Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Monday, 29 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

NATO sperie Rusia cu armele din Romania

Statele Unite vor aduce tancuri, artilerie ;i alte echipamente militare în Europa Centrala și de Est, inclusiv în România, a anunțat săptămâna aceasta Ash Carter, secretarul american al apărării.

Un document furnizat de armata americană arată că echipamentele desfășurate preventiv de SUA vor include circa 250 de tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley și obuziere autopropulsate. Mai mult, odată cu suplimentarea trupelor din Europa, SUA vor să aducă și misteriosul avion de vânătoare invizibil F-22.

Mișcarea, spun americanii, vine ca un semn de susținere a aliaților din NATO în contextul intervenției ruse din Ucraina. Aceste planuri militare au declanșat o reacție nervoasă a rușilor.

Un oficial din Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că desfășurarea de tancuri și armament greu în state membre ale NATO la granița cu Rusia ar reprezenta cea mai agresivă acțiune americană de la sfârșitul Războiului Rece.

Președintele Vladimir Putin a anunțat chiar că “forțele nucleare ruse vor fi dotate, în 2015, cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale”.

Mai mult, Polonia și România devin în mod automat ținte potențiale pentru Moscova, deoarece găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă, a afirmat miercuri secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov.

Unii analiști militari consideră că asistăm la o etalare de tehnică militară care nu a fost testată încă în conflicte reale. Lucru care nu este chiar îmbucurător. Despre unele din armele pregătite să intervină într-un eventual conflict deschis nici măcar nu s-a auzit pana acum.

Este vorba despre rachetele invizibile, adică acelea care nu pot fi văzute de radarele inamice decât în momentul impactului. În cazul unui avion, de pildă, care este atacat cu o asemenea rachetă, pilotul nu vede pe radar că este ceva pe urmele lui decât atunci când este prea târziu.

“Marea Britanie a dezvoltat, începând cu anul 2000, un nou sistem de rachete. Cel mai performant este Supersonic Antiship Missile. Este vorba de rachete cu tehnologie stealth antinavale nedetectate de radar și care au obținut clasificarea de cel mai înalt grad de securitate în rezistență la ECC (contramăsuri electronice) și la dispozitive- capcana folosite în ofensiva antiaeriană. Raza acestor rachete este de 180 km. Sunt arme supersonice cu viteză foarte mare, care reduc la minimum riscul de interceptare. O altă racheta tactică de mare capabilitate folosită în marina militară a Regatului Unit este ASTER. E vorba de un sistem aerodinamic convențional de control, care poate intercepta și distruge alte rachete. Reprezintă un sistem de rachete cu acțiune combinată și multiple ținte, având o viteză de 800 m/s. Iată că statele dezvoltate din cadrul NATO au nu doar avioane invizibile care folosesc tehnologie stealth, ci și rachete invizibile care sunt mai puțin cunoscute de opinia publică”, a declarat analistul militar Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, expert în cadrul Centrului Internațional de Criminalitate Informațională din SUA.

Un alt sistem de mare precizie care poate efectua bombardamente devastatoare e MLRS (Multiple Launch Rockets System). Fiecare rachetă poate duce 50 de bombe capabile să distrugă tancuri de top. Acest sistem poate ghida rachete către țintele inamice în număr de 12/minut, pe o rază de 30 km.

“Costurile reduse ale acestei rachete asigură viitorul ei și al armelor navale «de suprafață »”, a adăugat Sebastian Sârbu.

În zonă vor fi trimise de NATO și avioanele multirol F-22 cu tehnologie stealth, care fac parte din categoria avioanelor invizibile (nedetectabile de radar).

Superioritatea acestora constă în faptul că pot intercepta semnale inamice, pot folosi arme electronice și execută misiuni de luptă aer-aer/ aer-sol, constituind componenta critică a forțelor aeriene tactice americane.

Departamentul de Apărare al SUA și Congresul american au interzis producerea avioanelor multirol F-22 încă din 2009, ca urmare a costurilor ridicate - 300 de milioane de dolari bucata - și a lipsei misiunilor aer-aer. De asemenea, exportul acestui avion a fost interzis cu desăvârșire, pentru a se proteja secretul tehnologic.

După oprirea liniei de producție a avioanelor “invizibile” F-22 Raptor, americanii au dezvoltat proiectul F-35, mai ieftin (150 de milioane de dolari), tot invizibil și pretabil la export, deoarece nu are înglobată partea secretă a tehnologiei F-22.

“Rusia este determinată în a începe o ofensiva militară. Scenariul războiului total trebuie privit ca o ultimă carte pe care o poate juca Rusia, dar numai în contextul unei escaladări grosso modo a acțiunilor Occidentului”, este de părere Sebastian Sârbu.

Un alt analist militar, Silviu Crăescu, merge chiar mai departe: “Rusii se simt acum încolțiți. Vor încerca să ia înapoi Balcanii și Marea Neagră, nu au altă soluție. Acest lucru trebuie să se întâmple pentru ei în maximum 6 ani. Altfel, vor dispărea ca mare putere mondială”.

La categoria blindate, NATO a adus tancul american Abrams, care va lupta alături de cel românesc, TR-85M1. Pot ele face fata celor rusești? Cele mai bune școli de blindate din lume sunt cele ale Germaniei și Rusiei, sunt de părere specialiștii...

Oficial, cele mai moderne tancuri sunt M1 Abrams (SUA), Challanger (Anglia), Leclerc (Franța), Leopard (Germania), Merkava (Israel) și T-90 (Rusia). Pe lângă ele s-a strecurat nu demult și TR-85M1, tancul românesc. Ca prețuri, diferența este destul de mare între aparatele occidentale - M1 Abrams, de pilda, costa 5,4 milioane de dolari, iar englezescul Challenger, 4,2 milioane de dolari - și cele rusești de aceeași generație, adică T-90, al căror preț ajunge la jumătate: 2,8 milioane de dolari.

La acest capitol, TR-85M1 românesc, în varianta cu un motor mai puternic decât cel clasic, de 860 de cai, este imbatabil, la prețul de 1,5 milioane de dolari bucata. Istoria lui TR- 85M1 e simplă: în 1997, tancul românesc TR- 85 a intrat în modernizări și, printr-o colaborare româno-franco- israeliană, a ieșit un tanc la standardele actuale ale NATO.

TR-85M1 poate trage cu o cadență de 7 lovituri pe minut, dacă stă pe loc, și 4 lovituri pe minut în mers. Împotriva tancurilor inamice folosește proiectile ce pot perfora un blindaj gros de o jumătate de metru. Are un tun de calibrul 100 mm și poate lovi ținte prin ochire directă la 6 km sau prin conducerea indirectă a focului, pe coordonate transmise de cercetași, la distanță de 14,6 km. Un alt avantaj al tancului românesc este și prețul de întreținere foarte mic.

 sursa: corectnews.com

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686