Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Wednesday, 24 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Drama copiilor care au parintii la munca in strainatate

PSIHOLOG: “VIAȚA COPILULUI, UN PREȚ MULT PREA MARE PENTRU UN JOB ÎN STRĂINĂTATE

 

Chiar dacă trăim în epoca Social Media, în care distanța nu mai reprezintă un impediment în procesul de comunicare, aceste unelte moderne nu pot înlocui mângâierile și îmbrățișările părinților, care au decis să plece în străinătate pentru a le oferi celor rămași acasă o viață mai bună, sunt de părere psihologii.

Potrivit situației prezentate de Direcția Protecția Copilului, la finele anului 2012, erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor, un număr total de 79.901 copii cu părinţi plecaţi la muncă în afară României. Dintre aceștia, 41% erau complet lipsiți de grija părintească: 22.993 copii aveau ambii părinți plecați în afară, iar 9.991 proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat.

Specialiștii consideră că acest fenomen poate genera o serie de efecte năucitoare care-i poate afecta viața emoțională a unui copil. Dintre cele mai des întâlnite efecte identificate de specialiști, se enumeră: depresia (care poate conduce și la sinucideri), scăderea performanțelor școlare sau chiar abandonul școlar.

Psiholog: Când pleacă unul dintre părinți, copilul este parțial afectat, când pleacă și mama și tata, copilul trăiește abandonul”

Psihologul Maria Verdi consideră că, în contextul în care familia este celula de bază a societății și o societate construită din familii sănătoase are rădăcini puternice, copiii crecuți în familii armonioase, unite, sunt predestinați succesului și împlinirii. “Suntem contemporanii expansiunii, cunoașterii, noului. În perioada în care avem de toate, inclusiv multe libertăți, a da naștere și a crește un copil în țara noastră a devenit un lux. Deficitul  locurilor de muncă și veniturile câștigate în propria țară fac ca tot mai mulți români să aleagă calea pribegiei. Este mult mai ușor de obținut un job în străinătate decât în țară, mult mai bine plătit. Deși totul pare gratuit, să ai un copil, să-l crești, să-i cumperi rechizite, uniformă școlară, să-i asiguri alimentația corectă, sănătatea, să-l întreții în facultate, presupune sacrificii din partea părinților. În familiile cu 2-3 copiii, costurile depășesc posibilitățile finaciare ale părinților”, declară psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Totodată, specialistul afirmă că este mult mai greu în mediul urban, unde cei mici iau contact cu tehnologia avansată, iar pregătirea temelor, materialele necesare, meditațiile suplimentare cresc cu mult cheltuielile. La toate acestea, spune psihologul, se adaugă telefonul modern, tableta, calculatorul, cărțile, caietele speciale, vestimentația de firmă, zilele de naștere în localuri. “Ce face părintele în această situație? Credite, iar atunci când datoriile devin prea mari, pleacă să muncească în străinătate. Când pleacă unul dintre părinți, copilul este  parțial afectat, când pleacă și mama și tata, copilul trăiește abandonul”, afirmă Verdi.

De asemenea, vârsta este un aspect foarte important la care copilul este supus acestei schimbări. În opinia specialistului, copilul mic nu înțelege de ce tata este plecat, de ce mama vine rar acasă. Lipsa mamei îl destabilizează. Lipsa tatălui îi creează insecuritate. “La vârste fragede, nevoile copilului sunt puține, dar foarte importante. Se bucură pentru jucărie, pentru dulcele adus, dar va avea o mare carență afectivă. El are nevoie de părinți, de familie. Siguranța, iubirea și prezența părinților costruiesc atașamentul securizant pentru copilul și viitorul adult”, declară psihologul Maria Verdi.

La vârsta preșcolară și școlară, copilul nu procesează criza financiară, materială, prin care trec părinții, afirmă psihologul. “Nu este normal să vorbim copiilor de datorii, de sacrificii, de muncă multă, de supraviețuire. Vorbind și implicând copilul în responsabilitățile adultului nu facem decât să stresăm și să aducem nesiguranța în viața lui. Creștem riscul anxietății lui”, consideră specialistul. Totodată, psihologul spune că la vârsta adolescenței, lipsa parentală implică lipsa reperelor. “Poate că tânărul are o siguranță finaciară, materială, dar se confruntă cu carențe afective. Adolescența vine cu multe schimbări fiziologice, hormonale, emoționale. Comunicarea pe Skype nu aduce liniștirea, hrana și siguranța copilului.

Adolescentul are nevoie de părinți alături de el. Este perioada în care este necesară supravegherea dezvoltării lui. Îi redăm încet libertatea, ieșirea în lume se face în ritmul propriu fiecărui copil. Aflat în etapa a doua a scenariului de viață, tot ce intră nou în viața lui îl poate ajuta sau perturba pe o perioadă mare de timp. Este supus noilor tentații specifice vârstei, poate căpăta dependențe nesănătoase. Unii adolescenți nu se plac așa cum sunt, au stima de sine scăzută, se izolează. Alții renunță la studii. Sunt și adolescenți care preiau toate sarcinile administrative în lipsa părinților. Aceștia se maturizează timpuriu, sunt cei care au în grijă bunici bolnavi, gospodăria. Sunt copiii fără copilărie”, consideră Maria Verdi.

Cum îi pot ajuta psihologii pe copii care au părinții plecați la muncă în străinătate?

Întâlnirea cu psihoterapeutul este co-crearea relației hrănitoare de care are nevoie copilul, crede specialistul. “Este o relație terapeutică care se dezvoltă cu multă atenție, implicare, afectivitate, prezență din partea psihoterapeutului. Construim în realitatea copilului, indiferent cu ce realitate vine el la această întâlnire. Indiferent ce aduce în cabinet, totul este important și prețios. Totul vorbește despre el, despre nevoile și trăirile lui. Psihologul știe că orice părinte își iubește copilul. Nu este surprins dacă un copil devine mânios, nemulțumit de părinții lui. El este acolo să refacă relația copilului cu sinele lui, cu familia, cu societatea. Este minunat să redai armonie și echilibru in viața copilului, clientului tău”, spune Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Implicarea copilului în grupurile de dezvoltare personală este la fel de  necesară, și când un copil se manifestă normal, și atunci când el incepe să se izoleze sau când devine anxios, spune psihologul. “Are nevoie de acceptare, de înțelegere, de socializare, de prieteni. În cadrul grupurilor de dezvoltare, copilul își recapătă încrederea în el, devine spontan, înțelegător, prietenos, își descoperă abilitățile, devine creativ. Începe să se conecteze cu el, cu cei din jur. Descoperă mereu ceva nou, la el, la cei din jur”, declară psihoterapeutul Maria Verdi.

Psiholog: “Dragi părinți, înainte de a lua decizia să plecați, luați în calcul toate costurile la care este supusă întreaga familie

Sfatul psihologului pentru părinții care aleg, de nevoie, să plece din țară pentru a munci în străinătate este ca aceștia să își facă un bilanț în care să pună pe un taler potențialii bani câștigați  în afara țării, iar pe celălalt taler, fericirea copilului și dezvoltarea lui ca om. “Păstrarea legăturii afective cu cei dragi, comunicarea cu ei, susținerea totală (în plan fizic, psihic, emoțional, spiritual) sunt vitale și celor plecați, în egală măsură celor rămași aici. Copilul rămas cu un singur părinte în țară sau cu tutori are nevoie să știe că este important, că este iubit, are nevoie să fie înțeles, nu doar controlat. Are nevoie de timp petrecut cu părinții. Păstrați legătura și hrăniți relația cu ei nu doar cu bani și lucruri materiale. Concediile sau revenirile transformați-le în sărbătoare. Asigurați-l pe copilul vostru că lipsiți doar o perioadă, că sunteți alături de el, că munciți pentru ca el să aibe un viitor mai bun”, este sfatul psihologului Maria Verdi. Totodată, specialistul spune că micuțul are nevoie să știe că nu este abandonat, respins. “Un copil  preferă să petreceți mai mult timp cu el, un timp de mai bună calitate, decât să-i oferiți lucruri valoroase material. Sunt urmașii noștri, tot ce sădim în mintea lor, acel aspect vom culege. Noi, părinții, suntem primele lor modele. Dacă plecăm din această țară în număr cât mai mare, cine va construi aici? Cum schimbăm ceva aici dacă muncim afară? Ce facem cu rădăcinile familiei, societății românești? Ce rădăcini, ce tradiție, ce egregor predăm tinerei generații?”, conchide psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Persoană de contact

Maria Verdi

Psiholog-psihoterapeut integrativ

Master stiintele nutritiei si fitoterapie

0726310094

www.recreeazaviata.ro

Transmite,

Dr. Tănase Tasențe

Director General

Plus Communication

0725.465.508

 

Read more...

Peste 1.300 de persoane la intalnirile de promovare a proiectului Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Alba

Comunicat de presă

24 iunie 2015

Peste 1.300 de locuitori din 46 de localităţi au participat la întâlniri de promovare a proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”. Au fost organizate un număr de 58 de întâlniri, urmând ca până la sfârșitul anului 2015 să aibă loc alte 51 de evenimente în restul localităților din județ. Activitatea este parte componentă a contractului de servicii ”Campanie de informare şi conştientizare pentru proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor” încheiat în noiembrie 2013 între Consiliul Judeţean Alba şi asocierea formată din firmele Agrafics Communication SRL Bucureşti - Avensa Consulting SRL Iaşi. În total, în contract sunt prevăzute un număr de 109 de acțiuni de promovare în toate cele 77 de unități administrativ-teritoriale din Alba. Scopul acestor întâlniri este acela de informa cetățenii cu privire la modul în care vor fi gestionate deșeurile generate în județ după implementarea proiectului. Oamenii primesc informaţii despre componentele proiectului și sunt sfătuiți cum să colecteze selectiv pe cele patru fracții și cum să composteze individual deșeurile biodegradabile. Întâlnirile se desfășoară la sediul primăriilor sau în școli, cămine culturale, case de cultură și la acestea participă funcționari, aleși locali, elevi și alte categorii de cetățeni. În cadrul acțiunilor de informare directă sunt împărțite participanților pliante, afișe și materiale promoționale.

Astfel de evenimente au avut loc în municipiile Alba Iulia (2 întâlniri), Blaj, Sebeș și Aiud (2 întâlniri), în orașele Ocna Mureș (2 întâlniri), Cugir, Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Teiuș (2 întâlniri) și Cîmpeni, respectiv în comunele Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă (2 întâlniri), Crăciunelu de Jos, Jidvei (2 întâlniri), Roșia de Secaș, Sîncel, Șona (2 întâlniri), Valea Lungă (2 întâlniri), Berghin, Blandiana, Ceru Băcăinți, Cîlnic, Cut, Doștat, Fărău, Gârbova, Hopîrta, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mihalț, Mirăslău, Noșlac, Ohaba, Ponor, Rădești, Rîmeț, Rimetea, Săliștea (2 întâlniri), Șibot, Sîntimbru, Șpring și Unirea (2 întâlniri). Tot în cadrul campaniei de informare și conștientizare au mai fost distribuite un număr de 90.000 de fluturași, 83.000 de pliante, circa 1.500 de afișe și aproximativ 3.000 de tricouri, băscuțe și sacoșe.

Proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este implementat de Consiliul Județean Alba. Valoarea acestuia este de 212.015.115 lei, fără TVA. Valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 188.313.589 lei, fără TVA. Informații complete despre proiect pot fi obținute pe site-ul www.ecoalba.ro.

Proiect confinanțat din Fondul European de dezvoltare Regională prin POS Mediu

Persoană de contact:

Dorin Țimonea, Responsabil relații publice

0749155540, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...

Ziua Drapelului Romaniei aniversata la Alba Iulia

Vineri,  26.06.2015, începând cu orele 10.00, în Piaţa Tricolorului din municipiul Alba Iulia se vor desfăşura activităţi dedicate aniversării Zilei Drapelului României. Programul activităţilor cuprinde următoarele momente: prezentarea Onorului, salutul Drapelului de Luptă şi ocuparea locului în dispozitiv; alocuţiune referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului României; primirea Drapelului României ce urmează a fi înălţat pe catarg; rostirea frazei de binecuvântare a Drapelului României de către preot şi sărutarea acestuia de către oficialităţile prezente la ceremonie; înălţarea Drapelului României pe catarg pe acordurile Imnului Naţional al României.

La manifestări vor participa reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, serviciilor publice deconcentrate, unităţilor militare, instituţiilor publice, asociaţii ale veteranilor de război.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

Read more...

Bibliobuzul - donatie de carti la Scoala din Girbova

Bibliobuzul Consiliului județean Alba va ajunge în comuna Gîrbova (de Sebeș) miercuri, 1 iulie, la ora 9.00, unde copiii  vor ajuta la aranjarea în Biblioteca Școlii a cărților donate de cei care au dorit să se alăture campaniei de strângere de cărți inițiată cu ajutorul Bibliobuzului. Toți cei prezenți vor beneficia de un atelier de creație care va cuprinde confecționarea de semne de carte embosate dar și de vizitarea Bibliobuzului și a unei expoziții constând în obiecte, majoritatea reciclabile, decorate cu tehnica șervețelului, pentru a arăta că orice lucru contează și orice har se poate dezvolta împreună cu cititul.

Această zi premergătoare evenimentului „Hai să facem o Bibliotecă!" inițiat de o fostă elevă a Școlii din Gîrbova, se dorește a fi o zi de carte din suflet pentru suflet, mulțumind totodată celor care au dăruit cărțile pentru acest eveniment unic!

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686