Items filtered by date: Tuesday, 14 July 2015 - Like - stiri Alba Iulia

O viata pusa in slujba luptei impotriva discriminarii, recunoscuta in cadrul unei expozitii internationale

Institutul pentru Drepturile Civile Birmingham (BCRI)  organizează expoziția “Let Us Now Praise the Roma”de Karen Graffeo în perioada 16 iulie – 30 septembrie 2015.
În cadrul acestei expoziții, domnul Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației Pakiv România, are onoarea de a reprezenta imaginea luptei pentru drepturile omului, a luptei împotriva rasismului.
Expoziția documentară, găzduită în Odessa Woolfolk Galeria din cadrul BCRI, este dedicată culturii rome și însumează 15 ani de participare și observare a vieții de zi cu zi a romilor din Europa a americancei Karen Graffeo, profesor asistent de artă și fotografie la Universitatea din Montevallo din Alabama.
Karen a avut primul contact cu comunitățile rome în Italia, în 1999. De atunci a început să fotografieze și să studieze modul de trai, obiceiurile, tradițiile romilor îndrăgostindu-se de spiritul roma. Acolo unde unii vedeau doar sărăcie, ea vedea putere și curaj. Toate acestea Karen le povestește prin imaginile care compun îndrăzneața expoziție “Let Us Now Praise the Roma”.  “Eu nu am privit cultura roma ca turist sau ca jurnalist. M-am dus ca un artist, ca un participant și observator. Doresc să vă împărtășesc valori din cultura romă, din bogăția umană și curajul populației rome. Această expoziție este o imagine autentică a romilor, care poate să deschidă porțile demnității și să rupă bariere și prejudecăți”, a declarat Karen Graffeo.
 
“Istoria recentă ne arată că modelul integrării comunității afro-americane în societate poate fi aplicat în mod similar și în cazul societăților în care conviețuiesc minorități de etnie romă. Chiar dacă etnicii afro-americani și etnicii romi și-au început  drumul spre emancipare în același fel, având o ideologie aproximativ asemănătoare, se poate spune că situația afro-americanilor s-a îmbunătățit mult mai mult, până în prezent, decât cea a etnicilor romi.
În consecință, întreaga societate are de învățat din erorile de gândire și ulterior manifestate față de minoritatea romă, cât şi cea afro-americană, însă acest lucru nu trebuie sa fie un impediment în construirea unei societăți bazate pe respectarea libertății, a demnității și a egalității, atât economice cât și sociale.
Tocmai de aceea de-a lungul întregii mele cariere am militat, am luptat și am pledat pentru combaterea violenței și a discriminării împotriva minorității roma, co-existența multietnică și înțelegerea comună”, susține Gruia Bumbu.
 
Misiunea BCRI este de a lămuri fiecare generatie despre drepturile civile și umane prin explorarea trecutului nostru comun și lucrează împreună în prezent pentru a construi un viitor mai bun. BCRI deschis în 1992  prezintă o imagine în profunzime a Mișcării Drepturilor Civile, în special în Birmingham, de dinainte de începuturile mișcării și până astăzi prin lupta internationala pentru drepturile universale ale omului. BCRI este un loc de cercetare, o instituție de predare și un recunoscut centru de învățare pentru oameni de toate vârstele și categoriile sociale. În fiecare an, BCRI implică mai mult de 150.000 persoane, prin excursii și expoziții, precum și școală și comunitate, programe publice, evenimente speciale, și colecții arhivistice.  
Read more...

Clasamentul celor mai nocive marci de ciocolata din Romania

În urma unui studiu, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) a făcut un clasament după numărul de E-uri a câtorva din mărcile de ciocolată ce pot fi găsite pe rafturile magazinelor din România.

Metoda de lucru a celor de la „Protecţia Consumatorului” după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcţie de numărul de E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de substanțe considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor dulciuri.

Conform studiului, pe primul loc în clasamentul E-urilor conţinute de ciocolată, cu maximul de opt, se află  Novatini (cu cremă căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine). Şapte E-uri conţin: Primola Fresh CherryPrimola Fresh LemonNovatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine.
În schimb, Primola Fresh MintNovatini CappuccinoAfricana (cu cremă de capşuni), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi căpşuni) au în compoziţie câte şase E-uri.
Cinci astfel de aditivi conţin SchogettenAnidor (Croquant – lait and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni), Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka Raspberry Cream.

În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi CherryCarrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.

Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar „un E”.

În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin niciun E.

Cei mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertază, respectiv E322 – lecitină din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat şi E330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate.

 

Read more...

Coloreaza-ti viata cu sunete !

Duminică, 19 iulie, începând cu ora 17:00, <<leuții>> clubului de voluntariat non-guvernamental, LEO Fortress Alba Iulia organizează cea mai ,,colorată” și ,,gălăgioasă” paradă a bicicletelor.

Evenimentul va lua startul în parcul Custozza, unde așteptăm persoane de toate vârstele pentru a lua parte la ,,marșul bicicletelor”. Traseul presupune turul Cetății Alba Carolina, cu oprire la diferite monumente.

Prin acest eveniment urmărim conștientizarea populației în legătură cu importanța mersului pe bicicletă și a stilului de viață sănătos. Totodată vrem să facem cunoscută situația dificilă în care se află micuțul Gabriel Murariu și importanța auzului în viața de zi cu zi.

Așadar, vă așteptăm în această dată, plini de entuziasm și cât mai colorați, să aducem împreună zâmbete pe fețele albaiulienilor.

Despre Gabriel Murariu: Gabriel este un baiețel în vârstă de 11 ani, care, din păcate, s-a născut cu probleme auditive. Acesta nu poate auzi nimic, fără aparatul Nucleu Freedom de care are mare nevoie. În anul 2007, un suflet mare l-a ajutat pe Gabriel să ajungă la o clinica din Italia, unde i s-a făcut operația de implant cohlear. Chiar și cu aparatul, Gabriel nu aude decât cu o singură ureche, cea la care i-a fost făcut implantul chirurgical. Aparatul de care are nevoie costă 9000€, compatibil cu cipul implantat pe creier și se poate cumpăra din Germania, America, sau de la Firma Cohlear – București, care cunosc povestea lui Gabi. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed