Items filtered by date: Friday, 18 November 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Serile Skepsis!

Serile Skepsis este un eveniment tradiţional în programul propus în fiecare an de Grupul Skepsis spectactorilor. Acesta reuneşte de obicei două spectacole atractive din repertoriul grupului. În acest final de an, Serile Skepsis reprezintă punctual final al proiectului Stagiunea cu Skepsis 2016, propunând publicului două spectacole inedite prin specificul lor, ambele purtând amprenta abordării cu Skepsis.

Vă oferim aşadar Marţi, 22.11.2016, ora 19.00, la casa de Cultură a Studenţilor, spectacolul Întâlnire prin Corespondenţă, după Eric Emmanuel-Schmitt, cunoscut dramaturg, scriitor şi regizor de film. Piesele sale de teatru sunt considerate lucrări de referinţă şi sunt prezentate în toată lumea bucurându-se de o largă popularitate. Înţelepţii spun că nimic nu este întâmplător în lume, nici măcar o întrebare nu se naşte la întâmplare, ci exact atunci când trebuie pentru a genera o revelaţie.  Un spectacol, o întâlnire aparent întâmplătoare, dar care se dovedeşte treptat a fi un providenţială pentru personajele implicate. Ce înseamnă a iubi cu adevărat? Există un echilibru în lupta dintre nevoile noastre egoiste şi nevoia de a dărui necondiţionat?... Iată doar câteva întrebări care ne provoacă să urmăm un drum sau altul urmărind aceeaşi destinaţie..

Joi, 24.11.2016, vă invităm la premiera spectacolului Zamolxe – mister păgân- bazat pe piesa de teatru cu acelaşi titlu semnată de Lucian Blaga. Un teatru de mister, cu caracter mistic, reflectând natura profundă a autorului. Teatrul lui Blaga nu este unul facil, textele sale fiind încărcate de idei şi semnificaţii care provoacă actorii şi publicul la o călătorie interioară, în căutarea adevărului care transcende realitatea. Vă propunem să fiţi martori la o poveste care se desfăşoară treptat, în episoade... o poveste despre adevăr, despre credinţă şi încercările ei, despre putere şi conflict, în atmosfera de mister a unor timpuri imemoriale... urmând paşii lui Zamolxe.

Biletele - 10 lei (pret intreg) si 5 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari), pot fi găsite începând de luni, 21.11.2016, la secretariatul Casei de Cutură a Studenţilor, între orele 10.00 – 15.00 sau la intrare. Fondurile obtinute astfel vor fi investite în reeditarea proiectului pentru anul următor.

Evenimentul este realizat în cadrul Proiectului Stagiunea cu Skepsis 2016, desfăşurat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016, un proiect de tineret, bazându-se pe motivarea acestuia de a se implica în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului  şi de a participa la dinamizarea viaţii sale socioculturale. Prin acest proiect trupa de teatru şi umor Skepsis pregăteşte şi oferă publicului albaiulian o serie de spectacole de teatru şi divertisment şi de teatru de stradă cu specific medieval.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Grupul   Skepsis

 

 

 

 

Read more...

ANOFM: Masuri de stimulare a ocuparii mai atractive pentru someri si angajatori

Măsurile de stimulare a ocupării vor fi mai atractive pentru cele două categorii de beneficiari ai serviciilor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM): persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori, începând cu luna decembrie, potrivit unui comunicat al instituției, citat de Agerpres.

ANOFM precizează că prin modificările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și al ocupării forței de muncă sunt introduse noi servicii acordate șomerilor, crește cuantumul primelor de mobilitate și se modifică modalitatea de acordare a acestora, este introdusă prima de activare și cresc subvențiile acordate agenților economici pentru angajarea șomerilor.

În categoria primelor de mobilitate se încadrează prima de instalare și prima de încadrare. Prima de instalare se va acorda persoanelor înregistrate ca șomeri care se încadrează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de cea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de instalare se va acorda în două tranșe (50% data instalării și 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferențiat astfel: 12.500 lei pentru șomerii care se încadrează în muncă, într-o altă localitate și își schimbă domiciliul sau reședința; 15.500 lei pentru șomerii care sunt însoțiți de membrii familiei care își schimbă domiciliul; în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi 3.500 lei.

Persoanele care au locuința asigurată sau cheltuielile de cazare sunt suportate de angajator primesc prima de instalare într-o singură tranșă la data instalării. Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.

ANOFM precizează că prima de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați care se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul stabil sau reședința. Cuantumul primei de încadrare se calculează în funcție de numărul de kilometri (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) proporțional cu numărul de zile în care își desfășoară efectiv activitatea la angajator.

Primele de mobilitate (prima de încadrare și prima de instalare) se acordă persoanelor șomere care au domiciliul/reședința sau își stabilesc noul domiciliu/reședința în zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate. Acesta se aprobă și se actualizează prin hotărâre de Guvern.

Planul de mobilitate va include comunitățile marginalizate cu grad 3 și 4 de sărăcie și arealele prioritare pentru dezvoltare asumate prin Memorandumul cu tema dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană — Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Iași și Vaslui).

Conform ANOFM, modificările Legii nr. 76/2002 prevăd introducerea primei de activare. Astfel, șomerii înregistrați, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, pot primi o primă de activare de 500 de lei, neimpozabilă, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.

Totodată, începând cu luna decembrie, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai instituțiilor de învățământ (indiferent de nivel) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei. În cazul persoanelor cu dizabilități subvenția se acordă timp de 18 luni.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, persoane cu dizabilități, șomeri de lungă durată, tineri NEET sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei.

Toate aceste prevederi vor intra în vigoare în decembrie 2016, după aprobarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Acest document se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familei și Protecției Sociale, până în data de 23 noiembrie 2016.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed