Items filtered by date: Monday, 28 November 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Salariul minim pentru 2017 si proiectul legii salarizarii unitare, discutate in Consiliul National Tripartit

Reprezentanții Executivului au discutat luni, în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim în anul 2017 și au prezentat o serie de modificări propuse în proiectul de lege privind salarizarea unitară.

Guvernul a cerut partenerilor sociali, sindicate și patronate, ca în următoarele două săptămâni să înainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2017, urmând ca până la finalul mandatului, Executivul să stabilească noul salariu minim, conform prevederilor legale.

Premierul Dacian Cioloș a transmis partenerilor sociali că pentru anul 2017 nivelul salariului minim pe economie va fi rezultatul negocierii dintre sindicate și patronate, la fel ca în anii precedenți. Începând de anul viitor, nivelul salariului minim ar urma să fie stabilit printr-un mecanism de calcul, la care lucrează în prezent un grup de experți independenți.

"Am venit la această întâlnire fără idei preconcepute. Suntem deschiși propunerilor partenerilor sociali și suntem astăzi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastră, dar și pentru a continua să lucrăm împreună la un mecanism transparent care să asigure predictibilitate în evoluția salariului minim", a declarat premierul Dacian Cioloș.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai mulți pași, primul fiind centralizarea propunerilor făcute de confederațiile sindicale și de cele patronale, iar ulterior va fi convocat un nou Consiliu Național Tripartit pentru a se ajunge la un consens.

Ministrul Muncii a precizat că pentru a putea asigura predictibilitatea salariului minim pe economie, ministerul a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evoluția nivelului salariului minim brut garantat în plată în România și evaluarea impactului economic și social al aplicării acestuia.

Studiul realizat de Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale include analize și evaluări privind efectele economice și sociale potențiale ale creșterii salariului minim brut garantat în plată. Studiul are caracter de documentare, neavând efecte în stabilirea salariului minim în 2017.

Rezultatele studiului sunt utilizate, într-o a doua fază de cercetare, pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, conform Recomandării specifice de ţară a Consiliului European din data de 8 iulie 2014 privind Programul național de reformă al României.

Mecanismul de stabilire a salariului minim brut garantat în plată este elaborat de un grup de experți independenți, propuși de partenerii sociali, și va fi gata până la sfârșitul anului.

Acest studiu oferă o imagine a persoanelor remunerate în România cu salariul minim și evidențiază expunerea lor la riscul de sărăcie. De asemenea, studiul propune cinci scenarii privind creșterea salariului minim și impactul pe care l-ar avea aplicarea fiecărui scenariu asupra mediului economic.

În prezent, cuantumul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabileşte pe baza următoarelor elemente:

-        art. 3 din Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificată de România în 1975;

-        reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială

-        recomandarea Comisiei Europene cu privire la îmbunătățirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană;

-      factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forţei de muncă.

Astfel, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat de la 500 lei în anul 2008, la 1.250 începând cu 1 mai 2016, iar ponderea acestuia în câştigul salarial mediu brut din România a crescut  de la 29,8% cât era în anul 2008 la 46,62% în anul 2016.

O sinteză cu principalele concluzii ale studiului: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Transparenta/2016/Studiu_salariu_minim_proiect-sinteza.pdf

Studiul integral poate fi consultat la: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Transparenta/2016/Studiu_salariu_minim_proiect.pdf

În ceea ce privește proiectul de lege privind salarizarea unitară, ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că pentru a asigura rezolvarea tuturor inechităților salariale din sistemul public este nevoie de alocarea a 19,5 miliarde de lei până în 2022. Creșterea medie a salariilor plătite din fonduri publice va fi de 37,3 % corelată cu creșterea economică prognozată, iar raportul dintre salariul minim și cel maxim va fi redus la 1/13. De asemenea, ministrul a anunțat că proiectul prevede că cel mai mare salariu va fi al președintelui, dar și că salariul premierului va fi redus cu 300 de lei față de nivelul actual.

Proiectul prevede acordarea de sporuri pentru funcții greu ocupabile (30%),  cum ar fi medicii și specialiștii din domeniul informatic, pentru a compensa situațiile în care recrutarea de personal este dificilă. De asemenea, documentul prevede acordarea de sporuri de performanță în limita a 5% din buget.

"În privința proiectului legii salarizării unitare, vă cer să avem o abordare realistă astfel încât să rezolvăm problema inechităților din sistem și să nu afectăm salariile aflate în plată", a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Proiectul de lege urmează să fie transmis partenerilor sociali în perspectiva consultărilor ce vor avea loc în comisia de dialog social de la Ministerul Muncii.

 

 

 

Read more...

Exponatul lunii decembrie la Muzeul National al Unirii Alba Iulia

 

 

 

Marți, 29 noiembrie 2016, ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii va fi vernisat exponatul lunii decembrie, Fișa biografică a lui Florian Medrea. Exponatul propus consta în fișa biografică a căpitanului Florian Medrea, datând din anul 1934, și totodată cea mai semnificativă piesă din colecțiile muzeului albaiulian care amintește de personalitatea lui.

Bineînțeles că tematica lunii decembrie este ocazionată de apropierea zilei naționale, dar și de proiectul recent lansat al Muzeului National al Unirii, Ținutele Istoriei V. Garda Națională de la Alba Iulia. Căpitan la vremea respectivă și veteran de război, Florian Medrea a fost comandantul Gărzii Naționale, formațiunea militară ce a păzit orașul Alba Iulia și a asigurat buna desfășurare a lucrărilor Marii Adunări Naționale în ziua de 1 decembrie 1918.

Evenimentul  este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

A fost aprobat acordul de colaborare pentru Proiectul Pilot Alba Iulia Smart City 2018

Orange România, împreună cu Primăria Alba Iulia, au aprobat acordul de colaborare pentru proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, prin care au fost propuse soluții de digitalizare a orașului. Conceptul de Smart City al Orange România vine ca răspuns la inițiativa Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) și a avut în vedere Agenda Digitală pentru România 2020.

Concepul de oraș inteligent propus de Orange Romania pune bazele unei platforme deschise și interoperabile ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de Orange Romania și partenerii săi: Civic Alert, Magnasci (uRadMonitor), Tech Lounge, FullscreenDigital, Gebs (Zoniz), Flashnet. 

Platforma creată beneficiază de infrastructura deschisă Orange – rețele 4G, de bandă largă bazată pe fibră optică, IoT LoRa WAN, Wi-Fi, bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești tech. Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș (monitorizare calitate aer, management iluminat inteligent, contorizare inteligentă distribuție apă etc.) din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale (www.apulum.ro) cât și al guvernului (data.dov.ro, ithub.gov.ro) vor fi agregate în platformă și vor permite adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție. Cu ajutorul unei interfeţe deschise și interogabile pentru programarea de aplicaţii (API), orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Smart City.

"Alba Iulia a fost tot timpul cu un pas în față în adoptarea și folosirea unor metode revoluționare care să aducă un plus de calitate vieții locuitorilor săi. Nu este un domeniu atât de facil pe cât pare, tocmai din acest motiv am ales să marcăm kilometrul zero  "al smart-tehnologizării" alături de parteneri de cursă lungă. A sosit timpul ca albaiulienii să își extindă interesul subiectiv și imediat pentru tehnologie, de la nivelul mediului de utilizator casnic, la tot ceea ce poate să ne facă viața mai ușoară în comunitate. Cu Orange nu avem o limită, ci doar dorința unui orizont fără limite, iar anul 2018 este cea mai apropiată țintă pe care ne-am fixat-o. Vom arăta ca locul în care s-a născut România este locul în care se va naște România modernă" a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

„Suntem onorați să contribuim la crearea primului Smart City din România. În următoarele șase luni ne vom concentra pe instalarea soluțiilor propuse administrației Alba Iulia, după care va urma partea de analiză a rezultatelor, recalibrare și deschidere a infrastructurii pentru alte aplicații. Soluțiile de conectivitate, inovația, colaborarea cu start-up-urile locale sunt elemente importante ale strategiei Orange, motiv pentru care platforma pe care o creăm va fi interoperabilă între soluții. Alba Iulia Smart City 2018 reprezintă un alt pas spre digitalizarea României" a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer la Orange România.

Conceptul Orange România pentru proiectul-pilot Alba Iulia Smart City 2018 include:

§  Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice (în Cetatea Alba Carolina, în autogări, în gară, în licee și universitate)      

§  Soluție de transport public inteligent în 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia, ce include accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru călători, accesul în timp real la informații de poziționare, viteză și direcție de deplasare mijloc de transport pentru compania de transport public

§  Soluție de comunicare cu cetățenii prin hotspoturile Wi-Fi și prin aplicația E-Alba Iulia

§  Vizualizarea și optimizarea traficului pedestrian și al mijloacelor de transport public, prin adaptarea soluției Orange Business Retail Analytics

§  Infrastructura LoRa WAN prin care vor comunica aplicațiile și dispozitivele conectate la internet

§  Soluție de măsurare a calității aerului, uRadMonitor, ce oferă informații asupra nivelului de poluare din oraș și zona limitrofă

§  Soluția de promovare turistică și interacțiune cu cetățenii ce include 250 de beacon-uri instalați în aproximativ 225 de obiective (muzee, universitate, cetate, restaurante, statui, catedrale) ce vor transmite informații despre acestea direct pe telefonul mobil al vizitatorilor

§  Soluție de management al iluminatului public prin instalarea a 100 de dispozitive furnizate de Flashnet pe stâlpii de iluminat prin care să fie controlate de la distanță programul de funcționare și intensitatea luminii. Dispozitivele trimit alarme și oferă informații în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp

§  Soluție de management și contorizare inteligentă a sistemului public de distribuție a apei prin 50 de dispozitive ce trimit, de asemenea, alerte legate de pierderi

§  Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city și monitorizarea sistemului prin platforma Business Internet Security

§  Secțiune dedicată Proiectului Pilot Smart City Alba Iulia în cadrul programului de accelerare a startup-urilor Innovation Labs 2017, unde infrastructura va fi deschisă pentru dezvoltatori

§  Soluția Civic Alert, prin care cetățenii raportează către Primărie problemele orașului, statusul tichetelor deschise putând fi urmărit în timp real pe website-ul Primăriei

§  Soluția de clasă digitală ce conține tablete, conținut didactic digital, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat.

Includerea Primăriei Alba Iulia în proiecte cu finanțare europeană (Horizon 2020) câștigate de Orange România pe utilizarea arhitecturii și  tehnologiei 5g în aplicații de tip smart city. Astfel de proiecte vor ajuta la cofinanțarea Proiectului Pilot de Smart City în Alba Iulia.

 

 

 

 

 

 

 

Read more...

Expozitie - Viata cotidiana in Primul Razboi Mondial

 

 

 

Marţi, 29 noiembrie 2016, ora 13, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziţiei „Până la facerea acestei cărţi sunt sănătos ... Viaţă cotidiană în Primul Război Mondial”.

