Items filtered by date: Wednesday, 01 July 2015 - Like - stiri Alba Iulia

1 iulie vine cu scumpiri si ieftiniri

Prima zi de iulie vine cu o serie de modificări de prețuri, dar și cu o modificare a salariului minim pe economie. Salariul minim crește cu 75 de lei. Cea mai mică leafă din România va ajunge astfel la 1.050 de lei brut, informează Stiripesurse.ro.

Aproape 1,4 milioane de oameni vor beneficia de această măsură. „Din cei 1.388.000 de salariaţi, 488.000 sunt bugetari și 900.000 sunt din mediul concurențial”, spune Rovana Plumb, ministrul Muncii.  Și salariile personalului nedidactic vor fi mărite cu 12 procente. Creşterea lasă însă România tot pe penultimul loc în UE la nivelul salariului minim, potrivit Digi24.

"Avem creștere economică care ne permite să avem spațiul fiscal pentru a mări salariile și pensiile. Discutăm o ordonanță prin care majorăm, conform acordului cu sectorul de educație, cu 12% salariile personalului nedidactic, auxiliar. Pentru sectorul de educație, profesori, mai avem a doua treaptă de majorare, cu 5%, în septembrie, după cea de la începutul anului cu 5%", a mai declarat Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a  mai precizat  că 300 de mii de familii cu venituri mici vor primi în continuare ajutoare sociale, chiar dacă alocațiile pentru copii s-au dublat.

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, șoferii prinși pe picior greșit în trafic vor plăti mai mult. Dacă ieri valoarea unui punct de amendă era 97,5 lei, de astăzi este 105 lei.

De la 1 iulie vom plăti mai mult pentru gaze. Preţul lor va creşte  de la 53 la 60 de lei pe megawatt oră. Este prima scumpire dintr-un şir care va continua în următorii ani. De anul viitor, gazele se vor scumpi cu câte şase lei pe megawatt-oră în fiecare an, până în 2021. Atunci, preţul gazelor se va apropia de 100 de lei pe megawatt.

Curentul, în schimb, se va ieftini cu aproape un procent, în iulie. Preţul va fi menţinut însă doar jumătate de an. Din 2016, facturile la energia electrică vor fi mai mari cu până la zece procente. Iar asta pentru că populaţia va suporta certificatele verzi pe care nu le vor mai plăti marile combinate.

Tot de la 1 iulie se ieftinesc şi medicamentele compensate, cu 20%. Guvernul trebuia să reducă aceste preţuri încă de acum trei ani, potrivit unui ordin de ministru din 2009.

 

Read more...

Iohannis il primeste joi la Cotroceni pe secretarul general al NATO

Președintele Klaus Iohannis îl va primi joi la Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizita oficiala în România, se arată într-un  comunicat al Administrației Prezidențiale.

Jens Stoltenberg sosește joi în România, urmând să se întâlnească și cu ministrul Apărării Mircea Dușa și să viziteze sediul Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU) din București, potrivit unui comunicat al MApN.

Prima întâlnire a președintelui Iohannis cu Jens Stoltenberg a avut loc la Bruxelles, în prima vizită externă pe care șeful statului a făcut-o după preluarea mandatului, atunci temele de discuție referindu-se la finanțarea Armatei, în condițiile evoluțiilor de securitate din regiune, la baza de la Deveselu și la prezența României în Afganistan.

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed