetăţenilor săi să reducă ieşirile, să nu călătorească în străinătate şi să limiteze la unu, maxim doi, numărul invitaţilor cu ocazia sărbătoririi Crăciunului.

sursa: magnanews.ro

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686