Expoziția își propune să surprindă  viaţa celor din spatele frontului în timpul Primului Război Mondial. Acest lucru se va realiza cu ajutorul calendarelor populare tipărite între anii 1915-1918, a circularele bisericeşti care transmiteau ordonanţele guvernului referitoare la măsurile necesare în vreme de război (raţionalizarea hranei, interzicerea consumului de carne, transformarea şcolilor în spitale), a ziarelor şi revistelor apărute la Braşov, Sibiu, Blaj şi Orăştie, dar şi prin intermediul câtorva scrisori scrise de soldaţii aflaţi în spitale.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba și Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Programul de circulatie al STP SA Alba Iulia in perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2016

Cetățenii municipiului Alba Iulia și oaspeții care vor vizita orașul cu prilejul Zilei Naționale a României vor putea circula cu autobuzele Societății de Transport Public Alba Iulia pe orice traseu, în toate zonele tarifare, întreaga zi, achitând prețul unui singur bilet care va fi valabil pe tot parcusul zilei de 1 Decembrie 2016. În acest fel, STP încearcă să încurajeze cât mai multă lume să vină în Capitala Marii Uniri cu prilejul acestei zile speciale pentru toți românii.        

             Programul de circulație  în perioada 30.11.2016-04.12.2016 va fi următorul:

- în data de 30.11.2016- program de duminică;

- în data de 01.12.2016 - program de duminică;

- în data de 02.12.2016- program de sâmbătă;

- în data de 03.12.2016- program de sâmbătă;

- în data de 04.12.2016- program de duminică.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informații suplimentare privind costul unei călătorii în data de 1 Decembrie 2016, zonele tarifare și prețul  biletelor:

Un bilet costă 2,5 lei în zona tarifară 1 (în interiorul orașului) și este în mod normal valabil o oră pe toate traseele STP, dar, cu prilejul Sărbătorii Zilei Naționale, acest bilet își va prelungi valabilitatea la o zi. Și biletele cu preț diferit, aferente celorlalte zone tarifare, vor fi de asemenea valabile întreaga zi. Biletele achiziționate prin SMS sauonline cu cardul, direct de pe telefonul mobil prin aplicația mobilPay Wallet , la prețul de 0,45 euro plus TVA, sunt valabile doar în zona tarifară 1.

Există șapte zone tarifare, marcate prin culori distincte, pentru care se aplică tarife diferite pentru abonamente și biletele de călătorie. Valabilitatea biletelor este diferită, între 60 – 120 de minute, în funcție de zona tarifară, pentru a permite fiecărui călător să beneficieze de cel puțin 30 de minute în zona 1 (municipiul Alba Iulia) în prețul aceluiași bilet.

Zona tarifară 1 (roșu) cuprinde municipiul Alba Iulia. Prețul unui bilet valabil 60 de minute (din momentul validării) este de 2,5 lei.

Zona tarifară 2 (orange) cuprinde localitățile: Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru și Ciugud. Prețul unui bilet valabil 60 de minute este de 4,5 lei.

Zona tarifară 3 (galben) cuprinde localitățile: Hăpria, Totoi, Șeușa,  (biletul costă 5,5 lei și este valabil de 60 de minute), Șard , Oiejdea și Ighiu (tarife curpinse între 2,5 lei-5,5 lei/60 minute în funcție de stațiile de îmbarcare ale călătorilor).

Zona tarifară 4 (verde) cuprinde localitățile: Țelna, Bucerdea Vinoasă (prețul unui bilet valabil 60 de minute este de 5,0 lei.), Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra și Mesentea (prețul unui bilet valabil 70 de minute este de 6,0 lei).

Zona tarifară 5 (indigo) cuprinde localitățile: Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus. Prețului biletului este de 6,5 lei, iar valabilitatea este de 90 de minute.

Zona tarifară 6 (gri) acoperă traseul Alba Iulia – Poiana Galdei. Prețul unui bilet valabil 90 de minute este de 7,0 lei.

Zona 7 (maro) acoperă traseul Alba Iulia – Întregalde. Prețul unui bilet de călătorie, valabil 120 de minute, este de 10 lei.

Perioada de valabilitate a tuturor acestor bilete se prelungește cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2016, la o zi. Astfel, de Ziua Națională a României, călătorii pot circula întreaga zi pe traseele STP achitând o singură călătorie, la prețul aferent zonei tarifare respective.

