Items filtered by date: Wednesday, 08 July 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Aurul si argintul antic al Romaniei, pana duminica 12 iulie

Expoziția Aurul și argintul antic al României va mai fi găzduită de Sala Unirii din Alba Iulia doar până duminică 12 iulie. Deja expoziția s-a bucurat de un număr record de vizitatori, în perioada 4 iunie - 5 iulie, nu mai puțin de 25.000 vizitatori au trecut pragul muzeului pentru a admira artefactele antice de aur și argint expuse.

Expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României” reprezintă un amplu proiect muzeografic, iniţiat şi organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu 31 de muzee de istorie şi arheologie din toată ţara, care participă la acest proiect cu cele mai reprezentative piese din aur şi argint aflate în patrimoniul lor. Au fost reunite astfel peste 1000 de podoabe din metale preţioase, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnaşament, piese de veselă, eşalonate ca întindere cronologică pe perioadă de peste șase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic și Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea î.Hr. — secolul al VII-lea d.Hr.). 

MNU Alba Iulia participă la această expoziție cu 13 piese arheologice, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.
În vitrinele expoziţiei vor putea fi admirate piese din tezaurul de la Pietroasa, binecunoscut sub numele de ”Cloşca cu pui”, piese din inventarul ansamblurilor princiare geto-dacice de la Craiova, Cucuteni – Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol, Peretu, brăţările dacice polispiralice de aur descoperite la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Perşinari, Sacoşu Mare sau Ostrovu Mare din epoca bronzului.

Read more...
Subscribe to this RSS feed