Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Friday, 19 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Sarbatoarea Ramadan, sau Ramazan, la musulmani 2015

Începând de marți, 18 iunie, timp de 30 de zile, musulmanii din toată lumea vor sărbători Ramadanul.

Ramadanul sau ramazanul  este a noua lună a calendarului islamic, care durează 29 sau 30 de zile. Este luna postului, fiind sărbătoarea musulmană cea mai importantă. Sărbătoarea Eid ul-Fitr  este cea care marchează încheierea postului, dar și prima zi a lunii care succede ramazanului.

Ramazanul este considerată luna pocăinței și sacrificiului, care celebrează perioada în care profetul Mahomed a primit revelația coranică. Timp de aproximativ 30 de zile, musulmanii adulți trebuie să postească din zori până după apusul soarelui. Postul înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință.

Arabii au ultima noapte din luna Ramadan pe cea dinaintea începerii Bairamului (prin Bairam se încheie Postul de o lună al musulmanilor). Ajunul Bairamului, numit Arefe, conform Calendarului Musulman e în 29 Ramazan. În ultima săptămână din Ramazan, tinerii în fiecare seară merg în colinde pe la casele membrilor comunităţii pentru a recita texte sacre din Coran precum: Luna Ramadanului Sfânt, Slujba de Seară sau Slujba de Rămas Bun. Toate textele din colindele acestui Post se încheie cu urarea “Să ne dea Allah sănătate, ca la anul să ne vedem iarăşi sănătoşi şi fericiţi”. Conform tradiţiei, de aceste sărbători credincioşii când se întâlnesc îşi urează unii la alţii: “Noua sărbătoare să vă aducă numai împliniri!”. Cu această ocazie, întotdeauna, dimineaţa, după un post negru de o lună, toţi bărbaţii de cult islamic se adună la cea mai apropiată moschee, unde se oficiază o scurtă slujbă religioasă. La această ceremonie nu participă decât bărbaţii din respectiva comunitate locală. După slujbă, tradiţia cere ca toţii bărbaţii şi toate femeile să meargă la cimitirul musulman, unde se vor pomeni toţi morţii, în primul rând persoanele decedate în ultimul an. De asemenea, aceleaşi tradiţii cer ca toţi credincioşii să meargă mai întâi la oamenii în vârstă şi la cei bolnavi, să le sărute mâna şi să ureze ca la sărbătoarea de anul viitor să îi găsească sănătoşi. Tot în aceste momente la copii se împart dulciuri şi bani.

 

Read more...

Sarbatoarea Muzicii - PROGRAM

VINERI 19.06.2015

19:00-19:30 * Spectacol Garda Romană (Poarta a IV-a)

19:30-20:15 * Vernisaj expoziție "Suvenir de Alba Iulia" (Piațeta M. Viteazul)

20:30-21:15 *  Concert Transition (Scena Piața Cetății)

21:15-23:00 * Concert Maria Buză și Taraful Ghe. Pătrașcu (Scena Piața Cetății)

SÂMBĂTĂ 20.06.2015

12:00-12:30* Schimbul de gardă – Garda Cetăți Vauban (Pietonala M. Viteazul)

21:00-23:30 * Spectacol operă – Traviata de G. Verdi cu Opera Națională Româna Cluj-Napoca (Scena Piața Cetății)

23:30-23:35 * Spectacol piro-muzical/artificii Traviata (Pietonala M. Viteazul)

DUMINICĂ 21.06.2015

12:00-12:30 * Schimbul de gardă – Garda Cetăți Vauban (Pietonala M. Viteazul)

20:30-22:30 * Concert Big Band-ul Radio cu Ionel Tudor și soliștii Luminița Anghel, Nico și Vlad Miriță (Scena Piața Cetății)

Read more...

VACANTA IN SIGURANTA – CAMPANIE IPJ ALBA

Pe perioada vacanţei de vară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, derulează, și în acest an,  campania de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, intitulată „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ!”    

În perioada 1 iulie –1 septembrie 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalității, desfășoară în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, campania „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ!”, ce are ca scop,  informarea elevilor aflaţi în taberele şcolare şi a minorilor instituţionalizaţi în centrele de plasament, din judeţul Alba, cu privire la formele delincvenţei juvenile şi prevenirea victimizării acestora, pe durata vacanţei de vară.

Poliţiştii, alături de reprezentanţi ai partenerilor, vor aborda, la întâlnirile cu elevii, aspecte legate de riscurile la care aceștia se expun atunci când părăsesc în mod voluntar taberele şcolare sau centrele de plasament, fără încuviinţarea profesorului supraveghetor sau a referentului, despre disparițiile de minori, consecinţele psiho-socio-juridice ale consumului de droguri sau al unui comportament deviant și, nu în ultimul rând, despre importanţa respectării regulilor de circulaţie.

Vacanţa de vară, prin specificitatea ei – deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, la bunici,  petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, poate genera o creştere a numărului de minori, victime sau autori ai infracţiunilor.

Astfel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba vine în preîntâmpinarea acestor evenimente negative cu următoarele recomandări:

Copiilor:

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

Părinţilor:

Discutaţi deschis cu copilul dumneavoastră, învăţaţi-l cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta vă cunoaşte numele complet, numărul de telefon precum şi adresa.

Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice:

Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate!

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici:

Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

Când circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare.

Să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului.

Vacanţă plăcută și în SIGURANȚĂ, tuturor!

Read more...

Traviata la Alba Iulia

Traviata nu este doar cea mai celebră creație a lui Verdi,  una dintre cele mai des interpretate opere pe marile scene ale lumii, ci și coloana sonoră a unora dintre cele mai spectaculoase producții piromuzicale de înaltă clasă realizate pe mapamond. Fie că vorbim de Sydney, Montreal, Moscova sau Barcelona, mari maeștri ai pirotehniei au dat un plus de grandoare prin efectele lor,  celor mai complexe producții ce au spus povestea de iubire dintre Violetta și Alfredo.

Să asculți Traviata în aer liber, într-o interpretare a Operei Naționale Române de Stat din Cluj-Napoca, susținută vizual de Pyro Events Team – Fireworks Design este cu siguranță un privilegiu. O asemenea șansă nu trebuie ratată, pe 20 iunie când Cetatea Alba Carolina va deveni o imensă scenă de operă, găzduind o reprezentație de mare anvergură.

Pe acordurile celebrei "Brindisi", focurile de artificii se vor dezlănțui feeric. Ele vor fi lansate din trei puncte de tragere suspendate la 18 metri înălțime, iar efectele vor puncta cu măiestrie fiecare acord.

Interpretarea operei va fi susținută și pusă în valoare de artiști incontestabili, iar" dialogul" artistic  dintre Opera Națională Române de Stat din Cluj-Napoca și pirotehniștii de la Pyro Events Team – Fireworks Design nu se poate dovedi decât un veritabil regal, care nu trebuie ratat..

Lucruri minunate se întâmplă din nou între zidurile Cetății Alba Carolina,  o veritabilă sărbătoare a muzicii și luminilor ne așteaptă în "Cealaltă capitală".

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686