Comunicat de presă - 28 noiembrie, Alba Iulia

  

 

 

 

Read more...

2 Decembrie, declarata zi libera pentru salariatii din sectorul public

Executivul a stabilit, printr-o Hotărâre, ca ziua de vineri, 2 decembrie 2016, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, după cele două zile nelucrătoare de sărbătoare legală, de 30 noiembrie şi 1 decembrie, respectiv după Sfântul Andrei și Ziua Națională a României. 

Astfel, potrivit prevederilor hotărârii, ziua de 2 decembrie va fi recuperată sâmbătă, 17 decembrie 2016, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 16 decembrie 2016.

Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraților şi altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 decembrie 2016 şi nici participanților în aceste procese.

Totodată, dispozițiile nu se aplică angajaților din cadrul Trezoreriei statului care desfășoară activități stabilite prin Normele metodologice privind încheierea exercițiului bugetar al anului 2016, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

 

 

 

Read more...

Un nou premiu pentru Alba la Festivalul- Concurs International „Muzica Inimii Mele”

Tânăra interpretă Adelina Bunea, cursantă a Şcolii de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, a adus un nou premiu muzical pentru judeţul Alba. Tânăra a câştigat la sfârşitul săptămânii trecute Festivalul Concurs Internaţional „Muzica Inimii Mele” de la Satu Mare, eveniment ajuns în acest an la cea de-a X-a ediţie. La acest concurs au ajuns in finala 33 de concurenti din 14 localităţi din ţară, precum şi din Ungaria.

Trofeul festivalului a fost obţinut de Adelina Bunea, tânăra reuşind să impresioneze juriul prin modul in care a reuşit sa interpreteze cu multa sensibilitate, acurateţe şi multă siguranţă cele doua melodii cu care s-a înscris în concurs. Printre câştigătorii acestei ediţii se numără şi Andreea Vlas, absolventa a clasei de Canto muzică uşoară din Cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, care a obţinut o menţiune.

Juriul de concurs a fost alcătuit din Călin Ionce – preşedintele juriului, compozitor şi profesor din Baia Mare, Varga Miklos – profesor din Teglas (Ungaria), Nagy Katalin – realizator de programe City Radio, Tincuţa Fernea – finalistă la Vocea României şi Manuela Rogoz din partea Consiliului Judeţean.

Cred foarte mult în tinerii talentaţi şi ambiţioşi. Mă bucur de fiecare dată şi trăiesc cu emoţie fiecare moment atunci când elevii mei urcă pe scena sau sunt într-o competiţie la fel cum a fost şi cea din acest week-end, unde au evoluat tineri extrem de talentaţi şi foarte bine pregătiţi. Speram să obţinem un premiu, dar nu ne-am gandit ca acesta va fi Trofeul. Juriul a fost foarte impresionat de originalitatea cu care Adelina a interpretat cele două melodii. Bravo Adelina, bravo Andreea şi multumim domnului manager Alexandru Pal pentru sprijin, susţinere şi pentru încrederea pe care o acordă tinerelor noastre talente. Mulţumim organizatorilor acestui festival pentru căldura şi ospitalitatea cu care ne-au primit şi pentru modul exceptional în care a decurs intregul eveniment a spus prof. Marinela Popa, şeful Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Şcoala de Arte şi Meşteşuguri a fost înfiinţată în 1969, iar din 2007 funcţionează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Şcoala vine în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă şi se vrea a fi o „pepinieră” de specialişti talentaţi pentru celelalte servicii. Disciplinele din cadrul şcolii sunt: arte plastice, arte vizuale moderne, arte vizuale clasice, canto muzică populară, canto muzică uşoară, teorie şi solfegii, chitară, instrumente de suflat, instrumente cu clape, teatru, dans modern, dans de societate, dans popular, ţesături şi cusături tradiţionale, ceramică, arta lemnului, pictură religioasă.

Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed